Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama pokrenut će štrajk ako se ne nastave pregovori za granski kolektivni ugovor, koji je jučer ukinut naputkom Ministarstva rada i mirovinskog sustava

Sindikat tvrdi da u obrazloženju za raskid ugovora nema nikakvog zakonskog uporišta i upozorava da će zaposlenici u srednjim školama izgubiti sva materijalna prava ako novi kolektivni ugovor ne dobiju do 28. veljače. 

Iz oba ministarstva - rada i obrazovanja - tvrde su sindikati između sebe započeli sudske sporove o tome da treba utvrditi tko je reprezentativni sindikat koji može sudjelovati u pregovorima. I dok se to ne riješi, Ministarstvo rada dalo je naputak o prekidu pregovora. "Vlada ne može pregovarati u dobroj vjeri sa stranom koja nema utvrđen legitimitet", poručuje Karolina Ivanković, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava.

U sindikatu pak tvrde da to nema nikakvo zakonsko uporište i da se samo želi zakinuti zaposlene u srednjim školama. Pomoć traže od ministrice obrazovanja.

"Mi tražimo i predlažemo od ministrice Blaženke Divjak da odbije naputak Ministarstva rada i nastavi pregovore za sklapanje granskog kolektivnog ugovora", kaže Branimir Mihalinec iz Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama. Ako se ministrica ne odazove, imaju rezervnu varijantu. Nezavisni sindikat  će, kaže Mihalinec, pokrenuti sve aktivnosti vezane uz najavu štrajka kako bi ponovno otvorili pregovore za granski kolektivni ugovor.

Od susreta s ministricom neće biti ništa jer ona smatra da najprije treba završiti sudski postupak. "Naravno, sudski postupak može završiti i tako da sindikati povuku žalbe u kojem slučaju će ministrica vrlo rado nastaviti s pregovorima u dobroj vjeri", stoji u priopćenju Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Iako granski kolektivni ugovor istječe 28. veljače, doznajemo kako ne postoji opasnost da zaposlenici ostanu nezaštićeni.

"Ako se ne postigne novi kolektivni granski ugovor, Vlada će donijeti novu odluku temeljem čega će produžiti postojeća prava, dakle sva materijalna i nematerijalna prava će ostati ovakva kakva su sada", poručuje Karolina Ivanković, pomoćnica u Ministarstvu rada, koje je tako ponudilo svoju rezervnu varijantu.