Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Vladi RH najavit će štrajk! - 20. veljače 2017.

Kolektivni ugovor za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama (Narodne novine br. 72/14) sklopljen je 22. svibnja 2014. s vremenom primjene do 12. prosinca 2016., s ugovorenim vremenom pokretanja postupka sklapanja novog kolektivnog ugovora tri mjeseca prije isteka roka na koji se primjenjuje.

Temeljem Kolektivnim ugovorom utvrđenih rokova Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske je 12. rujna 2016. uputio Vladi RH zahtjev za pokretanje pregovora za pregovaranje o sklapanju granskog kolektivnog ugovora za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama.

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske odmah po primitku Rješenja o reprezentativnosti, dana 7. veljače 2017. godine uputio je Vladi RH zahtjev za pokretanje pregovora o sklapanju granskog Kolektivnog ugovora za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama.

Vlada Republike Hrvatske na svojim sjednicama održanim 9. i 16. veljače 2017. godine nije donijela Odluku o pokretanju  pregovora o sklapanju granskog Kolektivnog ugovora za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama, ali je na sjednici održanoj 2. veljače 2017. donijela Odluku o pokretanju postupka pregovora o sklapanju Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.

U Sindikatu smatramo da ne postoje nikakve zapreke da Vlada RH ne pokrene pregovore za sklapanje Granskog kolektivnog ugovora za srednjoškolske ustanove, tim više što je dosadašnji GKU istekao 12. prosinca 2016., a njegovo produženje od tri mjeseca isteći će 12. ožujka ove godine. Kako rokovi za sklapanje novog GKU neumitno ističu, Središnji je odbor Sindikata tijekom proteklog vikenda donio Odluku o najavi štrajka i pokretanja postupka mirenja za pokretanje pregovora o Kolektivnom ugovoru za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama.

Štrajk će se najaviti u petak, 24. veljače 2017., ukoliko Vlada RH do tada ne donese Odluku o pokretanju pregovora.

Središnji je odbor Sindikata također donio i Odluku o najavi štrajka i pokretanja postupka mirenja za sklapanje Temeljnog Kolektivnog ugovora za zaposlenike i namještenike u javnim službama i sklapanje granskog Kolektivnog ugovora za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama

U slučaju da Pregovarački odbor Sindikata procjeni da najkasnije s danom 10. ožujka 2017. godine neće biti stvoreni uvjeti za sklapanje Temeljnog Kolektivnog ugovora za zaposlenike i namještenike u javnim službama, kao i granskog Kolektivnog ugovora za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske najavit će štrajk i postupak mirenja, kako bi se stvorile zakonske pretpostavke za pokretanje štrajka prije isteka produžene primjene pravnih pravila oba ugovora.

Štrajk i postupak mirenja će se najaviti najkasnije dana 6. ožujka 2017. godine.

Podsjećamo, Sindikat je Vladi RH predložio sklapanje Temeljnog Kolektivnog ugovora za zaposlenike i namještenike u javnim službama, kao i granskog Kolektivnog ugovora za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama na rok od dva ili tri mjeseca. U tom periodu nastavili bi se pregovori oko oba ugovora u nekonfliktnim uvjetima. Ukoliko Vlada RH ne prihvati naš zahtjev, a u međuvremenu se tijekom pregovora ne steknu uvjeti za sklapanje novih Kolektivnih ugovora do 10. ožujka 2017. godine, od dana 13. ožujka 2017. sva materijalna prava zaposlenika srednjoškolskih ustanova bit će upitna, s obzirom da Kolektivni ugovori neće biti na snazi.

U ime Središnjeg odbora Sindikata obje odluke potpisuje predsjednik Sindikata Branimir Mihalinec. 

Istovremeno, na adresu Vlade RH i Ministarstva znanosti i obrazovanja ponovno je upućen zahtjev za pokretanje pregovora o sklapanju granskog kolektivnog ugovora za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama, jer Vlada RH na svojoj sjednici održanoj 16. veljače 2017. godine nije donijela takvu Odluku. Nakon utvrđivanja reprezentativnosti sindikata za kolektivno pregovaranje stekli su se svi zakonski preduvjeti za početak pregovora te stoga, stoji u pismu predsjednika Sindikata Branimira Mihalinca, "zahtijevamo da Vlada Republike Hrvatske najkasnije do petka 24. veljače 2017. donese Odluku o pokretanju pregovora o sklapanju granskog Kolektivnog ugovora za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama i imenuje Pregovarački odbor kako bi pregovori mogli početi."

 

Odluka Središnjeg odbora Sindikata o najavi štrajka za pokretanje pregovora za GKU
Odluka Središnjeg odbora Sindikata o najavi štrajka za sklapanje TKU i GKU
Ponovljen Zahtjev za pokretanje pregovora o GKU
ANKETA
Učenje u virtualnim učionicama...
...može biti kvalitetno kao i u pravim.
...neće mi stvarati nikakve probleme.
...uh, a kako ću ja to?!
...nek samo taj virus što prije prođe!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO