Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Premijer javnosti upućuje lošu poruku o važnosti školstva - 15. studenog 2019.

Idućeg utorka štrajkat će osnovne i srednje škole u cijeloj zemlji, što je odgovor na zadnje izjave premijera Andreja Plenkovića i ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića.

"U utorak, kada počinje novi ciklus, štrajk će biti frontalan u svim županijama, to je odgovor na zadnje poruke iz Vlade", rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Dodao je kako će u ponedjeljak štrajkaši "biti tihi" iz pijeteta prema žrtvama Vukovara i Škabrnje i svih žrtava Domovinskog rata. "U ponedjeljak smo odlučili da taj dan budemo tihi, da budemo u učionicama na svojim radnim mjestima, i da se posvetimo onima koji su zaslužni za našu domovinu, i zapalimo svijeću u zbornicama", kazao je Mihalinec.

Najavio je da će se u ponedjeljak sjednice održati Veliko vijeće Sindikata hrvatskih učitelja i Središnji odbor Sindikata srednjih škola, na kojima će donijeti odluke o modelima štrajka nakon utorka, a osvrnuo se i na jučerašnje izjave Plenkovića i Aladrovića.

"Citirat ću kako on govori o obrazovanju i radu učitelja i nastavnika - 'trošak u koji ne treba ulagati', kaže Aladrović, a premijer 'od sljedećeg dana štrajka nećemo platiti više zaposlene u štrajku'. Ako neće platiti dane provedene u štrajku, šalju poruke učenicima, roditeljima, ministrici obrazovanja i cijeloj javnosti da je potpuno nevažna reforma obrazovanja", ustvrdio je Mihalinec.

Dodao je da premijer prijetnjama o neplaćanju štrajka i inzistiranjem da se nadoknade odrade, radi dvostruki trošak za državni proračun.

"Premijer mora jasno kazati koja je njegova odluka, a ministricu pitajte koja je odluka Ministarstva obrazovanja - znači li neplaćanje štrajka da se to ni ne mora odraditi. Ako je to odgovor, onda je poruka učenicima i roditeljima da je obrazovanje potpuno nepotrebno u Hrvatskoj", zaključuje Mihalinec.

Odaziv na štrajk u Gradu Zagrebu, Bjelovarsko-bilogorskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji je također velik, danas štrajka 89 posto članova u srednjim školama i 91 posto u osnovnim.

I dalje se provodi izjašnjavanje među članstvom o pretposljednjoj ponudi Vlade, a dosadašnji rezultati govore da 97 posto zaposlenih u osnovnim školama i 96 posto u srednjim odbija tu ponudu.

Posljednja ponuda Vlade nije uvrštena u izjašnjavanje jer je lošija od one prethodne.

Štrajka se već 26. dan, čime je svaki učenik dosad izgubio šest dana nastave.

Danas je zadnji dan štrajka koji će učiteljima biti plaćen. 


"Plenković 26 dana nije sjeo s nama, Sanader nas je pozvao treći dan"

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama bio je gost emisije N1 studio uživo.

"Dvadesetšesti je dan štrajka, a premijer Plenković s nama još nije sjeo, šalje nam poruke medija. Ja ću podsjetiti, nije popularan, ali trećeg dana štrajka premijer Sanader je razgovarao s nama i postigao dogovor", kazao je Mihalinec.

"Metode zastrašivanja kojima svjedočimo znak je nemoći. Mi vjerujemo da je premijer sposoban riješiti problem, ali ne želi", rekao je Mihalinec.

"Sva je odgovornost na Plenkoviću, on može riješiti probleme", govori Mihalinec. "Neka nas pozove, odmah ćemo se odazvati", dodao je.   /N1/

Pogledajte snimku intervju B. Mihalinca na N1.

_____

U utorak štrajk prosvjetara u cijeloj Hrvatskoj - hrt.hr

U utorak nastave nema u cijeloj Hrvatskoj: "Spremni smo ići do kraja. Možete nam uzeti sve, ali ne i dostojanstvo" - dnevnik.hr

Nova TV Provjereno, 14.11.2019. – Prilog o štrajku u prosvjeti

 ANKETA
Online natava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO