Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Donesen novi Pravilnik o pedagoškim mjerama - 1. rujna 2015.

Ministar obrazovanja prof. dr. Vedran Mornar potpisao je novi Pravilnik o izricanju pedagoških mjera koji će vrijediti za sve osnovce i srednjoškolce od početka ove školske godine.

O novostima koje donosi Pravilnik  svi učenici bit će upoznati na prvom satu razredništva, a roditelji na prvom roditeljskom sastanku.

Njime se uređuje izricanje kazni za neprihvatljivo ponašanje koje je prema težini svrstano u četiri kategorije. 

Lakšim povredama smatra se primjerice ometanje nastave bukom, bacanje smeća izvan koševa, oštećivanje imovine, nedopušteno korištenje mobitela na satu, uznemiravanje učenika ili kockanje u školi. 

Težim se smatraju prepisivanje, ometanje nastave, vrijeđanje učenika, nastavnika ili djelatnika škole, konzumacija cigareta, droga ili alkohola ili sudjelovanje u tučnjavama. 

Teške su nasilno ponašanje i poticanje govora mržnje, krivotvorenje ispričnica, krađa, hakiranje školskih računala ili unošenje oružja. 

Osobito teškima smatra se krivotvorenje dokumentacije škole, objavljivanje materijala kojima se vrijeđa ugled učenika ili djelatnika škole, teška krađa, ugrožavanje sigurnosti učenika ili djelatnika škole i nasilno ponašanje.

Najteža kazna za osnovce bit će preseljenje u drugu školu jer se oni prema zakonu o obaveznom osnovnom obrazovanju ne mogu isključiti iz daljnjeg školovanja. Za srednjoškolce najteža će biti isključenje iz škole. 

Kako je za tportal u lipnju objasnila dr. sc. Anita Lauri Korajlija s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta, škole ne mogu kažnjavati roditelje za postupke djece, kako su neki predlagali, a one isto tako nemaju ovlasti za strože kazne za učenike; to je u nadležnosti pravosuđa.

Učenici se za lakše povrede pravilnika neće razlikovati prema dobi - iste kazne vrijedit će i za osnovnoškolce i za srednjoškolce, kako za prvašiće, tako i za maturante. No za dvije najteže kategorije kazne će za osnovnoškolce biti nešto lakše nego za srednjoškolce. Primjerice, ako osnovac nešto ukrade ili donese opasan predmet u školu, zaradit će ukor. Srednjoškolac će za isto biti kažnjen opomenom pred isključenje.

Kako je Ministarstvo objavilo još u lipnju, ideja pravilnika je da se ujednače kriteriji na razini cijele Hrvatske budući da su se oni do sada formirali na razini škola.

Isključenje čak i za markiranje!


Opomene i isključenje, odnosno premještaj u drugu školu izricat će se i za učestalo, neopravdano izostajanje s nastave, odnosno markiranje. One će se određivati ako udio neopravdanih bude viši od 2,5 posto nastavnih sati od ukupnoga broja sati.

Opomena i ukor učeniku će se izricati u roku od 15 dana, strogi ukor i opomena pred isključenje u roku od 30 dana, a isključenje u 60 dana od dana počinjenja prekršaja. 

Prije izricanja mjera nastavnici su dužni međusobno se konzultirati, kontaktirati roditelja učenika, a ako je potrebno mogu se konzultirati i sa školskim liječnikom, drugim stručnjakom ili nadležnim centrom za socijalnu skrb.

No mjere se mogu izreći i bez nazočnosti učenika ili roditelja ako se oni opetovano ogluše na pozive da dođu na konzultacije. (t-portal.hr)

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO