Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Nije potpisan sporazum Vlade i sindikata o povećanju osnovice plaće u javnim službama - 12. prosinca 2016.

Iako je tekst sporazuma između Vlade i sindikata o plaćama javnih i državnih službenika usuglašen i danas je trebao biti potpisan, to se ipak nije dogodilo.

(hrt.hr)

Sada možemo reći da Vlada nije pregovarala u dobroj vjeri, a ono što smo dogovorili u petak nije željela danas potpisati. Vlada je tražila od nas da se odreknemo osnovice u 2016. godini, znači da se odreknemo onih 6% povećanja i da se odreknemo sporazuma, što mi apsolutno, ni u kojem slučaju ne možemo pristati, izjavio je za HRT Stjepan Topolnjak, predstavnik sindikata zdravstva. Dodao je kako sporazum vrijedi i da ne mogu sada članstvu reći da nakon devet godina sporazum nema nikakav značaj.


Nismo dogovorili ništa, nema nikakvog dogovora, jer Vlada ne pristaje ni na što drugo osim prijedloga koji su dali, odgovorio je na pitanje jesu li onda dogovorili povećanje osnovice od 6% za 2017. godinu. Postoji dogovor samo o tome da ćemo nastaviti o Temeljnom kolektivnom ugovoru, s obzirom na to da taj sporazum ističe 26. siječnja 2017., a produljena primjena mu je do 12. ožujka. Daljnje korake ćemo dogovoriti, ali u ovom trenutku štrajka neće biti. Ono što bismo mogli - to će vjerojatno biti tužbe, izjavio je novinarima Topolnjak.

Priznao je da je sindikate danas iznenadilo to da Vlada ne priznaje Sporazum iz 2009. Očekivali smo nešto drugo, a Vlada je očito promijenila stajalište. Sada osporava pravnu utemeljenost Sporazuma. Traži da pristanemo na to da osnovica za 2016. bude 5.108,84, a time ne bismo mogli ići na tužbe za 2016. godinu.

Duga ima, i za njih. Pa zar bi oni danas sjedili s nama osam sati da stvarno vjeruju da Sporazum nije pravno valjan?, uskočio je Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata. U petak smo dogovorili jedno, a radna skupina je u subotu zatekla sasvim drugi tekst od onoga što smo u petak dogovorili. Novi tekst traži da se mi odreknemo tužbi, da kažemo da nikad nismo imali nikakva potraživanja po tom Sporazumu. To je besmisleno, tko bi to napravio? Dogovor o povećanju osnovice 3+3 posto ostao je, a što će oni sad dalje raditi, to je njihova stvar, rekao je Ribić.

Podsjetimo, višesatni pregovori predstavnika Vlade i osam sindikata javnih službi u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava završili su u petak dogovorom o povećanju osnovice plaće zaposlenih u javnim službama za tri posto u travnju te potom za tri posto u studenome 2017. 

_____

HRT TEMA DANA, 12. prosinca 2016. 

KRAH PREGOVORA SINDIKATA I VLADE Iako su imali načelan dogovor, nakon maratonskog sastanka sve je propalo, sindikalcima sada preostaju samo tužbe - jutarnji.hr

Ništa od povećanja plaća javnim službenicima? - tportal.hr

U PETAK JE SVE IZGLEDALO IDILIČNO ''Naravno da nas je ovo iznenadilo. Što se dogodilo treba pitati pravne stručnjake'' - dnevnik.hr

 

 


ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO