Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Otezanje s pregovorima bit će najskuplje - 23. svibnja 2016.

Dok se novi problemi samo gomilaju, nikakvog pomaka nema u pregovorima o povećanju osnovice za 240 tisuća zaposlenih u javnom i državnom sektoru. Za Novu TV glavni Vladin pregovarač Božo Petrov poručuje: sastanak će biti ubrzo, ali Vlada je ograničena u mogućnostima. Sindikati prijete - otezanje s pregovorima bit će najskuplje!

U Banske dvore sindikalci dugo nisu pozvani. Tri je tjedna prošlo od posljednjeg sastanka. "Očito da sad postoje puno važnije teme nego što su pregovori sa sindikatima", kaže Boris Pleše iz Sindikata državnih i lokalnih službenika.

Na temelju sporazuma koji su potpisali s Jadrankom Kosor, u vrijeme Sanaderove Vlade, traže povećanje osnovice za šest posto. Trošak je to od milijardu i 800 milijuna kuna. U ovoj Vladi, otpočetka je isti stav - novca nema.

No, za Novu TV glavni vladin pregovarač Božo Petrov kaže:

"Novi sastanak sa sindikatima je u pripremi i trebao bi se dogoditi ubrzo. Nakon prošlog, odlučili smo još jednom sagledati sve mogućnosti, jer želimo biti maksimalno korektni prema svima u javnoj i državnoj službi. Ipak, zbog gospodarske situacije, koja se tek počela oporavljati nakon niza godina recesije - vrlo smo limitirani u mogućnostima."

Petrov se ipak nada dogovoru sa sindikatima, a oni čekaju protokol i" o čemu će se sve pregovarati. "Vlada se odgovorno ponaša prema Europskoj komisiji i rejting agencijama, dok očito ništa ne znače sporazumi potpisani sa sindikalnom stranom", smatra Pleše.

Na naplatu Vladi uskoro stiže i regres. 1250 kuna po zaposlenom u školstvu i znanosti, zdravstvu, socijalnoj skrbi, kulturi. U proračunu ih nema. "Ne vidim načina, osim rebalansa, da se taj novac osigura bez sudskih sporova", ističe Željko Stipić iz sindikata Preporod.

Ove godine istječu i temeljni kolektivni ugovori. Zakon o plaćama se priprema u tajnosti, a Petrov i ministar financija ne otkrivaju svoje poteze. Propadnu li pregovori, sindikati idu na sud.

"Oni se bave isključivo jedni drugima, dokad to može potrajati, ne znam, ali znam da će će što to duže potraje račun biti veći koji će stići na naplatu", kaže na kraju Pleše.

Tužbama prijete i banke, zbog švicarskog franka. Spominju arbitražu u Washingtonu, ako se, poručuju, ravnomjernije ne rasporedi trošak konverzije od 6 milijardi i 600 milijuna kuna. U pregovore s bankarima, doznajemo, ministar financija kreće u iduća dva dana.

(dnevnik.hr)

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO