Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Sindikalne središnjice zahtijevaju od ministra Pavića hitan sastanak u vezi mirovinske reforme - 14. rujna 2018.

NEZAVISNI HRVATSKI SINDIKATI

SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA HRVATSKE

MATICA HRVATSKIH SINDIKATA

Zagreb, 14. rujna 2018.

 

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava

n/p ministra, gosp. Marka Pavića

 

Poštovani gospodine ministre!

 

Vaš posljednji poziv na sastanak u vezi mirovinske reforme i njegovo otkazivanje dan kasnije, tjera nas na ovakvu vrstu odgovora kojim želimo naglasiti kako socijalni dijalog možete izbjegavati neko vrijeme, ali ne možete stalno. Mi možemo biti sukreatori pozitivnih promjena za stolom, ali ako to izbjegavate, možemo biti i oponenti na ulici.

Reformu mirovinskog sustava pripremate bez socijalnih partnera  i dijalog o toj temi sveo se na dva revijalna sastanka, uz ppt prezentacije, nakon što smo isto već prethodno saznali iz Vašeg brifiranja dva dnevna lista uoči sastanaka. Ovih dana ponovno, iz Vaših izjava medijima i intervjua jednom tjedniku, doznajemo o sadržaju reforme, koji se, usput budi rečeno, nije promijenio, osim što ste retoriku o „sigurnosti mirovina“ zamijenili upozorenjima kako „mirovinskom sustavu nedostaje 17 milijardi kuna“ kako bi se pripremio teren za nove izmjene na štetu radnika. Istovremeno, nama niste dostavili podatke koje smo tražili prvo usmeno, a prije točno dva mjeseca i pisano – niti nam na dopise odgovarate.

Iz Vaših nedavnih izjava vidljivo je kako sve usuglašavate s koalicijskim partnerima jer je to uvjet održavanja tanke većine u Saboru i, naravno, vlasti. Ali nigdje, baš nigdje nema ni spomena socijalnih partnera!

Kada smo 12. rujna zaprimili Vaš poziv (bez podloga) kojim reprezentativne sindikalne središnjice i HUP pozivate 14. rujna na sastanak o mirovinskoj reformi, sve smo svoje obveze pomaknuli, odgodili ili otkazali kako bismo, bez obzira na kratak rok, mogli sudjelovati na tom sastanku, očekujući već zakašnjelu, ali ipak sadržajnu raspravu vezanu za tu toliko važnu  društvenu temu. U tom trenutku ništa nam nije bilo važnije.

Ali ne i Vama jer je već sljedeći dan stigla poruka o otkazivanju sastanka „zbog neodgodivih obveza ministra“ te da ćemo „o novom terminu pravovremeno biti obaviješteni. „Zahvala za razumijevanje“, naravno, nije izostala.

S obzirom na jednogodišnje iskustvo (ne)suradnje, jasno je ne samo da nas ne želite uključiti, nego nas želite dovesti pred gotov čin, čemu su poslužili i revijalni sastanci radne skupine, savjetodavni okrugli stolovi, zakazivanje i otkazivanje sastanaka, informiranje kroz medije…. Za to više nemamo razumijevanja. Iz svega što radite i načina na koji to radite ne vidimo želju Vlade RH i Vašeg ministarstva za rješavanje ključnih pitanja od društvenog interesa učinkovitim socijalnim dijalogom i komunikacijom bez „fige u džepu“.

Poštovani gospodine ministre, smatramo kako smo već pokazali i više nego dovoljno „razumijevanja“ za Vaše „neodgodive obveze“ koje smo imali prigode pratiti i putem medija i mrežnih stranica MRMS-a, kao i za nesastajanje sa socijalnim partnerima po mnogim temama pa i vezano za mirovinsku reformu. Smatramo kako zbog društvene važnosti mirovinske reforme nije moglo ni smjelo biti tako neodgodive obveze u Vašem rasporedu, a koja se ne bi mogla pomaknuti, kako bi se održao toliko važan i nužan sastanak sa socijalnim partnerima i to u trajanju koliko god treba. Da, ako se uvažavaju socijalni partneri i želi djelovati u duhu iskrenog socijalnog dijaloga!

Podsjećamo kako predstavnici socijalnih partnera i Vašeg ministarstva istovremeno rade na tekstu novog Sporazuma o GSV-u i poslovniku vezanom uz njegov rad. Već se dugo vremena pitamo koji je smisao ovakvog GSV-a, koji je većini vladinih predstavnika očito samo smetnja i tlaka i kojega vlast odrađuje samo kako bi zadovoljila formu. I sadržaj ako to njoj treba! Ponašanje vezano uz mirovinsku reformu to je samo dodatno produbilo. Socijalni dijalog očito nije način na koji funkcionira ova vlast.

Stoga još danas tražimo dogovor oko novog, hitnog termina, od Vas odgođenog sastanka, koji se mora održati prije upućivanja zakonskih promjena u mirovinskom sustavu u javnu raspravu. U protivnom, ne bude li toga dogovora, ne vidimo nikakvog smisla u našem daljnjem nastojanju održavanja socijalnog dijaloga koji i tako gotovo ne postoji te ćemo se posvetiti jačanju naših priprema za drukčiju vrstu društvenog dijaloga. Onog s ulice. Čini se kako je to ovoj vlasti potrebno da bi se probudila i onda vratila uvažavajućem dijalogu za stolom.

Poštovani gospodine ministre, Vi izaberite dijalog za stolom ili najprije s ulice. Mi smo spremni i za jedno i za drugo. Očekujemo Vaš žuran odgovor.

 

S poštovanjem

 

Krešimir Sever, predsjednik NHS-a, v.r.

Mladen Novosel, predsjednik SSSH, v.r.

Vilim Ribić, predsjednik MHS-a, v.r.

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO