Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Referendumom protiv izmjena Zakona o radu - 28. svibnja

Čelnici sindikata javnih službi obrušili su se prije svega na potpredsjednika Vlade i ministra financija Ivana � ukera. Rezultat je to jučerašnjih pregovora u Vladi oko smanjenja radničkih prava iz kolektivnih ugovora.

Tvrde kako mu više ne vjeruju i kako je on najveća zapreka za nastavak pregovora. Podsjetili su da upravo oni već godinama traže uvođenje reda u politiku plaća, a sada ministar financija njih optužuje da su uzrok tom neredu.

Mi na taj nered u sustavu plaća upozoravamo već niz godina. Netko tko uopće nije vodio brigu o plaćama i šest godina se pravio Englez, taj isti sada traži red u politici plaća i optužuje druge da ne žele red. Neodgovarajuća proračunska politika i nesposobnost da se koncipira suvisli plan za izlazak iz krize doveli su do toga da sada nema novca u proračunu. To nije posljedica krize, već nesposobnosti. Mi sa � ukerom ne možemo naći zajednički jezik jer nemamo povjerenja u njega, a to nemamo jer nije radio stvari koje je trebao raditi kada je bilo vrijeme, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

Ne vjeruju mu jer ih je puno puta do sada prevario. Ivan � uker je zapreka dogovora jer mu ne vjerujemo, odlučno je ustvrdio. Svoje propuste liječi tako da optužuje druge, smatra Ribić.

Na pitanje o mogućim štrajkovima i prosvjedima Ribić je rekao kako prvo treba
procijeniti koliko je takav potez ostvariv. Protiv je aktivnosti koje neće pokazati
uvjerljivost sindikata.

Pozdravio je izjavu Darinka Kosora i njegov prijedlog o 50-postotnom oporezivanju plaća većih od 25.000 kuna. Za menadžere je rekao da rade prema krilatici da moraju imati europske plaće, a radnici hrvatske jer nam gospodarstvo nije dovoljno razvijeno.

Ribić je pohvalio i sindikalisticu Spomenku Avberšek koja je jučer izjavila da se više ni SDP ne brine za radnike. Ne vjeruju ni Milanki Opačić koja je na njezinu tvrdnju odgovorila da se brinu za radnike.

Prava radnika vraćaju se na razinu 19. stoljeća

Avberšek smatra da se izmjenom Zakona o radu prava radnika vraćaju na razinu 19. stoljeća. Ističe da oni više ne mogu vjerovati nijednoj političkoj stranci u Hrvatskoj. Gospodo, nećete nas slomiti, poručila je vladajućima i zamolila sve sindikalce da se ujedine i izbore za radničku klasu u Hrvatskoj. Kaže da su državni službenici razgovarali s Vladom da im ostane dar za djecu ako se odreknu regresa i božićnice, ali im Vlada nije spomenula izmjenu čl. 262. ZOR-a, kao da se ukidanje KU-a neće odnositi i na 60.000 državnih službenika. Smatra da Vlada želi posvađati sindikate, ali i da joj to neće uspjeti.

Sindikati javnih službi uputit će Vladi prijedlog za otvaranje pregovora o novom temeljnom kolektivnom ugovoru. Nećemo dopustiti da ugovor istekne prije nego što se otvore pregovori, izjavio je predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec.

Očuvati kolektivno pregovaranje

Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske pozvao je sve, a ne samo jednu političku stranku, na očuvanje vrijednosti stečevina kolektivnog pregovaranja. Time je reagirao na prozivanje SDP-a iz sindikata javnih službi, sa zahtjevom da se oporba angažira u zaštiti radničkih prava koja Vlada ugrožava najavljenom izmjenom čl. 262. Zakona o radu (ZOR). Podsjećaju na svojedobnu podršku nekih sindikata SDP-u i njegovim koalicijskim partnerima koji su nakon pobjede na izborima prekrojili ZOR po diktatu MMF-a i Svjetske banke, a zatim počeli dijeliti otkaze i smanjivati plaće u državnim i javnim službama, te ne plaćati obveze iz kolektivnih ugovora.

Izlaz iz gospodarske krize sindikat ne vidi u stvaranju sindikalno-političkih saveza, već u konsenzusu svih snaga u društvu po pitanju zajedničkih vrijednosti na kojima počiva društvena solidarnost. Jedna od takvih vrijednosti su i kolektivni ugovori i njihova produžena primjena koji su, u društvu u kojem "dobre vjere" često nedostaje s jedne i druge pregovaračke strane, jedina garancija radničke i službeničke participacije u reguliranju prava iz rada.


Referendum o Vladinom prijedlogu

Predsjednik Nezavisnog sindikata Hrvatske (NSH) Krešimir Sever najavio je da bi kao odgovor na Vladin prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) moglo uslijediti raspisivanje referenduma na kojem bi se radništvo izjasnilo o predloženim promjenama ZOR-a.

Ovakve izmjene Zakona o radu izravan su udar na radništvo i na kolektivno pregovaranje. Ono što smo stekli mukom početkom 90-ih godina 20. stoljeća u ratnim vremenima sada Vlada jednim zakonskim potezom briše, ocijenio je predsjednik NHS-a Sever.

On smatra da se predloženim izmjenama ZOR-a stvaraju uvjeti da se svaki put u kolektivnom pregovaranju kreće ispočetka te u tom slučaju poslodavci mogu neprekidno odugovlačiti s pregovorima. Također smatra da Vladin prijedlog znači lomljenje radništva i sindikata u Hrvatskoj.

Sever je u splitskom hotelu Le Meridien Lav sudjelovao na okruglom stolu Kakvi nam lideri trebaju, održanom u sklopu 3. regionalnog summita u organizaciji portala posao.hr, prenosi Hina.


ANKETA
Za koju ste opciju školskih praznika?
Neka ostanu kakvi su bili i do sada!
Treba ih biti kao i do sada, ali u više dijelova!
Nastavnu godinu treba produžiti!
Nastavnu godinu treba skratiti!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO