Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

8. krug pregovora s Vladom RH o novom TKU - 31. listopada 2017.

Još jedan sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih službi održan je 30. listopada 2017. godine u prostorijama Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Ministar Marko Pavić obavijestio je predstavnike sindikata kako je sa sindikatima državnih službenika postignut dogovor te kako pregovarački odbor Vlade RH ima isti prijedlog i za javne službe. Taj je prijedlog bio sljedeći:

  1. potpisivanje Temeljnog kolektivnog ugovora na godinu dana u kojem ne bi došlo do značajnijih izmjena već samo onih koje su do sada usklađene (a tih je odredbi vrlo malo i ne donose nikakve značajnije promjene, osim usklađivanja s postojećim propisima)
  2. pregovaranje o osnovici plaće svake godine (drugim riječima, u mjesecu svibnju 2018. godine započinjanje pregovora za osnovicu plaće u 2019. godini)

Za sindikate je bilo apsolutno neprihvatljivo pristati na ponudu Vlade RH kojom se najvažnija pitanja ne rješavaju i ne može se dopustiti da zbog nedostatka vremena sve ostane na postojećoj razini.

Sindikati javnih službi iskristalizirali su zajednički stav da ne pristaju na ovakvu ponudu i da žele nastaviti pregovarati.

Zahtjevi o kojima su sindikati odmah željeli nastaviti pregovore (bez da se čeka mjesec svibanj 2018. godine) su: rješavanje pitanja prijevoza, nastavak pregovora o visini osnovice, vraćanje dodatka za vjernost službi 4, 8, 10%, božićnica i regres (s razlikom isplaćenog iznosa za člana i nečlana sindikata) te retroaktivna primjena kolektivnog ugovora od 1. studenog 2017. godine.

Pregovarači Vlade RH, iznijeli su stav kako o 4, 8, 10 % ne namjeravaju pregovarati, jer smatraju da su ti zahtjevi ispunjeni kroz druge dodatke (makar ih državni službenici imaju) te odbijaju sindikalni zahtjev o različitim  visinama božićnice i regresa za članove i nečlanove, jer to smatraju  pozitivnom odnosno negativnom diskriminacijom (ovisno o tome na koga se odnosi). Ministar Pavić ujedno je  napomenuo da bi  božićnica u 2017. godini bila isplaćena  u iznosu kao i do sada.

Prijedlog sindikalne strane o nastavku pregovora po pitanju osnovice plaće i prijevoza prihvaćen je od strane Vladinih pregovarača, uz dodatnu napomenu da pregovarački odbor Vlade RH želi porazgovarati i o pitanju povlaštenih otpremnina (što definitivno ne znači da njihov iznos žele povećati, već vjerojatno upravo suprotno).

Tako je slijedeći sastanak dogovoren za 3. studenoga 2017. godine u 15,00 sati u prostorijama Sindikalnog doma.

Spremnost Vlade RH odnosno pritisak sindikata javnih službi da  nastave pregovore po pitanju rješavanja najvažnijih problema (prijevoza i osnovice) ne znači da će biti iznađeno zajedničko rješenje, jer do sada od Vlade RH nije došao niti jedan prijedlog koji bi sindikatima javnih službi bio prihvatljiv, a kamoli o tome kako urediti neka druga pitanja koja nisu kvalitetno riješena u TKU-u.

I tako, dok BDP raste, dok se kupuju avioni i blindirani automobili, za javne službe jedva se našlo razumijevanje za produžetak pregovora kako bi se riješili gorući problemi.

 

ANKETA
Potpisat ću za referendum "67 je previše" zato ...
jer je zaista previše!
jer me rad sa učenicima već sad iscrpljuje!
jer ne želim da moja djeca rade "do kraja"!
jer u mirovini treba malo i uživati!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO