Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

NEUSPJEŠNI PREGOVORI Mornar: Nema sredstva za povećanje plaća. Sindikati: Krećemo u štrajk! - 15. rujna 2015.

U Ministarstvu znanosti, prosvjete i sporta održan je sastanak ministra Vedrana Mornara sa čelnicima Vertikale sindikata obrazovanja o njihovom zahtjevu za povećanjem plaća za četiri posto za zaposlenike u obrazovanju i znanosti.

dnevnik.hr

Na sastanku ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara sa čelnicima Vertikale sindikata obrazovanja, koji je održan u utorak zbog zahtjeva sindikata za povećanjem plaća zaposlenika u obrazovanju i znanosti za četiri posto, dogovoreno je da će se novi sastanak održati u četvrtak u podne u Ministarstvu.

Uoči sastanka predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić izjavio je novinarima da je premijer Zoran Milanović poslao svog pobočnika, ministra Vedrana Mornara da im prenese ono što im sam nema snage reći u lice.

"Faraon se nije uspio spustiti među podanike, pa šalje pobočnika da nam poruči da u državi navodno nema novca za prosvjetare, a za sve druge ima", rekao je Ribić.

Suosjećam s ministrom Mornarom, meni ga je žao jer osobno nikada ne bih poput njega dao izjavu u koju ni sam ne vjerujem, poručio je Ribić.

Mornar je u ponedjeljak poručio sindikatima da u državnom proračunu nema 400 milijuna kuna za povećanje plaća u obrazovanju i znanosti, pa u ovom trenutku može tek obećati pregovore kad se za to stvori financijska podloga.

Možemo im obećati da ćemo pregovarati kad budemo imali podlogu za to. Ubrzo ćemo postati tehničkom Vladom pa bi obećavanje povišice neposredno pred izbore bilo nekorektno prema sljedećoj Vladi, rekao je Mornar.

Sindikalci takav odgovor ne prihvaćaju i prijete štrajkom uoči parlamentarnih izbora. Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec poručio je vladajućima da pronađu dodatan novac za obrazovanje, kao što su pronašli za zdravstvo i mnoge druge namjene, inače slijedi štrajk.

Doznajemo kako je ponovni sastanak s ministrom Mornarom zakazan za četvrtak (17. rujna) u 12 sati, a sindikati najavljuju da će krajem sljedećeg tjedna krenuti u štrajk.

Sindikati ne odustaju od svojih zahtjeva, a vjeruju kako bi krajem sljedećeg tjedna mogli krenuti u štrajk. Napominju kako im nije jasno kako je moguće da su provedene i izdane povišice u zdravstvu i to u predizborno vrijeme, dok se njima navodi da upravo zbog izbora nije moguće ostvariti nihove želje u vidu povećanja plaća.

Ministar Mornar napominje kako u proračuni nema sredstva za plaće, a kao rješenje vidi nekakav oblik sporazuma koji bi rast plaća vezao uz gospodarski rast.

Nakon sastanka Mornar je novinarima izjavio da će se u međuvremenu u Vladi obaviti neke konzultacije, ali više o tome zasad ne može reći. Na novinarsko pitanje rekao je kako postoji mogućnost nekakvog dogovora.

Na opasku kako je dosad tvrdio da u proračunu nema 400 milijuna kuna za ispunjavanje sindikalnog zahtjeva, Mornar je odgovorio da za ovu proračunsku godinu nema tog novca, no treba tražiti trajno rješenje.

"Ja za ovu godinu mogućnosti ne vidim. Mi smo svi stava da prosvjeta treba imati veće plaće, ali u skladu s mogućnostima i punjenjem državnog proračuna", poručio je Mornar.

Upitan hoće li se sindikalni čelnici naći s premijerom Zoranom Milanovićem, rekao je kako je i to dio razgovora koji će obaviti do četvrtka.

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić ustvrdio je da sindikati neće pristati na nekakav, nego na vrlo jasan sporazum, ako do njega uopće i dođe. "Ne odstupamo, pripremamo se za štrajk, a o datumu ćete biti informirani", izjavio je Ribić novinarima.

Jasno smo rekli ministru da razumijemo njegovu poziciju i suosjećamo s njime jer je, kao i cijela prosvjeta, "ostavljen na cjedilu". Pozvani smo ovdje da nam ministar kaže što nam je trebao reći premijer, koji je trebao imati hrabrosti reći kako u jednom sektoru mogu rasti plaće, a u dugom ne, rekao je Ribić. 

_____

Iz medija:

HRT Dnevnik, 15.9.2015., od 15:00 minute, javio se i premijer.

RTL Danas, 15.9.2015., od 4:55 minute.

N1 TV, Vijesti, 15.9.2015.

Media servis, Vijesti plus, 15.09.2015., od 6:58 minute.

I dalje nema dogovora: Ako im se ne povećaju plaće prosvjetari idućeg tjedna stupaju u štrajk! index.hr

_____

VERTIKALA SINDIKATA OBRAZOVANJA
Sindikat hrvatskih učitelja
Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja
Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske

 

Sindikati Vertikale obrazovanja postavili su zahtjev za povećanjem plaća za 4% za zaposlenike u obrazovanju i znanosti, a temeljem povećanja plaća zdravstvenih radnika koje je Vlada ugovorila početkom kolovoza.

Budući da je najavljeni sastanak s premijerom po ovom pitanju izostao i da nije moguće uspostaviti dijalog,Sindikati Vertikale obrazovanja su na danas održanoj sjednici središnjih tijela odlučili da kreću u organizaciju štrajka. Odluka o štrajku donesena je većinom glasova članova središnjih tijela sindikata Vertikale obrazovanja (41 glas ZA, 8 glasova protiv i 5 suzdržanih glasova).

O datumu i modalitetima štrajka odluku će donijeti štrajkaški odbor koji čini predsjedništvo Vertikale sindikata obrazovanja, a o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

U Zagrebu, 12. rujna 2015.

Sanja Šprem, v.r.
predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja

Vilim Ribić, v.r.
predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja

Branimir Mihalinec, v.r.
predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika u srednjim školama Hrvatske


ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO