Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Sindikati protiv izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju - 26. veljače 2018.

26. veljače 2018. održana je sjednica Povjerenstva GSV-a za zapošljavanje, obrazovanje i usklađivanje s tržištem rada. Na dnevnom redu bio je Nacrt Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o odgoju i obrazovanja u osnovnoj i srednjoj školi.

Prijedlog Nacrta Zakona kao i očitovanje Sindikata možete pročitati na ovom linku. O stavovima našeg Sindikata na ovom je sastanku govorio predsjednik NSZSŠH Branimir Mihalinec.

Na sjednici Povjerenstva GSV-a o Nacrtu Zakona govorili su pomoćnica ministrice Lidija Kralj koja je prijedlog i kratko obrazložila te  pomoćnik ministrice Stipe Mamić i načelnica Samostalnog sektora za pravne poslove Ivana Bulešić.

Sindikati su istaknuli  kako je nedopustivo da Nacrt Zakona bude u proceduri, a da prethodno nije objavljeno izvješće o provedenom savjetovanju s javnošću.

Ukratko, glavne primjedbe Sindikata na ovaj prijedlog promjene Zakona o odgoju i obrazovanju su slijedeće: 

   1. U članku 18. ostala je obveza održavanja “dopunskog nastavnog rada”, što znali da nisu uvažene brojne primjedbe istaknute u provedenom savjetovanju s javnošću, koje su sve išle u prilog ukidanja produžne nastave. Niti nakon svih iznesenih argumenata za ukidanje produžne nastave, predstavnici MZO-a nisu odustali od svojeg prijedloga.

   2.  U članku 25. nisu uvažene naše sugestije oko uređenja načina obavljanja i vrednovanja rada nastavnika koji sudjeluju u europskim projektima iako takav prijedlog može dovesti do nereda u sustavu. Primjedbe nisu uvažene. Predstavnici MZO-a smatraju da je upravo rješenje koje su predložili najbolje.

   3.  U članku 27. ostala je odredba o određivanju norme nastavnika struke, što znači da nisu uvažene primjedbe istaknute u provedenom savjetovanju s javnošću, koje su išle u smjeru da se pitanje norme treba rješavati kroz Pravilnik o normi. Značajan broj nastavnika struke tako bi mogao postati tehnološki višak. Predstavnici MZO-a nisu se uopće očitovali na ove argumente, što znači da prijedlog ostaje u Nacrtu Zakona.

    4. U članku 29. predložene su izmjene članka 107. Zakona o odgoju i obrazovanju na način da se zakonski ukida mogućnost sudjelovanja Sindikata u zbrinjavanju viška nastavnika. Zakon predviđa da te poslove odrađuju Uredi državne uprave i ravnatelji ustanova.  Predstavnici MZO-a nisu prihvatili sindikalne argumente protiv ovog prijedloga i ustrajali su na rješenju koje su ugradili u Nacrt Zakona.

    5. U članku 33. ostaje nedopustiva odredba o ukidanju prava na otpremnine za radnike koji se nakon otkaza ugovora o radu zaposle u javnoj službi unutar roka od tri mjeseca. Niti u ovom slučaju predstavnici MZO-a nisu uvažili naše argumente, kao ni argumente ostalih predstavnika sindikalnih središnjica.

Predstavnici sindikalnih središnjica sudjelovali su u raspravi i podupirali prijedloge obrazovnih sindikata. 

Prilikom glasovanje o Nacrtu Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, Nacrt su poduprli predstavnici Vlade RH i udruge poslodavaca. Sindikati su Nacrt Zakona - odbili!

 

ANKETA
Učenje u virtualnim učionicama...
...može biti kvalitetno kao i u pravim.
...neće mi stvarati nikakve probleme.
...uh, a kako ću ja to?!
...nek samo taj virus što prije prođe!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO