Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Vlada otkazala pregovore bez da je o tome obavijestila sindikate - 1. travnja 2016.

Maske su pale, ovo bi mogao biti krah socijalnog dijaloga, jer ovo nije poruka samo sindikatima javnih i državnih službi, ovo je poruka svim građanima Hrvatske. Pokazalo se kako je ovo gora Vlada od Milanovićeve, jer je Milanović rekao da neće dolaziti na sastanke i da neće biti tih sastanaka, a ova Vlada je najavila sastanak i pregovore, a sada nas nisu ni obavijestili o tome da sastanka neće biti – kazao nam je u četvrtak poslijepodne Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola, tvrdeći kako njegov sindikat nije dobio poziv na sastanak koji je s pregovaračkim odborom Vlade na čelu s Božom Petrovom bio dogovoren za ovaj petak, 1. travnja.

Vilim Ribić, predsjednik Matice sindikata javnih službi, također nam je rekao kao nije dobio nikakav poziv i bio je razočaran, kako je rekao, nepristojnim ponašanjem Vladina pregovaračkog tima. "Trebali su nam samo poslati obavijest da se sastanak odgađa zbog tih i tih razloga i sve bi bilo O.K., ovako zbilja ispadaju neozbiljni. Ali ne shvaćaju da vrijeme radi za nas, a ne za njih, no shvatit će i oni da tako rade u korist svoje štete", kazao nam je Ribić.

Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika, iIvica Babić, predsjednik Sindikata liječnika, jednako su nam tako poslijepodne potvrdili da nisu dobili nikakvu obavijest iz Vlade o odgodi sastanka i da ih čudi takvo ponašanje Vladinih pregovarača.

Ipak, jučer oko 18 sati stigla im je pisana obavijest o o odgodi sastanka.

   

Prije nego je obavijest stigla pokušali smo kontaktirati i Božu Petrova, ali nismo uspjeli dobiti službenu izjavu, dok nam je iz Vlade neslužbeno javljeno kako je sastanak odgođen zbog toga što su članovi pregovaračkog odbora bili zauzeti drugim poslovima ovog petka. No, na pitanje zbog čega Vlada nije obavijestila sindikate o odgodi sastanka, nismo uspjeli dobiti odgovor, nego nam je rečeno da se obratimo Boži Petrovu.

U Vladi su nas uvjeravali kako je riječ o čisto tehničkoj odgodi sastanka i da se ne radi o nekoj promjeni u stavu Vladu prema sadržaju pregovora. Podsjetimo, na ovom sastanku trebao se dogovoriti protokol o pregovorima Vlade i sindikata o Sporazumu koji sindikatima jamči povećanje osnovice od šest posto u ovoj godini zbog rasta BDP-a, ali i za još ukupno oko 12 posto u idućim godinama na temelju daljnjeg usklađivanja plaće VSS početnika u javnom sektoru s 95 posto prosječne plaće u privatnom sektoru.

Sindikalnim liderima je na prvom sastanku bilo rečeno kako država ne dovodi u pitanje da sporazum sindikatima jamči povećanje plaća, ali da zbog poznatih problema s proračunom treba odrediti dinamiku povećanja plaća koju će država moći podnijeti. Sindikati su bili spremni odustati od povećanja plaća u ovoj godini, ali da im se zajamči povećanje primanja od iduće godine i daljnjih godina, te su bili najavili pokretanje tužbi ako im se ne zajamči povećanje plaća.  (slobodnadalmacija.hr)

_____

O pregovorima Vlade i sindikata - TV Z1

TV Mreža - emisija Bitno uz sudjelovanje predsjednika Sindikata, 29. 03. 2016.

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO