Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
 
Gimnazije  
Strukovne škole  
Umjetničke škole  
Domovi  
AZOO - Stručno usavršavanje i napredovanje nastavnika  
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE  
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Umjetničke škole

Izrađen cjelovit prijedlog zakona o umjetničkim školama

Piše: Dražen Mioč, povjerenik Pododbora za umjetničke i glazbene škole

Nakon višegodišnjeg ukazivanja potrebe za organizacijom jednog dijela članstva Sindikata, na Izbornoj i Izvještajnoj slupštini Sindikata održanoj u Solarisu od 28.-30.listopada 2005.godine došlo je do značajnog kvalitativnog pomaka u organizacijskoj strukturi. Jednoglasno je prihvaćen prijedlog glavnog tajnika Sindikata prof. Nijaza Karića da se osnuje i organizira Pododbor za glazbene i umjetničke škole, a prof. Dražen Mioč izabran je za povjerenika Pododbora. U nastavku i tijekom rada Izborne i Izvještajne skupštine Pododbor se konstituirao iz redova povjerenika koji pokrivaju sva područja umjetničkog obrazovanja. Tako su se po prvi put  u povijesti našeg školstva organizaciono povezala sva područja umjetničkog obrazovanja (glazbenog, plesnog i likovnog).
Dosadašnja zakonodavna praksa nije prepoznavala umjetničko obrazovanje niti u jednom segmentu. Do sada nije postojao niti jedan zakonski okvir kojim bi se riješili, sada već nagomilani problemi umjetničkog školstva u Hrvatskoj. Pododbor je došao do Prijedloga Zakona o glazbenom i plesnom školstvu koji je izrađen u suradnji Zavoda za školstvo i tzv.HDGPP-a (Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga).
Članovi HDGPP-a su većina glazbenih i plesnih škola Hrvatske (osnovnih i srednjih) koje i plaćaju godišnju članarinu bez suglasnosti baze, tj. nastavnika, a cijela organizaciona struktura ekipirana je isključivo iz redova ravnatelja tih škola.
Procjenjujemo da čelni ljudi te udruge u stvarnosti nisu zainteresirani za unapređenje tog dijela obrazovanja, dok upravo u tome ovaj Sindikat i pododbor vide svoju glavnu ulogu. O tome govori i navedeni Prijedlog Zakona koji je naprečac skrojen i predstavlja „kompilaciju“ sadašnjih i prošlih zakonskih rješenja koja nisu zadirala u bit umjetničkog školstva.
Članovi Pododbora, odmah po konstituiranju izradili su cjelovit Prijedlog Zakona o umjetničkom školstvu. Temeljna je odrednica prijedloga ovoga Zakona u tome da se ujedno po prvi put jasno određuje vertikalna nedjeljivost umjetničkog obrazovanja. To podrazumijeva jednim Zakonom objedinjavanje osnovnog i srednjeg umjetničkog obrazovanja. Time bi se prekinula dosadašnja praksa da se osnovno i srednje umjetničko obrazovanje odjeljuje, odnosno ne bi se primjenjivale katkada nedorečene stavke iz Zakona o osnovnom, odnosno Zakona o srednjem obrazovanju.
Pravni okvir za rad Pododbora na tom području predstavlja Sporazum o socijalnom partnerstvu koji je Ministarstvo potpisalo 12. travnja ove godine s našim Sindikatom i Sindikatom hrvatskih učitelja.
Poštujući specifične odrednice po kojim se umjetničko obrazovanje razlikuje od  ostalih dijelova obrazovanja potrebno bi bilo donijeti i poseban Pravilnik o ocjenjivanju u umjetničkim školama, Pravilnik o napredovanju, Pravilnik o normi, itd.
Iz dosada iznesenog jasno je da pred Pododborom predstoji veoma kompleksan i složen rad, no budući da se time rješavaju krucijalni problemi po prvi puta u našoj prosvjetnoj praksi broj članova odbora, predviđen Pravilnikom samo je formalan jer je broj zainteresiranih i uključenih članova daleko veći. Stoga treba zahvaliti svim dosadašnjim i budućim članovima  pododbora na aktivnom i nadasve stručnom sudjelovanju u navedenim projektima.

ANKETA
Potpisat ću za referendum "67 je previše" zato ...
jer je zaista previše!
jer me rad sa učenicima već sad iscrpljuje!
jer ne želim da moja djeca rade "do kraja"!
jer u mirovini treba malo i uživati!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO