Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Vlada i na pregovorima potvrdila zamrzavanje plaća u 2018. - 4. studenog 2017.

U petak 3. studenog 2017. održan je 9. sastanak Pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata javnih službi za TKU. Kao što je  prethodno dogovoreno, otvoreno je pitanje osnovice za plaće u javnim službama. Vladin je i dalje čvrsti stav da nema mjesta za povećanje osnovice tijekom 2018. godine. I dalje tvrde da će zbog povećanja plaća u 2017. godini, plaće u 2018. godini rasti. Kao što je poznato, takav stav svi sindikati javnih službi odbacuju i ne smatraju to rastom plaća. Naravno da to znači da je Vladin stav da plaće u 2018. budu zamrznute. Masa za plaće će biti veća, ali niti jedna plaća neće rasti niti lipe više od 0,5% (dodatak za godine staža).

Vlada nudi početak pregovora u svibnju 2018.  za osnovicu plaće u 2019. godini.

Istovremeno bi se pregovaralo i o božićnici i regresu, s time da je Vladin novi prijedlog da ukoliko nema dogovora, Vlada samostalno određuje visinu božićnice i regresa.  Primjerice, ta visina mogla bi biti od 0,00 kn pa na više, ovisno o "odluci" Vlade. TKU je do sada predviđao da ukoliko nema dogovora, visina božićnice i regresa bude najmanje onolika kolika je bila posljednja isplata. U ovom trenutku to iznosi 1.250,00 kn. Vlada predlaže sklapanje takvog TKU-a na godinu ili četiri godine.

Sindikatima je prihvatljivo da se pregovori za osnovicu otvore od travnja 2018. godine. Ne pristaju na ukidanje zaštite visine božićnice i regresa.

Istovremeno se traži ugovaranje povećanja osnovice tijekom 2018. godine, najmanje onoliko koliko je potrebno da plaće u javnim službama prate i povećanja ostalih plaća u zemlji.

U utorak, 7. studenog 2018., nastavak je pregovora, a tema će biti naknada za prijevoz. I ovdje sindikati ne očekuju značajne pomake.

Većina sindikata uvjerena je kako ipak neće doći do dogovora o pitanju osnovice i prijevoza, te da je  sve izglednija opcija najava štrajka. Većina je sindikata takve odluke već i donijela.

Vladu RH obaviještena je da će sindikati provesti referendum o prihvaćanju teksta TKU-a. Ukoliko članstvo odbije prihvatiti tekst TKU, sindikati će tražiti nastavak pregovora u drukčijim uvjetima.

Sindikati državnih službi su pred potpisivanjem TKU-a, ali ne daju izjave što su ugovorili, no pretpostavlja se da njima u prvom planu nije pitanje osnovice i prijevoza, već očuvanje radnih mjesta. Stoga će prihvatiti ono što im Vlada ponudi.

_____

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja poručila: 'Nema pomaka u pregovorima. U slučaju nepotpisivanja kolektivnog ugovora morat će se krenuti u štrajk' - vijesti.rtl.hr

Sindikati prozivaju Vladu: "Plaće zaposlenicima iduće godine ne rastu niti jednu jedinu kunu" - dnevnik.hr

Pročitajte i ovo:

8. krug pregovora s Vladom RH o novom TKU - 31. listopada 2017.

ANKETA
Učenje u virtualnim učionicama...
...može biti kvalitetno kao i u pravim.
...neće mi stvarati nikakve probleme.
...uh, a kako ću ja to?!
...nek samo taj virus što prije prođe!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO