Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Tri prijedloga o kojima su sindikati razgovarali s ministrom Pavićem - 24. rujna 2018.

(n1.info.com)

U ponedjeljak ujutro počeo je sastanak ministra rada i mirovinskog sustava, Marka Pavića, s predstavnicima sindikata, a vezan je uz prijedlog mirovinske reforme. Nakon sastanka, ministar je bio zadovoljan dogovorenim, a zadovoljni su bili i predstavnici sindikata.

"Mi smo se danas odazvali na razgovor, ministar nas je javno pozvao da želi razgovarati o tri teme, o kojima nije želio razgovarati prošli tjedan - o produženju radnog vijeka na 67 godina, o dodatnoj penalizaciji i o radnicima koji rano ulaze u svijet rada. O tome smo razgovarali danas, naravno da smo iznijeli stavove i razmišljanja", rekao je Mladen Novosel, iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Novosel je za srijedu zakazao brifing na kojemu će javnost informirati o stavovima sindikata, ali i najaviti buduće aktivnosti, jedna od kojih je i prosvjed. "On nije upitan zasad, s ovakvim stavovima ministra. Ako se promijene njegovi stavovi i stavovi Vlade, možemo razgovarati", rekao je Novosel.

Nakon Novosela javnosti se obratio Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata. "Činjenica - mi smo danas prvi put dobili prigodu reći ministru i njegovom timu koji su naši stavovi i zbog čega nam neke stvari od najavljene mirovinske reforme nisu prihvatljive. Ministar je na završetku svega uzeo na sebe obvezu da će o tome izvijestiti u Vladi i javiti imaju li oni kakvih prijedloga o kojima možemo nastaviti razgovore. Nisu se zalupila vrata kao prošli ponedjeljak, dapače, ministar je rekao da su spremni pregovarati oko nekih od tih modela", rekao je Sever.

Dodao je da će se u srijedu znati i datum najavljenog prosvjeda. "Ključno je, prije tjedan dana nitko nije bio spreman razgovarati s nama, danas smo sjeli i razgovarali smo i poslali su poruku da su spremni nastaviti razgovarati. Imamo svoje minimume, bude li ispod te razine, nemamo o čemu razgovarati, ali moramo im dati prigodu da razmotre sve ovo što smo danas pred njih stavili", rekao je Sever.

"Ono što je danas tijekom razgovora bio naš utisak, da u ovom trenutku ovo ministarstvo i ova Vlada mijenja mirovinski zakon ne toliko zbog budućnosti hrvatskih umirovljenika, njihovog socijalnog statusa i njihovog boljeg života u budućnosti, nego prema obavezama prema Europskoj komisiji i europskom semestru i to je ono što nije dobro. Na tome smo inzistirali danas, da se razumno počne razgovarati, ne projekcijama i statistikama, nego stvarnim životom i uvjetima u kojima hrvatski građani rade", rekao je Novosel.

_____

Ministar nakon sastanka: Vlada je spremna na kompromis

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić izjavio je u ponedjeljak nakon sastanka sa sindikalnim čelnicima, na kojem se četiri sata razgovaralo o Vladinu prijedlogu mirovinske reforme, da je sindikalna strana iznijela prijedlog koji mijenja koncept mirovinske reforme, Vlada je spremna izaći s kompromisnim prijedlogom.

Najavio je i da će se razgovori nastaviti.

"Nakon četiri sata pregovora mogu reći da sam zadovoljan, da je bio vrlo konstruktivan razgovor", rekao je Pavić novinarima napomenuvši kako su sindikati iznijeli prijedlog koji mijenja koncept dosadašnjeg promišljanja mirovinskog sustava..

"Iznijeli smo određeni kompromisni prijedlog, ali ne bih ulazio u detalje ni jednog niti drugog jer smo rekli da ćemo se ponovno susresti i vidjeti", kazao je ministar.

Isplata mirovina je neupitna, mirovine mogu samo rasti, a Vlada će inzistirati, što je i osnova mirovinske reforme, da svi građani imaju pravo izbora hoće li prijeći iz drugog u prvi stup mirovinskog osiguranja, istaknuo je Pavić. Sadašnjim umirovljenicima su mirovine rasle rekordnih 2,75 posto u zadnjem usklađivanju, a 6,3 posto u mandatu ove Vlade, podsjetio je Pavić dodavši kako će svim umirovljenicima biti omogućeno da rade četiri sata dnevno.

"Za one koji idu za sljedećih 10 do 15 godina u mirovinu, mirovine će biti izjednačene s dodatkom od 27 posto, što znači da nitko neće imati 600 kuna manju mirovinu, već će biti izjednačen sa sadašnjim umirovljenicima", kazao je.

Zakon ide u Sabor kroz mjesec dana

U javnu raspravu bit će upućen sadašnji prijedlog mirovinske reforme, a moguće izmjene bit će usuglašene do slanja zakona u Hrvatski sabor, što se očekuje kroz mjesec dana, najavio je ministar.

Poručio je kako je Vlada spremna izaći sa kompromisnim prijedlogom. "Iznijeli smo određeni paket kojeg smo smatrali kompromisnim, sindikati su iznijeli paket koji mijenja koncept odlaska u mirovinu sa 67 godina i prijevremenog umirovljenja", dodao je Pavić.

Još ćemo jedni i drugi malo razmisliti i svakako ćemo se naći, pokazali smo da imamo volje za pregovore i socijalni dijalog, a bitno je da smo taj proces odradili prije puštanja prijedloga u javnu raspravu, kaže ministar.

Predstavnici sindikata su nakon sastanka izjavili kako ostaju kod najave prosvjeda protiv predložene mirovinske reforme, a Pavić je ustvrdio kako prosvjedi nisu bili tema sastanka. "Ponudlili smo mogućnost razgovora, četiri sata smo razgovarali, razmijenili smo argumente i idemo dalje u razgovor".

Podsjetio je kako su s poslodavcima već održali bilateralni razgovor prošlog tjedna. "Imali su četiri zahtjeva, tri smo usvojili, a četvrti s ovim dodatkom od 27 posto smo isto riješili. Prema tome, praktički sve što su poslodavci tražili smo usvojili", kaže Pavić.

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO