Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Danas štrajk u četiri županije - 11. listopada 2019.

"Više od 1000 ustanova, gotovo svi zaposleni u sustavu odgoja i obrazovanja danas su u štrajku", kazao je Branimir Mihalinec na jučerašnjoj konferenciji za tisak. 

"Ono što će se događati dalje je organizacija štrajka po županijama", dodaje. 

"Svaki dan ćemo objaljivati koje će škole štrajkati sutra. To je novost u Hrvatskoj, no nismo mi to izmislili, iskustva smo pronašli u europskim isvjetsim sindikatima. Vani znaju štrajkati javne službe na taj način. Mi smo ovo smislili kao stalni pritisak, a na način da učinimo najmanju štetu onima koji su najmanje krivi. Mi žemo proći 10 dana cirkulaenog štrajka. U 10 dana učenici neće imati dva dana nastavu. Imat će time zorni prikaz građanskog odgoja", rečeno je na press konferenciji sindikata.

U petak štrajku 4 županije

U petak, u štrajku će biti škole u četiri županije: Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj te Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, rekao je na press konferenciji Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

 

S jučerašnje konferencije za tisak

Velik odaziv štrajku i u osnovnim i u srednjim školama

"Premijer se čudi što je sustav u štrajku. Brojke o odazivu pokazuju da mnogi razumiju zašto smo danas u štrajku", rekao je Mihalinec.

"Za sustav srednjih škola - 85 posto zaposlenih je u ovom trenutku u štrajku.", kazao je Mihalinec uz napomenu da ovo nisu konačni podaci.

Čelnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem kazala je da Vlada može biti zabrinuta s obzirom na rezultate. "U osnovnim školama 89,24 posto zaposlenih je u štrajku Što znači da imamo župana s najmanjim odazivom od 77,8 posto i županiju s najvišim postotkom odaziva od 99,8 posto". Podaci nisu konačni, dodala je.

"Mi smo doista kroz cijelo ovo vrijeme govorili - tražimo rast koeficijenta složenosti poslova. Ovo nije samo pitanje materijalnog statusa, nego položaja u društvu. Da mi kao sindikati nismo bili hrabri, ne bi došlo do promjena u razgovorima. Mi ćemo svaki dan u ovom štrajku pokazivati koliko je sustav obrazovanja važan", pojasnila je Šprem. 

Na nju se ponovno nadovezao Mihalinec. 

"Na dva sastanka jasno smo iskomunicirali i predstavili predsjedniku Vlade koji su naši zahtjevi. Ljudi žele potvrdu svoje vrijednosti od Republike Hrvatske. Koliko god se trudili, ne možemo pronaći nijedan argument zbog kojeg bismo rekli da pristajemo na manji koeficijent. Mi ćemo biti u štrajku do ispunjenja uvjeta", a to je povećanje koeficijenta složenosti poslova", kazao je Mihalinec. 

Rekao je kako imaju podršku ministrice Divjak iz razloga što su svoje zahtjeve argumentirali. "Nama znači puno njena podrška, ali imamo potrebu to sve predstavljati cjelokupnoj Vladi Republike Hrvatske", ističe Mihalinec. 

Organizacija štrajka je krenula puno prije, rekla je Šprem. "Popis podružnica koje nisu u štrajku je prazan. Da štrajk nije dobro organiziran, onda bi sigurno bilo problema na terenu", istaknula je zaključno Šprem. 

Vlada je sindikatima ponudila povećanje dodataka na plaću za dva posto od 1. listopada ove i 2 posto od prvog lipnja iduće godine, ustvrdivši da koeficijent složenosti poslova nije predmet pregovora između Vlade i sindikata, no takvu su ponudu sindikati odbili. /N1/

ANKETA
Online natava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO