Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Sindikati Vertikale zadovoljni rebalansom - 24. kolovoza

Sindikati Vertikale zadovoljni rebalansom

Vlada nije ispunila prijetnju da će smanjiti plaće pa sindikati Vertikale odustaju od najavljenih industrijskih akcija i štrajka početkom školske godine.

Vertikala sindikata obrazovanja održala je 24.08. konferenciju za tisak pod nazivom Početak školske godine i rebalans proračuna.

Konferenciju je otvorio Zvonimir Laktašić koji je ispred SHU-a je najavio da će školska godina započeti prema rasporedu. Kako vlada nije ispunila prijetnju da će smanjiti plaće, sindikati Vertikale odustaju od najavljenih industrijskih akcija i štrajka početkom školske godine.

Predsjednik NSZSSH, Branimir Mihalinec osvrnuo se na naslovnu stranicu Jutarnjeg lista, u kojoj se rebalans bez radikalnih rezova i smanjenja plaća javnog sektora ocjenjuje kao crni ponedjeljak za Republiku Hrvatsku. Mihalinec se zapitao da li je ovaj ponedjeljak crn jer će učitelji, liječnici i policajci dobiti svoju plaću. Možda je crn zato jer banke koje ne žele preuzeti rizik i poduzetnicima dati povoljnije kredite neće plaćati veće poreze? Je li crn zbog toga jer neće biti povećanja poreza na nasljedstvo i imovinu bogatih? Po Jutarnjem listu bi, kaže Mihalinec, valjda trebalo "proglasiti Dan žalosti jer je Vlada konačno jednom stala na stranu rada i zaposlenih". Mihalinec je zaključio da u obrazovanju mjesta za smanjenje sredstava za obrazovanje nema, jer bi svako smanjenje sredstava za javni sektor bila šteta za građane Republike Hrvatske. Unatoč tome, Sindikati vertikale će podupirati proračun dok god se plaće, mirovine i socijalne naknade neće smanjivati.

Vilim Ribić (NSZVO) je konstatirao da je uz plaće javnog sektora vezano oko 1,2 milijuna ljudi. Krizni porez je već uzrokovao pad potrošnje, a time i pad BDP-a. Rezanjem plaća i mirovina okrutno bi se oštetila potrošačka moć građana. Otimačinom tuđeg rada ne može se smanjivati deficit, te smo zbog toga  zadovoljni odlukom Vlade. Ribić je istaknuo da rješenje proračunske krize nije u rezanju rashoda, jer za to u kratkom roku više nema prostora, nego u pronalaženju novih izvora prihoda, odnosno uvođenje cijelog niza poreza koji bi regulirali kaotična tržišta i prvenstveno pogodili one koji imaju najviše: banke, financijske institucije i bogataše.

Ribić se također osvrnuo na današnju izjavu guvernera Rohatinskog, koji je čini se izašao iz okvira monetarne politike, te uska financijska stajališta pokušava nametnuti kao jedina ispravna. Rohatinski treba pronaći način kako spriječiti da se u slučaju oporezivanja banaka teret ne prelije na njihove klijente, dok ako želi voditi ukupnu politiku zemlje neka izađe na izbore. Možda bi ga mnogi od nas u tome i slijedili.

Konačno, čelnici Vertikale su se osvrnuli na najave da proračunske stavke za plaće u 2011. neće rasti. Ocijenili su da ta najava znači da Vlada ne planira oporavak niti u idućoj godini, jer u trenutku kada BDP u dva kvartala za redom naraste za više od 2%, prema Sporazumu potpisanom pred godinu i pol dana dužna je vratiti osnovicu koja je smanjena 2009. godine.

 

 

ANKETA
Za koju ste opciju školskih praznika?
Neka ostanu kakvi su bili i do sada!
Treba ih biti kao i do sada, ali u više dijelova!
Nastavnu godinu treba produžiti!
Nastavnu godinu treba skratiti!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO