Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Ministrice, nastavite pregovore o novom GKU - 7. veljače 2018.

POVODOM IZNENADNOG PREKIDA PREGOVORA ZA NOVI GRANSKI KOLEKTIVNI UGOVOR OD STRANE VLADE RH, PREDSJEDNIK NSZSŠH BRANIMIR MIHALINEC UPUTIO JE PISMO MINISTRICI DIVJAK U KOJEM DETALJNO OBRAZLAŽE KAKO RAZLOGA ZA TAKAV PREKID ZAPRAVO NEMA TE JE POZIVA DA SE PREGOVORI NASTAVE.

_____

 

Poštovana ministrice,

 

jučer, 6. veljače 2018. na jedanaestom sastanku pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata za sklapanje Kolektivnog ugovora za zaposlene u srednjoškolskim ustanovama, Vaš zamjenik u pregovaračkom odboru, državni tajnik mr.sc. Hrvoje Šlezak, priopćio nam je kako je primio naputak Ministarstva rada i mirovinskog sustava o prekidu pregovora, te da sukladno tome pregovarački odbor Vlade RH prekida pregovore.

Kao razlog prekida pregovora naveden je sudski spor na Upravnom sudu u vezi Rješenja o reprezentativnosti sindikata za sklapanje granskog kolektivnog ugovora za zaposlene u srednjoškolskim ustanovama.

Dužan sam Vas upozoriti kako navedeni razlozi nemaju nikakvo zakonsko uporište. Sukladno Zakonu o reprezentativnosti  udruga poslodavaca i sindikata ( NN 93/2014, 26/15 ), članak 24. stavak 2. određuje kako na Rješenje povjerenstva žalba nije dopuštena, već se upućuje na upravni spor pred nadležnim upravnim sudom. U stavku 3. istog članka navodi se kako će ako se odlukom upravnog suda poništi ili izmijeni rješenje, na temelju kojeg je sklopljen kolektivnu ugovor, taj ugovor prestati važiti danom pravomoćnosti sudske odluke.

Rješenje o reprezentativnosti sindikata za sklapanje granskog kolektivnog ugovora za zaposlene u srednjoškolskim ustanovama u točki III. navodi. „ Rješenje postaje izvršno danom dostave stranci“.

Iz naprijed navedenog jasno je kako nakon Rješenja mogu otpočeti pregovori, te unatoč sudskom osporavanju mogu i završiti.

Upravo na temelju naprijed navedenih činjenica, smatramo kako nema razloga za prekidanje pregovora, koje bi bili u svezi tužbenog postupka.

Ukoliko postoje neki drugi razlozi zbog kojih Vlada RH prekida pregovore, predlažem da nam se priopće na sastanku pregovaračkih odbora za sklapanje granskog kolektivnog ugovora za zaposlene u srednjoškolskim ustanovama.

Pozivam Vas da nastavimo pregovore u utorak 13. veljače 2018. godine u 10:00 sati. Ukoliko u Ministarstvu nema slobodnog prostora za sastanak, pozivamo Vas u prostorije Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Trg Republike Hrvatske 4/II.

Ukoliko ipak ne želite nastaviti pregovore, molim Vas da nas o tome pisano izvijestite kako bi mogli poduzeti odgovarajuće korake.

 

S poštovanjem,

predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih

u srednjim školama Hrvatske:

Branimir Mihalinec, prof.

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO