Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Iz Varaždinske županije u ostatak Hrvatske: pilot-projekt polaganja državne mature kvalitetan i izvrsno proveden - 23. listopada 2018.

Nakon iznimno uspješne provedbe pilot-projekta polaganja državne mature iz izbornih predmeta u Varaždinskoj županiji, ovaj model primjenjivat će se i u drugim dijelovima Hrvatske. Najavila je to ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić na radnom sastanku koji je u Županijskoj palači održan danas, 23. listopada.

Umjesto u svojim školama, učenici iz devet srednjih škola iz Varaždinske županije su prvi i jedini u Hrvatskoj državnu maturu iz 15 izbornih predmeta u ljetnom i jesenskom roku u prošloj školskoj godini polagali na jednom mjestu, u Ispitnom centru Varaždin. Novi model inicirale su same škole i ispitni koordinatori, što je posebna vrijednost ovoga projekta, podsjetio je župan Radimir Čačić.

- Polaganju mature u oba roka pristupilo je ukupno 545 učenika, podijeljena su 842 ispitna materijala, a nije bilo niti jednog jedinog prigovora, što već jasno govori da su rezultati izvanredni. Ravnateljica Centra Ivana Katavić je još ranije dala projektu ocjenu izvrstan. Svi ciljevi su realizirani, pri čemu svakako treba izdvojiti postignute uštede kad su u pitanju kadrovi te ispitni materijali. Zahvaljujući Ispitnom centru bilo je angažirano čak 75 posto manje dežurnih nastavnika u ljetnom roku, odnosno njih čak 90 posto manje u jesenskom roku. Konkretno, u ljetnom roku bilo je dovoljno angažirati 184 nastavnika, a da se matura provodila po starom modelu tada bi na osam škola moralo dežurati čak 739 učitelja – rekao je župan Čačić.

Značajno je i to što su sve učionice u srednjih školama sada bile slobodne, jer bi inače u ljetnom roku, pri kraju školske godine, bilo zauzeto čak 217 učionica. - Sve zajedno pokazuje da bi model koji je ovdje isproban i dokazan u oba roka, bio izuzetno kvalitetan, koristan i racionalan kad bi se provodio u cijeloj Hrvatskoj – istaknuo je župan Čačić.

Ravnateljica Nacionalnog centra Ivana Katavić je navela da su izuzetno zadovoljni modelom i provedbom. - Najvažnije za Nacionalni centar jest podizanje razine kvalitete i sigurnosti, što je Ispitni centar Varaždin ostvario. Sukladno Pravilniku o polaganju državne mature, svi učenici ispite moraju pisati u jednakim uvjetima, a ovakav oblik provedbe to upravo omogućava – rekla je ravnateljica Katavić.

U ovaj pilot-projekt uloženo je puno truda, kako ispitnih koordinatora, tako i Varaždinske županije, istaknula je pak Mirjana Smoljić, voditeljica Info-centra pri Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja koja je od početka uključena u realizaciju projekta. - Još 2010. godine se počelo razgovarati i promišljati o ovakvom načinu provođenja ispita državne mature. Nakon ljetnog i jesenskog roka izuzetno smo zadovoljni provedbom, kao i sigurnošću provedbe ispita, što je na prvom mjestu. No, tu je i zadovoljstvo samih učenika, škola, ispitnih koordinatora i svih drugih uključenih u provedbu – rekla je Mirjana Smoljić.

Na radnom sastanku bili su i zamjenik župana Tomislav Paljak, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek, ravnatelji srednjih škola i ispitni koordinatori svih devet srednjih škola uključenih u pilot-projekt.

  

  

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO