Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Konferencija o ulozi socijalnih partnera u osiguravanju zdravih radnih mjesta - 28. travnja 2016.

U sklopu projekta Europskog socijalnog fonda „Jačanje socijalnog dijaloga – doprinos bipartitnim i tripartitnim procesima“, 26.4.2016. održana je konferencija „Uloga socijalnih partnera u osiguravanju zdravih radnih mjesta“. Konferenciju su zajednički organizirali Matica hrvatskih sindikata i Zavod za unapređivanje zaštite na radu povodom obilježavanja 28. travnja; Svjetskog dana zaštite na radu.

Konferenciju je otvorio predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, izrazivši nezadovoljstvo zbog zanemarivanja ove teme u javnosti. U prvom dijelu konferencije svoja izlaganja su održalimr.sig. Vitomir Begović, ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, prof.dr.sc. Darja Maslić Seršić s Odsjeka za psihologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Sandra Telebec, prof.psihiz Zavoda za istraživanje i razvoj sigurnosti.

„Zdravo radno mjesto osnovno je ljudsko pravo i uvjet za sposobnost obavljanja posla“, naglasio je Vitomir Begović te zaključio kako je od iznimne važnosti stalno unapređivanje u ovom području. O opasnostima stresa na radnom mjestu govorila je Darja Maslić Seršić, istaknuvši da „globalne promjene poput tehnološkog razvoja, recesije, restrukturiranja, outsourcinga i ugovora na određeno vrijeme utječu na povećani zahtjev za fleksibilnošću pojedinca i tako stvaraju nove izvore stresa poput preopterećenosti i radne nesigurnosti“. Sandra Telebec opisala je na koji način Zavod za istraživanje i razvoj sigurnosti (ZISR) provodi aktivnosti koje proizlaze iz odredbi Zakona o zaštiti na radu, istaknuvši kako „odaziv na takve aktivnosti nije zanemariv, ali ipak preslab“.


Drugi dio konferencije izlaganjem o Zakonu o zaštiti na radu otvorio je Vitomir Begović te zaključio kako „ulaganje u zaštitu na radu nije trošak, nego investicija“. Formalni dio konferencijskog programa zaključila je Marina Borić, struč.spec.ing.sec., viša stručna savjetnica u Zavodu za unapređivanje zaštite na radu, koja je približila sudionicima sam proces izbora povjerenika radnika za zaštitu na radu. Iskustva iz primjene zaštite na radu sa sindikalne strane u panel diskusiji iznijeli su Nijaz Karić glavni tajnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Vilko Smrečki povjerenik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja te Ljiljana Sambol, povjerenica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara.

Konferencija je potakla raspravu u kojoj su predstavnici sindikata pitanjima i primjerima iz profesionalne prakse dokazali kako u ovom području zaštite na radu ima još puno prostora za napredak. Nezadovoljstvo je posebice izraženo zbog nepoštivanja profesionalnih standarda, dugotrajnog i kompliciranog postupka izbora povjerenika, kao i zbog problema stila rukovođenja poslovima. Predstavnici Matice hrvatskih sindikata i Zavoda za unapređivanje zaštite na radu zaključili su konferenciju izrazivši potrebu i vjerojatnost osnivanja povjerenstva čija bi zadaća bila unapređivanje sustava zaštite na radu u javnim službama.

 

ANKETA
Potpisat ću za referendum "67 je previše" zato ...
jer je zaista previše!
jer me rad sa učenicima već sad iscrpljuje!
jer ne želim da moja djeca rade "do kraja"!
jer u mirovini treba malo i uživati!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO