Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

8. krug pregovora s Vladom RH o novom TKU - 31. listopada 2017.

Još jedan sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih službi održan je 30. listopada 2017. godine u prostorijama Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Ministar Marko Pavić obavijestio je predstavnike sindikata kako je sa sindikatima državnih službenika postignut dogovor te kako pregovarački odbor Vlade RH ima isti prijedlog i za javne službe. Taj je prijedlog bio sljedeći:

  1. potpisivanje Temeljnog kolektivnog ugovora na godinu dana u kojem ne bi došlo do značajnijih izmjena već samo onih koje su do sada usklađene (a tih je odredbi vrlo malo i ne donose nikakve značajnije promjene, osim usklađivanja s postojećim propisima)
  2. pregovaranje o osnovici plaće svake godine (drugim riječima, u mjesecu svibnju 2018. godine započinjanje pregovora za osnovicu plaće u 2019. godini)

Za sindikate je bilo apsolutno neprihvatljivo pristati na ponudu Vlade RH kojom se najvažnija pitanja ne rješavaju i ne može se dopustiti da zbog nedostatka vremena sve ostane na postojećoj razini.

Sindikati javnih službi iskristalizirali su zajednički stav da ne pristaju na ovakvu ponudu i da žele nastaviti pregovarati.

Zahtjevi o kojima su sindikati odmah željeli nastaviti pregovore (bez da se čeka mjesec svibanj 2018. godine) su: rješavanje pitanja prijevoza, nastavak pregovora o visini osnovice, vraćanje dodatka za vjernost službi 4, 8, 10%, božićnica i regres (s razlikom isplaćenog iznosa za člana i nečlana sindikata) te retroaktivna primjena kolektivnog ugovora od 1. studenog 2017. godine.

Pregovarači Vlade RH, iznijeli su stav kako o 4, 8, 10 % ne namjeravaju pregovarati, jer smatraju da su ti zahtjevi ispunjeni kroz druge dodatke (makar ih državni službenici imaju) te odbijaju sindikalni zahtjev o različitim  visinama božićnice i regresa za članove i nečlanove, jer to smatraju  pozitivnom odnosno negativnom diskriminacijom (ovisno o tome na koga se odnosi). Ministar Pavić ujedno je  napomenuo da bi  božićnica u 2017. godini bila isplaćena  u iznosu kao i do sada.

Prijedlog sindikalne strane o nastavku pregovora po pitanju osnovice plaće i prijevoza prihvaćen je od strane Vladinih pregovarača, uz dodatnu napomenu da pregovarački odbor Vlade RH želi porazgovarati i o pitanju povlaštenih otpremnina (što definitivno ne znači da njihov iznos žele povećati, već vjerojatno upravo suprotno).

Tako je slijedeći sastanak dogovoren za 3. studenoga 2017. godine u 15,00 sati u prostorijama Sindikalnog doma.

Spremnost Vlade RH odnosno pritisak sindikata javnih službi da  nastave pregovore po pitanju rješavanja najvažnijih problema (prijevoza i osnovice) ne znači da će biti iznađeno zajedničko rješenje, jer do sada od Vlade RH nije došao niti jedan prijedlog koji bi sindikatima javnih službi bio prihvatljiv, a kamoli o tome kako urediti neka druga pitanja koja nisu kvalitetno riješena u TKU-u.

I tako, dok BDP raste, dok se kupuju avioni i blindirani automobili, za javne službe jedva se našlo razumijevanje za produžetak pregovora kako bi se riješili gorući problemi.

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO