Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

IZJAŠNJAVANJE ZAPOSLENIH U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA O PONUDI VLADE RH

Poštovane kolegice i kolege,


u srijedu 13. studenog i četvrtak 14. studenog Sindikat hrvatskih učitelja i naš Sindikat provest će izjašnjavanje svih zaposlenih u sustavu osnovnog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanju koji sudjeluju u štrajku za veće koeficijente o zadnjoj ponudi Vlade Republike Hrvatske, koju smo dobili napisanu na sastanku održanom 5. studenog 2019. godine.

Vlada Republike Hrvatske na sastanku 5. studenog 2019. obvezala se da će nas pozvati na pregovore 11. studenog 2019., te da će nam ponuditi novi prijedlog rješenja.

Unatoč dogovoru, Vlada nije uputila poziv na sastanak 11. studenog 2019., a ministar rada Josip Aladrović tog dana najavio je u medijima da će se sastanak održati 12. studenog 2019. Ni taj sastanak nije održan što smo ocijenili kao daljnje odugovlačenje Vlade Republike Hrvatske.

Istovremeno ministar Aladrović i dalje javno tvrdi kako je Vlada već predložila rješenje za koje smatra da bi moralo biti prihvatljivo svim zaposlenima da prekinu štrajkaške aktivnosti.

Vlada zapravo želi kupiti još vremena, kao da nije dovoljno 23 dana štrajka. Ne smijemo više na to pristati!

Vlada Republike Hrvatske želi vas iscrpiti. Želi da odustanete od štrajka prihvaćajući njihova prazna obećanja, bez da išta postignemo.

Danas, 12. studenog 2019., na tiskovnoj konferenciji najavili smo izjašnjavanje o posljednjoj ponudi Vlade Republike Hrvatske koje će se provesti 13. i 14. studenog 2019. godine.

Očekujemo gromoglasno odbijanje njihove ponude što će biti snažan pritisak na Vladu Republike Hrvatske da odustane od ovakvog pokušaja rješavanja naših zahtjeva. Iz tog razloga ne odustajemo od izjašnjavanja sada.

Odbijanje njihove ponude moralo bi ubrzati pravi pregovarački proces.

Vlada je kasno poslije podne tek nakon našeg pritiska uputila poziv za pregovore 13. studenog u 16:30 sati. Navodno će ponuditi nešto bolje, no njihove izjave uz poziv na sastanak daju nam za pravo zaključiti kako neće ponuditi i dalje ništa više od ponude o kojoj ćete se izjašnjavati.

Mi ćemo se na pregovore odazvati, no ne očekujemo da će odmah i završiti.

Tražimo nadoknađivanje zaostajanja naših plaća i to odmah. Jedino o tome želimo  pregovarati.

Pozivam sve zaposlene koji su u štrajku da pristupe izjašnjavanju i jednoglasno odbiju ponudu Vlade Republike Hrvatske.

Pokažite Vladi Republike Hrvatske da podržavate sindikalne čelnike u pregovorima, te da smo zajedno spremni ići do ispunjenja zahtjeva.

S poštovanjem,

predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih

u srednjim školama Hrvatske:

Branimir Mihalinec, prof.

_____

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikat hrvatskih učitelja , temeljem članka 205. Zakona o radu ( N. N. 93/14. 127/17. 98/19) su 01. listopada 2019. godine sa svrhom zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa članova sindikata, a posebice zbog ne prihvaćanja zahtjeva za izmjenama i dopunama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama Vladi Republike Hrvatske najavili štrajk do ispunjenja zahtjeva.

Zahtjev  Sindikata je povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11% jer toliko zaostaju plaće zaposlenih u osnovnom i srednjem školstvu za ostalim plaćama  u javnim službama.

Vlada Republike Hrvatske nije prihvatila zahtjeve Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikata hrvatskih učitelja o povećanju koeficijenata složenosti poslova za 6,11%.

Na pregovaračkom sastanku članova Glavnog štrajkaškog odbora Sindikata  i predstavnika Vlade Republike Hrvatske održanom 05. studenog 2019. u Ministarstvu znanosti i obrazovanja , Donje svetice 38, Zagreb, Vlada Republike Hrvatske istaknula je svoju posljednju ponudu, kako slijedi:

  • Izrada analize cjelokupnog postojećeg sustava plaća u javnim službama, u okviru koje će biti razmatrani i koeficijenti složenosti poslova zaposlenih u sustavu osnovnog i srednjeg školstva te znanosti i visokog obrazovanja.
  • U slučaju ako do izmjena Uredbe ne dođe do 1. srpnja 2020. godine, Vlada Republike Hrvatske je spremna pristupiti odgovarajućim izmjenama samo onog dijela Uredbe koji uređuje koeficijente složenosti poslova zaposlenih u sustavu osnovnog i srednjeg školstva te znanosti i visokog obrazovanja, na način da se isti uveća za 2%.

Temeljem navedene ponude Vlade Republike Hrvatske, a temeljem svojih ovlaštenja Glavni štrajkaški odbor Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikata hrvatskih učitelja raspisuje izjašnjavanje  zaposlenih u osnovnom i srednjoškolskom sustavu obrazovanja o ponudi Vlade Republike Hrvatske

Izjašnjavanje se provodi među svim zaposlenicima u osnovnom i srednjem školstvu koji su  sudjelovali u štrajku bez obzira jesu li članovi Sindikata i ili ne, od srijede 13. studenog 2019. od  8:00 sati do četvrtka 14. studenog 2019. u 16:00 sati.

Glasački listić
Pismo predsjednika Sindikata
ANKETA
Online natava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO