Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Počeo postupak mirenja Vlade i sindikata zbog najavljenog štrajka u školama - 7. listopada 2019.

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava održani su razgovori čelnika školskih sindikata i Vlade.

Ministar Josip Aladrović nakon sastanka je kazao da se postupak mirenja nastavlja u srijedu.   


- Razgovor je tajan i ne možemo iznositi informacije o tome, kazao je ministar i dodao da se razgovori  održavaju u atmosferi uzajamnog poštovanja. 

Na pitanje novinara zaslužuju li učitelji veću plaću, Aladrović je rekao da je Vlada pokazala volju da anticipiramo probleme koji su se pojavili i zahtjeve učitelja za povišicama. Kazao je i da su plaće individualne.

- One su  naknade za rad. Ne možemo se odmaknuti od okoline u kojoj živimo. Ne možemo se odmaknuti od toga da su plaće, između ostalog, i dio gospodarskog razvoja države. Mogu samo potvrditi da rastu prosječne i minimalne plaće, dodao je. 

- Ministar je naglasio kako se politika plaća uređuje s nekoliko dokumenata i o njoj se konstantno razgovara. Napominje da u petak započinju pregovori i s javnim službama o temeljnom kolektivnom ugovoru, odnosno dodatku koji definira osnovicu, te je siguran kako će i tu učiniti sve što bude moguće.

Upitan je li odustajanje od smanjenja opće stope PDV-a rješenje Vlade na pritiske o povećanju plaća, Aladrović je izjavio kako je to pitanje poreznog zakona i politike Vlade.

- To je tema koja se već dugo nameće u javnom prostoru i o kojoj se već dugo polemizira, postoje različiti stavovi. To nikako ne bih dovodio u korelaciju s takozvanim pritiskom i zahtjevima za većim plaćama, rekao je ministar rada.

Na pitanje novinara zaslužuju li učitelji veće plaće, Aladrović je kazao kako je Vlada razgovarajući sa sindikatima, pokazala volju da anticipira njihove probleme.

Na današnjoj telefonskoj sjednici Vlada je ministra rada i mirovinskoga sustava Josipa Aladrovića imenovala predstavnikom Vlade Republike Hrvatske u postupku mirenja u kolektivnom radnom sporu sa Sindikatom zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod.

- O politici plaća se konstantno razgovara. U petak počinju pregovori i s javnim službama o temeljnom kolektivnom ugovoru koji definira i osnovicu za izračun plaća, sigurno ćemo tu učiniti sve što bude u našoj moći i u skladu s fiskalnim očekivanjima i odgovornim postupanjem Vlade da pokažemo smjer koji smo i sada držali, kazao je.

Statistika pokazuje da u Hrvatskoj rastu prosječne i minimalne plaće, a ti trendovi pokazuju volju Vlade za gospodarskim razvojem, povećanjem plaća i održivim sustavom.

- Vlada čini maksimalno da plaće generalno rastu te da ekonomska situacija u zemlji bude što bolja, zaključio je.

Branimir Mihalinec, čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, rekao je nakon sastanka da je sindikat prihvatio prijedlog Vlade da se u srijedu nastavi mirenje. Nakon toga, ako mirenje završi uspješno, obustavljamo sve štrajkaške aktivnosti. Ako ne završi uspješno, onda ćemo obavijestiti sve o načinima i modalitetima štrajka, kazao je.

Mihalinec je rekao da je dijalog konstruktivan i kako su prihvatili prijedlog Vlade da u srijedu nastave s mirenjem. U skladu s pravilom mirenja i korektnim odnosima, Mihalinec je naglasio da će govoriti tek nakon završenog mirenja u srijedu.

- U srijedu u 8 sati je nastavak mirenja i ovisno o ishodu, ako mirenje završi uspješno, zaustavljamo sve prosvjede i štrajkaške aktivnosti. Ukoliko ne završi uspješno, mi ćemo obavijestiti o daljnjim koracima, rekao je Mihalinec.

- Ako dođe do štrajka, mi očekujemo odaziv svih zaposlenih, zato što se naši zahtjevi povećanja odnose na sve, naglasio je.

Sanja Šprem, predsjednica SHU-a, izjavila je da "većinski sindikati imaju pokušaj opstrukcije sindikalnog djelovanja i nadzora nad djelovanjem sindikata".

- Danas ćemo prijaviti kršenje Zakona o radu i pokušaja opstrukcije rada sindikata nadležnim institucijama. Detalje ćemo zajednički prijaviti, zato što ova opstrukcija sindikalnog djelovanja ne ide u prilog ni zaposlenicima, a niti sindikatima, rekla je i naglasila da tko radi protiv sebe, neka razmisli što radi.

Istaknula je da ne mogu dopustiti, kao većinski sindikat, da bilo tko unutar sustava obrazovanja radi protiv svih zaposlenika u sustavu obrazovanja.

Sindikati su prošli tjedan predali Vladi najavu o tome da će se štrajk u osnovnim i srednjim školama održati 10. listopada. Ocijenili su da Vlada dva tjedna od posljednjeg sastanka nema stajalište o njihovu zahtjevu za povećanje koeficijenata složenosti poslova od 6 posto.

- Štrajk će se održati 10. listopada i trajat će do ispunjenja zahtjeva, a sindikati će o modalitetima i načinu održavanja štrajka izvijestiti dan ranije, izjavio je Mihalinec.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da je Vlada sindikatima u školstvu ponudila najviše što ove godine može ponudili - povećanje koeficijenata složenosti poslova za 2% te poručio da se mora pronaći balans.

- Ponuda na stolu je ta da od 1. listopada podignemo plaće za dva posto i da onda nastavljamo razgovore za iduću godinu jer moramo vidjeti cjelokupnu konstrukciju hrvatskog proračuna, rekao je Plenković.

Divjak: Vjerujem da do štrajka neće doći

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je novinarima da u srijedu očekuje nastavak procesa mirenja pa treba pustiti da se taj postupak privede kraju kako bi se mogli donijeti konačni sudovi.


- Štrajk je legitimno sredstvo koje sindikati u ovoj situaciji mogu upotrijebiti, a ja još uvijek vjerujem da do štrajka neće doći, odnosno da će se postići kvalitetan dogovor, kazala je Divjak. /hrt.hr/

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO