Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Vlada želi ukinuti božićnicu i regres - 28. srpnja 2017.

Prenosimo priopćenje medijima predsjednika Matice hrvatskih sindikata Vilima Ribića povodom jučerašnje sjednice Vlade te objavljenih Smjernica ekonomske i fiskalne politike nakon kojih je postalo jasno da Vlada zaposlenima u javnim službama neće u kolovozu povećati osnovicu.

_____

Jučer Vlada nije donijela odluku o povišici osnovice za 2% u javnim službama, tj. za onoliko za koliko će osnovica rasti u državnim službama.

O neodrživosti različitog tretmana javnih i državnih službi prema kojemu se radnici iste složenosti posla plaćaju različito već je rečeno dosta.

Različite osnovice za javnu i državnu službu presedan je koji prkosi praksi dugoj 27 godina, zakonima koji propisu određivanje osnovice u javnim i državnim službama te zdravoj logici.

Vlada ne spominje plaće 170 tisuća zaposlenih u javnim službama te dug koji država prema njima ima za 2016. godinu, čime je ova vlast odlučila izigrati stotinjak tisuća svojih zaposlenika, a s njihovim obiteljima prevariti još 500 tisuća svojih građana.

Jučer je ministar financija, Hrvat i katolik, poručio, da ne samo što im ne misli vratiti dug još iz 2009. godine, koji je Država obećala vratiti Hrvatima i katolicima, i ne samo njima, a koji je dospio u 2016. godini, već ih još misli zbog toga i diskriminirati u odnosu na sindikate državnih službi. Sindikati će se svakako pobrinuti da ti građani to ne zaborave do idućih izbora.

U isto vrijeme dug stvoren po istoj logici koja je zajamčena sindikatima javnih službi, tj. da će Vlada povećati svoja davanja kada poraste BDP ispunila je za povlaštene mirovine u visini iznad 5000 kuna.

Što vrijedi za one koji više ne stvaraju novu vrijednost (u mirovini su) ne vrijedi za one koji stvaraju novu vrijednost (rade): učitelje, medicinare, znanstvenike, socijalne i kulturne radnike, itd.

Ministar je doduše, najavio pregovore, tvrdeći da je moguć dogovor tijekom pregovora za Temeljni kolektivni ugovor.

Što to znači, sindikatima u javnim službama sasvim je jasno!

Naime, Vlada priprema teren kako bi u pregovorima o Temeljnom kolektivnom ugovoru, ponovno tražila ukidanje božićnice i regresa. To je pokušala već u ožujku ove godine s regresom, no sindikati javnih službi na to nisu pristali i zato za nas nema rasta osnovice.

Stoga se Vlada ovaj puta odlučila na ucjenu. Odlučila je kazniti sve javne službenike i zakinuti ih za povećanje plaća, kako bi mogla ucjenjivati njihove sindikate i u zamjenu za povećanje osnovice tražiti ukidanje materijalnih prava

Valja napomenuti da je iznos koji država izdvaja za božićnicu ravan iznosu koji bi država trebala dati za 2% povećanja osnovice. Jučerašnja izjava ministra Marića da ako se postigne dogovor s javnim službama sigurno će biti novaca za njihovo povećanje osnovice treba čitati ovako: ako sindikati odustanu od božićnice, ili čak božićnice i regresa,  mi ćemo povećati osnovicu, dakle, tada će biti novaca. Ako to tako ne bude, onda novaca neće biti jer ih je vlast potrošila na svoje prioritete od kojih obrazovanje i znanost to svakako nisu.

Državne službe ove su godine dobile regres, iako u svom kolektivnom ugovoru nisu imale pravo na njega.

Pravo su imale javne službe, ali prema uobičajenoj praksi ujednačenog tretmana isplaćen je i državnim službama. No, nema nikakve sumnje da bi Vlada u slučaju ukidanja regresa i/ili božićnice za javne službe isto primijenila i na državne.

Nikakve ucjene neće utjecati na sindikate da zaštite i unaprijede interese svojih članova i znat će odgovoriti.

 

 

ANKETA
Učenje u virtualnim učionicama...
...može biti kvalitetno kao i u pravim.
...neće mi stvarati nikakve probleme.
...uh, a kako ću ja to?!
...nek samo taj virus što prije prođe!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO