Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Za kvalitetan socijalni dijalog potreban je partner u vlasti - 13. listopada 2015.

EU projekt Matice hrvatskih sindikata pod nazivom Jačanje socijalnog dijaloga“, financiran u sklopu Europskog socijalnog fonda, zaključen je konferencijom posvećenom panel diskusiji „Socijalni dijalog: sredstvo ili prepreka sektorskim reformama?“

S pozdravnom riječju okupljenima se obratio predsjednik Matice hrvatskih sindikata, gospodin Vilim Ribić. U svom izlaganju, Vilim Ribić je naglasio da socijalni dijalog ima tri razine; prva je uzajamno informiranje, druga je građenje zajedničke politike i stavova, a treća i najviša je sporazum, socijalni pakt: ono što se svi zajedno dogovorimo i radimo za boljitak naše zemlje. Zaključio je kako smo, na žalost, danas kilometrima udaljeni od ovih razina te je unazad 4 godine na snazi suspenzija socijalnog dijaloga, a samim time i suspenzija demokratskih vrijednosti.

Rezultate provedenog EU projekta prezentirao je prof. dr. sc. Krunoslav Pisk, istaknuvši kako je socijalni dijalog civilizacijska vrijednost bez koje ovo društvo ne može opstati. Naglasio je kako je smisao ovog projekta bilo jačanje kapaciteta sindikata – njegovih ljudskih potencijala te njihovih organizacijskih vještina i kompetencija u području socijalnog dijaloga kako bi bili čvršći partner u pregovaranju.

Moderator panel diskusije, doc. dr. sc. Dragan Bagić, svoje izlaganje je posvetio stanju socijalnog dijaloga na bipartitnoj i tripartitnoj razini u RH u proteklih 20-ak godina. Dotakao se kolektivnog pregovaranja u RH te otvorio raspravu o mogućnostima za dizanje socijalnog dijaloga na višu razinu uspostavljanjem uređenijeg sustava u kolektivnom pregovaranju, prevladavanjem slabosti tripartitnog dijaloga te uspostavom sektorskih konzultacija.

Sudionici panel diskusije bili su predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, prof. dr. sc. Igor Radeka i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, gospodin Branimir Mihalinec koji su opisali stanje socijalnog dijaloga unazad 10-tak godina do danas u sustavima srednjeg školstva te visokog obrazovanja. Gospodin Mihalinec naglasio je kako se kroz socijalni dijalog najviše ide prema zaštiti radnih prava i radnog statusa zaposlenih, ali tek kroz socijalno partnerstvo je moguće razvijati i pokretati reforme. Opisao je svoja iskustva u ovim područjima te rekao kako na žalost u posljednje 4 godine socijalni dijalog i partnerstvo s Vladom ne postoje u području srednjoškolskog obrazovanja. Prof. dr. sc. Radeka složio se sa tom konstatacijom te potvrdio kako je situacija u području visokog obrazovanja ista, a hoće li stanje biti bolje ili lošije ovisi od nomenklature koja je u danom trenutku na vlasti. Zaključio je kako u RH socijalni dijalog nije dovoljno kvalitetan. Sustav je nesređen i neracionalan te je paradoksalno da to prepoznaju sindikati, a ne oni koji su formalno zaduženi za iniciranje dijaloga i sređivanje stanja, zaključio je Radeka.

Nakon izlaganja eksperata i sindikalnih čelnika razvila se rasprava sa pitanjima i komentarima publike koji su dali viđenje socijalnog dijaloga iz perspektive područja svojih sindikata. S osvrtom na stanje socijalnog dijaloga u RH skupu se obratila i predstavnica Hrvatske udruge poslodavaca, Milica Jovanović koja se dotakla pitanja javne rasprave kroz Gospodarsko-socijalno vijeće te se složila sa tvrdnjom kako stanje socijalnog dijaloga u Hrvatskoj ovisi o garnituri koja je trenutno na vlasti.

Konferenciju je zaključila voditeljica projekta Lucija Barjašić Špiler sa zahvalama svim suradnicima i polaznicima te je najavila nastavak projekta Jačanje socijalnog dijaloga kroz njegovu drugu fazu s čijom razradom aktivnosti, novim seminarima i okruglim stolovima se kreće već idući tjedan.

Završna konferencija, orijentirana na reforme vezane uz sektor obrazovanja, održana je 13. listopada 2015. u zgradi sindikata te su na njoj prisustvovali čelnici i članovi sindikata udruženih u Maticu, kao i gosti iz drugih sindikalnih središnjica te predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca i Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Poslušajte audio zapis konferencije.

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO