Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Umjesto razgovora Vlada poslala sindikatima pismo - 18. travnja 2016.

Pregovarački odbor sindikata javnih službi pozvao je predsjednika Vlade i Pregovarački odbor Vlade na 1. pregovarački sastanak danas u 9:30 u Sindikalnom domu u Zagrebu. Na sastanak je došao samo pomoćnik ministra kulture, pa je i on otišao kad je vidio da nema drugih, kaže Vilim Ribić. 'Nekoordinirani su', dodaje.

Iz Vlade su, međutim, sindikatima poslali pismo koje potpisuje Božo Petrov.

"Slijedom Vašeg poziva na 1. pregovarački sastanak Pregovaračkog odbora sindikata javnih službi i Pregovaračkog odbora Vlade RH, koji bi se održao u ponedjeljak, 18. travnja 2016. godine u 9.30 u sindikalnom domu, Florijana Andrašeca 18a. Zagreb, a na koji ste pozvali i predsjednika Vlade RH odgovaramo Vam kako slijedi.

Vlada Republike Hrvatske od samog je početka svoga djelovanja pokazala snažnu želju za konstruktivnim socijalnim dijalogom te je prihvatila i pojačala suradnju s predstavnicima sindikata kao najvažnijim partnerima, i to ne samo u pogledu provođenja i djelovanja u okviru sadašnjeg stanja, već i u pogledu zajedničkog i suradnog djelovanja u stvaranju novog i održivog okruženja radi čega jc nužno potrebno provesti reforme i u javnom sektoru.

Ova je Vlada svjesna važnosti zajedničkog i konstruktivnog djelovanja Vlade i svih onih dionika koje čine i djeluju u javnom sektoru te, stoga, i vrednuje i spremna je ulagati u socijalni dijalog radi ostvarenja napora u poboljšanju stanja u javnom sektoru.

Jednako tako, svjesni smo težine ekonomske situacije u kojoj se nalazi Republika Hrvatska i odgovornosti prema svim društvenim skupinama i grupama koje se danas nalaze u teškoj situaciji poput nezaposlenih ili blokiranih osoba, o kojima, također, moramo kontinuirano skrbiti te se zauzimati za njihov izlazak iz navedenih teških situacija. Sve to, a sigurni smo kako i Vi uvažavate naš stav, ističe važnost potrebe održavanja društvene solidarnosti radi poticanja gospodarskog rasta i stanja u realnom sektoru, a što će, u konačnici, pozitivno djelovati i na mogućnosti spram javnog sektora.

Svjesni nepovjerenja koje se uvuklo u odnose sindikata i Vlade proteklih godina, pozivamo Vas da se uvjerite kako je smjer našeg djelovanja drugačiji. Mi ne želimo davati obećanja koja nećemo moći ispuniti niti želimo „kupovati vrijeme’' odlažući neizbježno. Upravo suprotno, nastojimo i nastojat ćemo postaviti realne okvire i temelje za budućnost Republike Hrvatske, gospodarske i društvene u najširem smislu.

Sindikate u tome smatramo važnim i vrijednim dionikom, a nama jednim potrebnim partnerom. Vjerujem da nam je svima zajednički stalo do toga da otklanjamo svo nepovjerenje i prepreke našem dijalogu koje su posljedice nekih prethodnih politika, jer nam je cilj isti - kvalitetniji i odgovorniji društveni sustav, u kojem su i javne službe takve.

Stoga se nadamo da će se i svi predstavnici sindikata odazvati socijalnom dijalogu koji je u procesu te da ćemo se zajedno potruditi ukloniti sve tenzije iz našeg odnosa.

Slijedom svega što je gore navedeno pozivamo Vas, sve sindikate javnih službi, na suradnju i nadamo se Vašem odazivu našem sljedećem sastanku u socijalnom dijalogu, a koji bismo zakazali u razdoblju od 25. travnja do 29. travnja, u poslijepodnevnim satima, u prostorijama Vlade Republike Hrvatske, u terminu oko kojeg se svi sindikati javnih službi usuglase, a o čemu molimo da nas obavijestite', navodi se u priopćenju Vlade koje potpisuje Božo Petrov.

Vilim Ribić je na press konferenciji u ponedjeljak kazao da će sindikati doći na sastanak u terminu koji spominje Petrov jer su 'odgovorni i žele riješiti problem. Vlada pokazuje da se bavi važnijim pitanjima, ili svojim unutarnjim problemima ili naprosto nije svjesna ovoga problema', kaže Ribić.

''Hoćemo li i dalje inzistirati na tome da se premijer pojavi, ne znam, dogovorit ćemo se. Mislim da ćemo inzistirati, ali da li ćemo uvjetovati pregovore s tim - to ćemo se još dogovoriti'', rekao je Ribić koji je komentirao i pismo koje je Vlada poslala predstavnicima sindikata.

''To je pismo puno dobrih namjera, puno apstraktnih formulacija, puno toga kako je socijalni dijalog važan. Ja bih rekao samo Goetheovu rečenicu: ''Djela, a ne riječi''.

''Dajte nešto već jednom učinite, a nemojte nam govoriti kako smo mi, reforme i djalog važni. Mi to sve znamo. Vjerujemo da Vlada ima načelno opredjeljenje, ali to ne znači ništa ako iza toga nema djelovanja. Problem se može riješti za 3-4 ozbiljna pregovaračka sastanka. Ali ako su ljudi iz nedodžije bačeni padobranom u ove poslove vjerojatno su svi dožvijveli stres jer je to velika količina posla u kojem nemaju iskustvo. Oni ne mogu razlikovati bitno ni nebitno - od ministara do pomoćnika. Cijela ta garnitura je u košmaru'', rekao je Ribić.

''Ja mislim da se oni u svemu tome pogubljeni i da nisu osjetili što je važno, a što ne i muče se sa stotinu problema. Ja još uvijek ne bih davao moralne ocjene niti bih rekao da su prijetvorni. Mislim da su oni samo pogubljeni'', rekao je Ribić.

Podsjetimo, sindikati javnih službi očekivali su da na prvom sastanku "svakako bude nazočan i predsjednik Vlade RH". Na dnevnom redu sastanka koji se nije održao je trebalo biti "upoznavanje predsjednika Vlade s dimenzijom problema i veličinom obaveza Vlade RH prema Izmjenama i dopunama Dodatka Sporazuma o osnovici", "Usvajanje Protokola" te "Pitanje datuma početka primjene Sporazuma". (N1 TV)

_____

Vlada se nije odazvala pozivu sindikata - hrt.hr

Ribić o debaklu pregovora: Mi želimo riješiti problem, a Vlada se bavi drugim pitanjima - index.hr

Sindikati na sastanku očekivali premijera, ali dobili su samo pismo - dnevnik.hrANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO