Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

OKO 150 UČITELJA IZVIŽDALO ŠUSTARA

(objavljeno u Jutarnjem listu 16. rujna 2016.)

Zastavice s okačenim novčanicama od po 1000 kuna, transparent "Novac ne smije biti kriterij" i pjesme 'Pamtim samo sretne dane' i 'Samo prazna obećanja' – dio su folklora učiteljskog prosvjeda ispred Ministarstva obrazovanja pod nazivom Pet do 12.

Oko 150 učitelja iz Splita, Rijeke, Varaždina, Zadra, Zagreba, Čakovca i drugih mjesta okupilo se u organizaciji Sindikata hrvatskih učitelja ne bi li izviždali nečinjenje ministra obrazovanja Predraga Šustara po pitanju nelegalnog zapošljavanja po školama i pojave nepotizma, korupcije, diskriminacije i politizacije.

- Pojedini ravnatelji, a mi točno znamo koji, drsko krše zakone i kolektivni ugovor odbijajući zapošljavanje tehnoloških viškova. Umjesto njih, koji imaju pravo pri zapošljavanju u školama, ravnatelji po tko zna sve kakvim, a najčešće političko-rodbinskim kriterijima zapošljavaju druge učitelje. Osim što krše tri pozitivna akta, time troše ogroman novac poreznih obveznika, upozorila je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata učitelja.

Po sindikalnom izračunu, samo jedan slučaj nezbrinjavanja tehnološkog viška proračun košta 120 tisuća kuna. Sindikalci su pobrojali ukupno 467 učitelja proglašenih tehnološkim viškom, od kojih je dosad neopravdanu odbijenicu za rad u školi dobilo njih 46. Njihov broj će rasti, ne obuzdaju li se ravnatelji.

- Da je i jedan slučaj nezakonito odbijen, previše je. Lokalni šerifi napravili su od škola svoje poslovnice. Upiremo prste u ravnatelje bez trunka morala, a još većeg krivca vidimo u Ministarstvu obrazovanja koje ništa ne poduzima da bi se spriječila nelegalna zapošljavanja. Do kada, gospodo – čulo se sa sindikalne pozornice pred Ministarstvom, kojemu su postavili tri zahtjeva.

Od ministra traže da hitno uputi dopis svim ravnateljima s upozorenjem da su dužni pridržavati se kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnom školstvu; od prosvjetne inspekcije da poduzme zakonske radnje; od buduće Vlade hitne izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju, ne bi li se u njega uvrstile stroge sankcije za ravnatelje.

A budući da je ministar Šustar bio na putu, pred prosvjednike je izašao njegov pomoćnik Momir Karin.

- Kakvo bismo mi bili ministarstvo da ne slušamo zahtjeve učitelja? Pozabavit ćemo se svakim pojedinim slučajem odbijanja tehnološkog viška i naravno, u planu su nam koncem godine izmjene Zakona, izjavio je  Karin.

Na upit hoće li ravnatelji škola sa sindikalnog stupa srama (sindikalci su, naime, pročitali nazive desetak škola u kojima su ravnatelji kršili kolektivni ugovor) nakon provjere biti sankcionirani smjenom, pomoćnik kaže da takve mjere izazivaju strah u sustavu.

- Smjene ravnatelja su drastična mjera, ne želimo sustav u kojemu se ljudi bobje. No svakako ćemo nakon preciznih provjera poduzeti mjere, obećao je pomoćnik. 

 

 

ANKETA
Učenje u virtualnim učionicama...
...može biti kvalitetno kao i u pravim.
...neće mi stvarati nikakve probleme.
...uh, a kako ću ja to?!
...nek samo taj virus što prije prođe!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO