Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Tko će dobiti regres i kakve su privilegije zaposlenika u javnim službama? - 10. srpnja 2016.

U sklopu ESF projekta „Jačanje socijalnog dijaloga – doprinos bipartitnim i tripartitnim procesima“Matica hrvatskih sindikata, 1. srpnja 2016. godine, održala je okrugli stol na temu: „Budućnost plaća u javnim i državnim službama“.

Diskusiju je otvorio doc. dr. sc. Dragan Bagić, predstavljajući usporednu analizu kolektivnih ugovora u javnim i državnim službama te gospodarstvu. O budućnosti plaća u javnom i državnom sektoru na panel diskusiji govorili su Krešimir Rožman, stručnjak iz područja radnog prava i urednik časopisa Radno pravo, predstavnica Ministarstva rada i mirovinskoga sustava Irena Cvitanović, izvršna tajnica za socijalni dijalog i javne politike Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Milićević Pezelj te Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata.

Dragan Bagić predstavio je rezultate analize više od 200 kolektivnih ugovora u javnom sektoru i gospodarstvu, koja je pokazala kako u ta dva sektora ne postoji supstancijalna razlika glede različitih dodataka i materijalnih prava. Istraživanje je pokazalo kako je najveća razlika u pravima između onih koji nemaju kolektivni ugovor i onih koji ih imaju te je naglasio kako su neopravdani u javnosti prisutni zahtjevi za drastičnim restrukturiranjem prava zaposlenih u javnom sektoru.

Krešimir Rožman osvrnuo se na propise i zakone vezane za kolektivne ugovore, naglasivši kako postoji veliki problem primjene i tumačenja propisa. „Vlast ne poštuje međunarodne ugovore niti kolektivne ugovore koje je sama potpisala“ izjavio je Rožman, te zaključio kako se sindikati mogu pouzdati jedino u sebe putem štrajkova, prosvjeda, peticija i medija, budući da se zakoni i propisi krše. Irena Cvitanović naglasila je važnost uloge socijalnog dijaloga za osiguravanje zaštite radničkih prava te je otvorila raspravu o kršenju kolektivnim ugovorima zajamčenih prava od strane poslodavaca. Kao najčešći primjer nepoštivanja prava navodi se neisplaćivanje naknade za prekovremeni rad.

Izvršna tajnica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske istaknula je kako radnici trpe nepoštivanje ugovora i zakona, a poslodavci svjesno krše zakone. Poslodavci računaju na sporost sudstva i strah od gubitka posla zbog kojeg se zaposlenici često ne odlučuju na tužbu. Napomenula je da je potplaćenost i egzistencijalna ugroženost najveći razlog masovnog iseljavanja mladih.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić u svom se izlaganju početno zapitao gdje su mediji kada treba prenijeti istinu. Naime, ovo je već drugi puta da Matica održava javni skup na ovu temu, a da medijski odaziv izostaje, što upućuje na to da su mediji, uz sudstvo i politiku, jedan od instrumenata borbe protiv interesa radnika. Ono što radnicima preostaje jest borba za zaštitu njihovih prava.

Jedini instrument koji može izvući zemlju iz krize je rast plaća koji će dovesti do  povećanja agregatne potrošnje, ali nažalost politici nije cilj povećanje standarda građana i povećanje proizvodnje već je primarni cilj vratiti dugove financijskim lihvarima. Budućnost plaća u javnim službama trenutno je neizvjesna budući da ovisi o aktivaciji Sporazuma o osnovici za plaće u javnim službama o čemu izvršna vlast do sada nije vodila računa, a neće ni sada kada se raspala, zaključio je Ribić.

Voditeljica projekta Lucija Barjašić Špiler navela je kako je projekt proveden jer se htjelo vidjeti koja je pozicija radnika u državnom i javnom sektoru, odnosno kako bi se ‘demistificirala teza da su zaposlenici u javnom sektoru povlašteni u odnosu na zaposlenike u gospodarstvu’. Istaknula je kako je cilj analize bio pomoći i pridonijeti bipartitnim i tripartitnim procesima, odnosno jačanju socijalnog dijaloga u Hrvatskoj.

Za mjesec rujan najavila je okrugli stol na kojemu će se prikazati rezultati analize istraživanja na temu radnog vremena.

_____

Pogledajte emisiju HTV-a OTVORENO sa temom isplate regresa u javnim službama. U emisiji su na pitanja: kako se država zadužila uz rekordno nisku kamatnu stopu, zašto pada javni dug, kakva će biti turistička sezona te tko će u javnom sektoru dobiti regres, odgovarali su Zdravko Marić, ministar financija, Mato Crkvenac, bivši ministar financija, Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata i Zdenko Adrović, predsjednik Hrvatske udruge banaka.

HRT Otvoreno, 7.7.2016. Tko će u javnom sektoru dobiti regres? 

 

ANKETA
Za koju ste opciju školskih praznika?
Neka ostanu kakvi su bili i do sada!
Treba ih biti kao i do sada, ali u više dijelova!
Nastavnu godinu treba produžiti!
Nastavnu godinu treba skratiti!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO