Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

U Hrvatskoj postoji vrlo visoka razina nejednakosti - 10. listopada 2016.

Na Trećem programu Hrvatskog radija objavljena je emisija Na kraju tjedna u kojoj Željko Ivanković razgovara o dva recentna istraživanja.

Prvo istraživanje, o nestandardnim oblicima rada, proveo je Institut za razvoj i međunarodne odnose i već je prikazano u Sindikatu znanosti na okruglom stolu pod nazivom Dualno tržište rada: Prekarni rad, rast nestandardnih oblika rada. Drugo istraživanje pod nazivom Geometar nejednakosti proveo je Centar za mirovne studije i tiče se nejednakosti i siromaštva.

Osnovni zaključak tog drugog istraživanja je vrlo visoka razina nejednakost u Hrvatskoj, ako se iz primanja ljudi isključe socijalni transferi i mirovine. Rezultati pokazuju da je Gini indeks, odnosno indikator međunarodno usporedive razine nejednakosti, u Hrvatskoj prije transfera visokih 0,49. Usporedbe radi, to je razina nejednakosti koja se bilježi u zemljama Latinske Amerike, ali ne u Europi. Nakon transfera Gini indeks u Hrvatskoj pada na razinu europskog prosjeka, odnosno na razinu od cca 0,3. Navedeno istraživanje upućuje na važnost socijalnih transfera u ublažavanju nejednakosti. Vjerojatno iz tog razloga je upravo danas prezentirano kao uvod u nacionalnu raspravu o Europskom stupu socijalnih prava. Navedena rasprava u Hrvatskoj pokrenuta je na inicijativu domaćih predstavnika u Europskom gospodarskom i socijalnom odboru, a više o samom Europskom stupu socijalnih prava i osnovnim zaključcima današnje rasprave  informirat ćemo vas u narednim danima.

Što se tiče spomenute radio emisije, u njoj su sudjelovali Maja Pleić iz Centra za mirovne studije (voditeljica gore spomenutog istraživanja Geometar nejednakosti), Marko Grdešić s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu te Hrvoje Butković iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose, jedan od autora spomenutog istraživanja  o prekarnom radu i nestandardnim oblicima rada te sindikalni povjerenik. Razgovaralo se o tome jesu li uzroci kretanjima u području radnih prava i socijalne situacije ekonomski, politički, ideološki i je li i na koji način uopće moguć novi društveni ugovor rada i kapitala.

Emisija traje 45 minuta, a moguće ju je poslušati ovdje.

 

ANKETA
Potpisat ću za referendum "67 je previše" zato ...
jer je zaista previše!
jer me rad sa učenicima već sad iscrpljuje!
jer ne želim da moja djeca rade "do kraja"!
jer u mirovini treba malo i uživati!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO