Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Prosvjed postigao cilj: Plenković primio predstavnike sindikata - 5. rujna 2019.

Čelnik sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec nakon sastanka s predsjednikom Vlade i resornim ministrima rekao je da zasad neće najavljivati štrajk nastavnika i učitelja, te da su prihvatili dijalog s Vladom oko njihovih zahtjeva za većim plaćama u odgoju i obrazovanju. 

"Zaključak sastanka je da će se nastaviti dijalog. Sve naše prijedloge proučit će radne skupine u ministarstvima i doći do konkretnih rješenja", izjavio je Mihalinec.

Predsjednica SHU Sanja Šprem je izjavila da su ovime sindikati dali priliku i premijeru i Vladi  da krenu u izračune i zaključno pokažu koliko je važno obrazovanje u Hrvatskoj.

Čelnici sindikata potvrdili su će Vlada na sastanku, koji bi se trebao održati za desetak dana, 16., 17. ili 18. rujna, iznijeti svoj konačan stav o njihovim zahtjevima.

Mihalinec je objasnio da to znači da 9. rujna, na prvi dan škole, neće biti najave štrajka.

"U trenutku kada smo prihvatili takve razgovore i sastanke, donijeli smo zaključak da nema potrebe najavljivati štrajk", rekao je.

No dodao je da ta odluka vrijedi samo do sljedećeg susreta s premijerom, te da će u štrajk ići ukoliko sindikati budu nezadovoljni njegovim rezultatom.


Čelnici dva najveća obrazovna sindikata u Hrvatskoj koji okupljaju oko 40 tisuća članova, Sanja Šprem i Branimir Mihalinec, na Markovu trgu istaknuli su u četvrtak da su ujedinjeni u borbi za veće koeficijente složenosti poslova i poručili premijeru Andreju Plenkoviću da je vrijeme za njih "ovdje i danas". Uz povike "Plaće za život" i "Hoćemo štrajk", ali i pjevajući stihove pjesama Arsena Dedića "Kad bi svi ljudi na svijetu" ili Gorana Bare i Plaćenika "Pokreni se", na Trgu svetog Marka oko podneva prosvjedovalo je oko 1500 nastavnika i učitelja iz cijele Hrvatske. Pod vodstvom sindikalnih čelnika, glasnim zviždanjem i razvijenim transparentima pokazali su nezadovoljstvo i zatražili povećanje koeficijenata složenosti poslova u odgoju i obrazovanju za 6,11% posto.

Prosvjednici su na čelu kolone razvili transparent "Zapostavljeno obrazovanje = nepokrenuta Hrvatska!" "Svi ste vi imali učitelje", "Tko vam je dozvolio da se kockate s našom budućnošću?", "Sramota!", "Od Vlade ne tražimo ništa, samo njihove koeficijente", "Može li reforma obrazovanja bez nas?", "Koliko vam vrijedimo", također su neke od poruka prosvjednika koji su se uz zviždanje i bubnjanje krenuli ulicama Zagreba.

 

Mihalinec i Šprem, prije odlaska na sastanak s premijerom Plenkovićem, pred prosvjednicima su poručili Vladi da je ovdje i sada vrijeme za njih.

- Jedino ulaganjem u obrazovanje ulažete u budućnost naše domovine. Zato nećemo dozvoliti da budemo neispunjena predizborna obećanja. Obrazovna reforma mora započeti upravo reformom odnosa prema nositeljima obrazovanja, istaknula je Šprem.

Zapitala je Vladu hoće li dopustiti da učitelji, nastavnici i stručni suradnici sa visokom stručnom spremom i dalje budu najpotplaćeniji u sustavu javnih službi.

Upozorila je Vladu da krši vlastitu strategiju, koja propisuje da je još prošle godine plaća učitelja i nastavnika morala biti usklađena s plaćom visokoobrazovanih radnika u javnom sektoru.

Mihalinec je dodao da su zahtjevi za većim koeficijentima ispravljanje nepravde koje su učinile sve Vlade u Hrvatskoj, a naročito ona premijera Zorana Milanovića, kada su učiteljima i nastavnicima 2012. smanjene plaće kao prva mjera za izlazak iz krize. Ta nepravda, istaknuo je, još do danas nije ispravljena.

- Poručujemo premijeru Plenkoviću da je sada vrijeme za nas. I neka zapamti - I mi smo glasači, poručio je.

- Svaki odgovoran premijer prihvatio bi i ispunio prijedloge i zahtjeve ministrice obrazovanja Blaženke Divjak. A ne, naš premijer to nije učinio, nego dijeli packe pa optužuje ministricu da je ona naš član i da radi za sindikat, a ne za Vladu, kazao je Mihalinec.

Premijeru Plenkoviću, za kojeg je ocijenio da se oglušuje i sustavno odbija razgovarati sa sindikatima, Mihalinec je poručio da su sindikati spremni ujediniti sve prosvjetare u štrajk do ispunjenja njihovih zahtjeva.

FOTO GALERIJA (u koju možete dodati i svoje fotografije sa prosvjeda)

_____

Nema štrajka učitelja prvog dana škole: "U ovoj fazi nema potrebe za pritiscima" - n1.info.hr

MASOVNI PROSVJED UČITELJA, DOŠLO 1500 LJUDI: 'Profesorica sam engleskog, imam 60 godina i 35 godina staža. Znate li kolika će mi biti mirovina?' - jutarnji.hr

Sindikati ne misle odustati od traženih 6 posto povišice: "Nismo se došli cjenkati, najava štrajka bit će u ladici dok razgovori ne završe" - dnevnik.hr

Odustali od štrajka: Prosvjetari se sastali s vladom, dijalog se nastavlja - rtl.hr

'Plače mi se od ove plaće': masovni prosvjed učitelja i nastavnika iz cijele zemlje, povorka prosvjednika krenula prema Markovom trgu - slobodnadalmacija.hr

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO