Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Ivan Vlainić odlikovan redom Danice Hrvatske

Predsjednica Republike Hrvatske, gospođa Kolinda Grabar Kitarović, odlikovala je 15. studenoga 2017. godine Ivana Vlainića, predsjednika Hrvatske zajednice tehničke kulture, Redom Danice hrvatske s likom Nikole Tesle za osobite zasluge za inovatorstvo, izumiteljstvo i promociju tehničke kulture mladih naraštaja u Republici Hrvatskoj i u svijetu.

Predsjednica Republike Hrvatske, gospođa Kolinda Grabar Kitarović, odlikovala je 15. studenoga 2017. godine visokom državnim odličjem nastavnika iz Samobora Ivana Vlainića, koji je prije više od 20 godina počeo prenositi svoje znanje iz elektrotehnike, strojarstva i robotike na mlađe naraštaje. Stoga je to priznanje za njegov permanentan doprinos tehničkoj kulturi. Već u prvim godinama nastavničkog rada Ivan Vlainić osniva inovatorsku sekciju u Srednjoj strukovnoj školi u Samoboru, što u samim početcima daje velike rezultate, jer su učenici pod njegovim mentorskim vodstvom redovito osvajali nagrade na županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Kako se u tih dvadesetak godina volonterskog rada gospodina Vlainića, svaki učenik redovito vraćao s natjecanja s nekom medaljom, vrijedno je istaknuti najatraktivnija postignuća: osvajanje medalje i posebnog priznanja Ruske kozmonautske akademije „Jurij Gagarin“ za rad Luke Bošnjakovića „Gusjeničar upravljan mikrokotrolerom“, zatim rad Davida Martića i Matije Lastovčića „Didaktička električna gitara“, koja je osvojila desetak međunarodnih zlatnih medalja i posebnih priznanja, inovaciju „Cave PI“ Josipa Barbića i Andrijana Ostruna, inovaciju „3D znanstvena podmornica“ Martina Sokolovića, Josipa Oroza i Lovre Stipanovića, koja je početkom studenoga 2017. osvojila zlatnu medalju na izložbi inovacija IENA u Nὓrnbergu. Vjerojatno najpoznatiji i najeksponiraniji učenik iz „rasadnika“ inovatora Ivana Vlainića zasigurno je Mate Rimac, tvorac prvog električnog superautomobila, čija se vrijednost tvrtke procjenjuje na milijardu dolara, a koji je i sam nedavno, gostujući u emisiji „Nedjeljom u dva“ izjavio da mnogo toga u svojoj karijeri duguje Ivanu Vlainiću, koji ga je prepoznao i gurao u smjeru inovacija: “Da toga nije bilo, da me profesor nije gurao i nagovarao da idem na natjecanja, tko zna bi li danas bilo Rimac Automobila. Jako sam zahvalan na tome.“

Organizirajući rad u sklopu školskih izvanškolskih i izvannastavnih aktivnosti, Ivan Vlainić nije nikada radio distinkciju između istih, već je isticao potrebu stvaranja sinergije između svih aktivnosti, kao protuteže nepravedno reducirane satnice Tehničkog odgoja u osnovnoj školi prije dvadesetak godina.

Budući da u Samoboru nije bilo formirano Društvo pedagoga tehničke kulture informatike, Ivan Vlainić inicira njegovo osnivanje i pokreće udrugu zajedno s kolegama Feliksom Škiljanom i Marijanom Slakoperom te ostalim nastavnicima u samoborskim osnovnim i srednjim školama.

Ubrzo nakon toga prepoznat je kvalitetan rad udruge, a kao istaknuti pojedinac, Ivan Vlainić biva delegiran u Zajednicu tehničke kulture grada Samobora, čiji je dugogodišnji potpredsjednik. Nakon toga biva delegiran u Županijsku zajednicu čiji je predsjednik već treći mandat te je zbog svojih kvaliteta izabran za predsjednika krovne organizacije tehničke kulture: Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTK).

Za svoj uspješan rad u proteklih desetak godina nagrađen je brojnim odličjima, nagradama i priznanjima od kojih vrijedi istaknuti Godišnju nagradu grada Samobora za doprinos u području znanosti i tehničke kulture, Godišnju nagradu tehničke kulture Zagrebačke županije “Rudolf Perešin“, nagrade za doprinos ugledu i promociju Zagrebačke županije u zemlji i svijetu te je dobitnik Državne nagrade „Faust Vrančić“, koju mu je dodijelilo Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa. Inicijator je i voditelj projekta SMILE inVET u sklopu kojeg je izrađen kurikulum za predmet Pametne kuće, a njegova matična škola jedina u Republici Hrvatskoj provodi nastavu iz tog predmeta. (preuzeto sa stranice Hrvatske zajednice tehničke kulture)

ANKETA
Ima li štrajk prosvjetara i šire političko značenje?
Ne, želim samo korekciju koeficijenata
Približavaju se izbori...
Premijer misli da ima
Svaki štrajk ima i političko značenje


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO