Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Zastupnicima Hrvatskog sabora: za štrajk je odgovorna Vlada RH - 13. studenog 2019.

Zagreb, 12. studenog 2019.

 

Hrvatski sabor

Zastupnicima Hrvatskog sabora

 

Poštovani zastupnice i zastupnici Hrvatskog sabora

 

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske krajem 2018. godine pokrenuli su inicijativu za izmjene Uredbe o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama na način da se povećaju koeficijenti svih zaposlenih u osnovnom i srednjoškolskom sustavu.

Glavni motiv za izmjene je kurikularna reforma odgojno obrazovnog sustava koja je od 1. rujna 2019. ušla u frontalnu primjenu. Reforma odgojno obrazovanog sustava u velikoj je mjeri povećala složenost poslova i odgovornost svih zaposlenih.

Istovremeno Vlada Republike Hrvatske je tijekom 2018. i 2019. godine značajno narušila odnose između koeficijenata složenosti poslova u javnim službama. Koeficijent složenosti poslova učitelja/nastavnika visoke stručne spreme postao je najniži u javnim službama. Cjelovitom analizom koeficijenata složenosti poslova u javnim službama od 2001. godine do danas ustanovili smo kako je primjeren koeficijent složenosti poslova za učitelja/nastavnika s visokom stručnom spremom 1,406. To je koeficijent asistenta u sustavu visokoškolskog obrazovanja. Iz tog razloga potrebno je povećanje koeficijenata za 6,11%.

Prijedlog smo predstavili Ministarstvu znanosti i obrazovanja te je nakon nekoliko sastanaka u cijelosti prihvaćen.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak nije uspjela uvjeriti predsjednika Vlade Republike Hrvatske u opravdanost povećanja koeficijenata, te su Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske zatražili u nekoliko navrata sastanak s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske.

Sastanak je održan tek 5. rujna 2019. u tijeku prosvjeda na Trgu sv. Marka. Nakon toga održan je još jedan sastanak s predsjednikom Vlade RH 17. rujna 2019. Nakon toga više nije bilo sastanaka. Predstavnici Vlade RH stalno su odgađali održavanje sastanka.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske iz tog su razloga najavili štrajk kako bi u obaveznom procesu mirenja doveli predstavnike Vlade ponovno za stol i pokušali doći do kvalitetnih rješenja. Mirenje nije uspjelo i Sindikati su 10. listopada 2019. pokrenuli štrajk do ispunjenja zahtjeva, koji još i danas traje.

Vlada Republike Hrvatske u međuvremenu je umjesto prihvaćanja zahtjeva sindikata u štrajku, odlučila podignuti osnovicu za plaće u javnim službama u 2020. godini u tri navrata po dva posto. Povećanje osnovice nije rješenje zahtjeva Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske za selektivno povećanje plaća u osnovnom i srednjoškolskom sustavu kroz podizanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11%.

Od početka štrajka 10. listopada 2019. godine nije bilo sastanaka s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske sve do 4. studenog 2019., tek sedamnaestog dana štrajka.

Nakon tog sastanka održan je još jedan sastanak 5. studenog 2019. i unatoč dogovoru Vlada Republike Hrvatske više nije pozvala Sindikate na sastanak.

Iz tog razloga držimo isključivo Vladu Republike Hrvatske odgovornom za štrajk koji traje već preko 23 dana i ne vidi mu se kraj. Ignoriranje problema nikada ga neće riješiti.

Vlada Republike Hrvatske u međuvremenu je predložila Hrvatskom saboru Proračun za 2020. godinu u koji nije ugradila selektivno povećanje plaća zaposlenima u osnovnom i srednjoškolskom sustavu.

Vlada Republike Hrvatske nije ponudila Sindikatima koji su u štrajku rješavanje njihovih zahtjeva, već nudi rješenje kroz „cjelovitu analizu sustava plaća u javnim službama“, te moguće povećanje koeficijenata složenosti poslova za 2% od 1. srpnja 2020. godine. Pri tom Vlada Republike Hrvatske nije u Proračunu za 2020. godinu predvidjela niti jedne lipe više od sredstava predviđenih za povećanje osnovice. To znači da Vlada Republike Hrvatske stvarno nije spremna selektivno povećati plaće u odgoju i obrazovanju.

S početkom obrazovne reforme izostala je reforma odnosa prema nositeljima reforme bez kojih reforma ima slabe izglede za uspjeh.

Bez motiviranih učitelja/nastavnika i svih ostalih zaposlenika nitko nema pravo očekivati uspješnu reformu i bolju budućnost odgojno obrazovnog sustava. Bez toga i budućnost naše domovine postaje upitna.

Vlada Republike Hrvatske svojim postupcima radi upravo suprotno: omalovažava, podcjenjuje i diskriminira sve zaposlene u odgojno obrazovnom sustavu.

Vlada Republike Hrvatske svojim odnosom prema učiteljima/nastavnicima i ostalim zaposlenicima u odgoju obrazovanju dovodi u pitanje reformu i postavlja se kao snažan kočničar.

 

Poštovane zastupnice i zastupnici Hrvatskog Sabora, vi možete to promijeniti!

 

Nemojte prihvatiti Proračun za 2020. godinu u kojem nema osiguranih sredstava za selektivno povećanje plaća učitelja/nastavnika i svih ostalih zaposlenika u odgojno obrazovnom sustavu.

U suprotnom i vi ćete preuzeti dio odgovornosti za neizvjesnu budućnost naše domovine.

 

S poštovanjem,

 

predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja:

Sanja Šprem

 

predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih

u srednjim školama Hrvatske:

Branimir Mihalinec

 

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO