Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Sastanci s povjerenicima o prekidu pregovora za novi GKU - 11. veljače 2018.

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske u svrhu obavještavanja članova o pregovorima  za sklapanje Granskog kolektivnog ugovora za zaposlene u srednjoškolskim ustanovama počeo je s održavanjem regionalnih sastanaka sa sindikalnim povjerenicima. Planirano je održavanje četiri regionalna sastanka i to u Rijeci, Osijeku, Zagrebu i Splitu.

U četvrtak, 8. veljače 2018. održan je regionalni sastanak sa sindikalnim povjerenicima Primorsko goranske i Istarske županije. Sastanak je održan u  Domu učenika Sušak. Prisustvovali su gotovo svi povjerenici ili njihovi zamjenici iz oba područna odbora Sindikata.

U petak 9. veljače 2018. održan je regionalni sastanak u Osijeku sa sindikalnim povjerenicima Osječko baranjske, Virovitičko podravske, Požeško slavonske, Vukovarsko srijemske i Brodsko posavske županije. Sastanak je održan u  Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek. Prisustvovali su gotovo svi povjerenici i li njihove zamjene iz pet slavonskih županija.

Teme sastanaka bile su pregovori za sklapanje Granskog kolektivnog ugovora za zaposlene u srednjoškolskim ustanovama i prezentacija Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama. O temama su govorili predsjednik Sindikata Branimir Mihalinec, glavni tajnik Sindikata Nijaz Karić i pravna savjetnica Sindikata Mirela Matijević Erceg.

    

 Sa sastanka u Rijeci - ostale fotografije.

Sindikalni povjerenici upoznati su s tijekom pregovora za sklapanje GKU-a i istaknutim zahtjevima Sindikata. Upoznati su s činjenicom da je Vlada RH iznenada prekinula pregovore. Obaviješteni su kako je Sindikat poslao Vladi RH zahtjev za nastavak pregovora. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja nema nikakvih odgovora na naše dopise osim izjava za medije. Ocjena je kako je to nedopustiva praksa. Istaknuto je kako će, ukoliko Vlada RH ne prihvati naš zahtjev o nastavku pregovora, Sindikat posegnuti za jedinim preostalim sredstvima pritiska, kao što su najava štrajka i pokretanje procesa mirenja. Kako naši istaknuti zahtjevi traže dodatna sredstva, a koje Vlada RH neće biti spremna izdvojiti, Sindikat će vjerojatno i za sklapanje GKU-a morati posegnuti za sredstvima pritiska. Glavni tajnik Sindikata prezentirao je financijsku težinu pojedinih prava u GKU-u.

Na oba regionalna sastanka sindikalni povjerenici izrazili su potporu pregovaračkom odboru Sindikata, kao i punu spremnost za borbu za ponovno pokretanje i za sklapanje Granskog kolektivnog ugovora.

   

 Sa sastanka u Osijeku - ostale fotografije.

Predsjednik Sindikata prezentirao je Temeljni kolektivni ugovor. Posebno je analiziran članak 66. naknada za prijevoz za dolazak i odlazak s posla. Nakon prezentacije na pitanja su odgovarali predsjednik i pravna savjetnica Sindikata.

Na sastanku u Osijeku povjerenici su upoznati s prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Prijedlog Zakona  Sindikat je primio 8. veljače 2018. u kasnim poslijepodnevnim satima i nije mogao biti raspravljen na sastanku u Rijeci.

Prijedlog Zakona izuzetno je štetan za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama jer predviđa: povećanje nastavne norme za većinu nastavnika struke, ukidanje mogućnosti sudjelovanja Sindikata u zbrinjavanju tehnoloških viškova, moguće ukidanje otpremnine za zaposlenike koji su iskazani kao tehnološki višak, zadržavanje neplaćene produžne nastave za učenike s negativnim ocjenama koju u Zakonu nazivaju dopunski nastavni sat. Niti jedna naša primjedba, kao i primjedbe naših članova istaknutih u javnoj raspravi nije prihvaćena. Sindikalni povjerenici izrazili su punu spremnost za sve prosvjedne aktivnosti koje pokrene Sindikat protiv takvih štetnih rješenja.

Na kraju Sindikalni povjerenici su dobili obavijesti o održavanju športskih igara Sindikata, kao i o osnivanju Odbora mladih Sindikata.

ANKETA
Potpisat ću za referendum "67 je previše" zato ...
jer je zaista previše!
jer me rad sa učenicima već sad iscrpljuje!
jer ne želim da moja djeca rade "do kraja"!
jer u mirovini treba malo i uživati!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO