Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Sastanci s povjerenicima o prekidu pregovora za novi GKU - 11. veljače 2018.

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske u svrhu obavještavanja članova o pregovorima  za sklapanje Granskog kolektivnog ugovora za zaposlene u srednjoškolskim ustanovama počeo je s održavanjem regionalnih sastanaka sa sindikalnim povjerenicima. Planirano je održavanje četiri regionalna sastanka i to u Rijeci, Osijeku, Zagrebu i Splitu.

U četvrtak, 8. veljače 2018. održan je regionalni sastanak sa sindikalnim povjerenicima Primorsko goranske i Istarske županije. Sastanak je održan u  Domu učenika Sušak. Prisustvovali su gotovo svi povjerenici ili njihovi zamjenici iz oba područna odbora Sindikata.

U petak 9. veljače 2018. održan je regionalni sastanak u Osijeku sa sindikalnim povjerenicima Osječko baranjske, Virovitičko podravske, Požeško slavonske, Vukovarsko srijemske i Brodsko posavske županije. Sastanak je održan u  Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek. Prisustvovali su gotovo svi povjerenici i li njihove zamjene iz pet slavonskih županija.

Teme sastanaka bile su pregovori za sklapanje Granskog kolektivnog ugovora za zaposlene u srednjoškolskim ustanovama i prezentacija Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama. O temama su govorili predsjednik Sindikata Branimir Mihalinec, glavni tajnik Sindikata Nijaz Karić i pravna savjetnica Sindikata Mirela Matijević Erceg.

    

 Sa sastanka u Rijeci - ostale fotografije.

Sindikalni povjerenici upoznati su s tijekom pregovora za sklapanje GKU-a i istaknutim zahtjevima Sindikata. Upoznati su s činjenicom da je Vlada RH iznenada prekinula pregovore. Obaviješteni su kako je Sindikat poslao Vladi RH zahtjev za nastavak pregovora. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja nema nikakvih odgovora na naše dopise osim izjava za medije. Ocjena je kako je to nedopustiva praksa. Istaknuto je kako će, ukoliko Vlada RH ne prihvati naš zahtjev o nastavku pregovora, Sindikat posegnuti za jedinim preostalim sredstvima pritiska, kao što su najava štrajka i pokretanje procesa mirenja. Kako naši istaknuti zahtjevi traže dodatna sredstva, a koje Vlada RH neće biti spremna izdvojiti, Sindikat će vjerojatno i za sklapanje GKU-a morati posegnuti za sredstvima pritiska. Glavni tajnik Sindikata prezentirao je financijsku težinu pojedinih prava u GKU-u.

Na oba regionalna sastanka sindikalni povjerenici izrazili su potporu pregovaračkom odboru Sindikata, kao i punu spremnost za borbu za ponovno pokretanje i za sklapanje Granskog kolektivnog ugovora.

   

 Sa sastanka u Osijeku - ostale fotografije.

Predsjednik Sindikata prezentirao je Temeljni kolektivni ugovor. Posebno je analiziran članak 66. naknada za prijevoz za dolazak i odlazak s posla. Nakon prezentacije na pitanja su odgovarali predsjednik i pravna savjetnica Sindikata.

Na sastanku u Osijeku povjerenici su upoznati s prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Prijedlog Zakona  Sindikat je primio 8. veljače 2018. u kasnim poslijepodnevnim satima i nije mogao biti raspravljen na sastanku u Rijeci.

Prijedlog Zakona izuzetno je štetan za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama jer predviđa: povećanje nastavne norme za većinu nastavnika struke, ukidanje mogućnosti sudjelovanja Sindikata u zbrinjavanju tehnoloških viškova, moguće ukidanje otpremnine za zaposlenike koji su iskazani kao tehnološki višak, zadržavanje neplaćene produžne nastave za učenike s negativnim ocjenama koju u Zakonu nazivaju dopunski nastavni sat. Niti jedna naša primjedba, kao i primjedbe naših članova istaknutih u javnoj raspravi nije prihvaćena. Sindikalni povjerenici izrazili su punu spremnost za sve prosvjedne aktivnosti koje pokrene Sindikat protiv takvih štetnih rješenja.

Na kraju Sindikalni povjerenici su dobili obavijesti o održavanju športskih igara Sindikata, kao i o osnivanju Odbora mladih Sindikata.

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO