Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Dnevnice za natjecanja ne isplaćuju se u skladu s Kolektivnim ugovorom - 12. svibnja 2015.

U pismu povjerenicima Sindikata glavnog tajnika Sindikata Nijaza Karića objašnjavaju se uvjeti i daju uputstva u vezi isplate dnevnica mentorima i mentoricama učenicima na natjecanjima. 

_____

       Slijedom više upita i  zahtjeva za zaštitom prava nastavnika mentora/ca na isplatu pripadajuće dnevnice za dane sudjelovanja na državnim natjecanjima/smotrama, a po osnovi članka 25. Kolektivnog ugovora za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama (N. N. 72/14) –Dnevnica, zatražili smo žurno očitovanje o predmetnim obvezama Agencije za odgoj i obrazovanje kao organizatora natjecanja i smotri te o obvezama ravnatelja srednjoškolskih ustanova prema zaposlenicima mentorima/cama sudionicima državnih natjecanja/smotri, uz najavu sudske zaštite prava članova Sindikata.

       Naš zahtjev smo utemeljili na činjenicama:

       Kolektivnim ugovorom za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama člankom 25.stavkom 2. je određeno da „Zaposleniku upućenom na službeno putovanje s učenicima koje traje najmanje 8 sati isplaćuje se iznos pune dnevnice neovisno o osiguranoj prehrani i smještaju“.

Također upućujemo da na strani poslodavca Kolektivni ugovor obvezuje Vladu Republike Hrvatske, školski odbor i ravnatelja ustanove u kojoj se obavlja srednjoškolska djelatnost.

       Od strane dijela ravnatelja srednjoškolskih ustanova navedene obvezujuće odredbe Kolektivnog ugovora u postupku obračuna i isplate dnevnica nastavnika mentora/ca sudionika državnih natjecanja/smotri se velikim dijelom ne poštuju.

       Većina srednjoškolskih ustanova isplaćuje dnevnice u veličini iznosa od 30% dnevnice obrazlažući to jednostrano  Uputama za provedbu natjecanja i smotri učenica i učenika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske u 2015. godini, odnosno sadržajem 13. poglavlja Uputa, Financiranje, vezanog za primjenu članka 17. Pravilnika o naknadama putnih i drugih troškova na službenom putovanju, te neutemeljenom primjenom Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.

       Ravnatelji istim postupanjem ignoriraju činjenice iz navedenih uputa, da agencija sufinancira školama troškove dnevnica za mentore koji su sudjelovali na državnoj razini natjecanja/smotre do iznosa 30% dnevnice neovisno o obračunu dnevnice od strane škole kao poslodavca.

U istom postupku, neutemeljenim pozivanjem u Uputama na primjenu odredbi Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama se ignorira činjenica da se na zaposlenike u sustavu srednjoškolskog obrazovanja primjenjuju te su obvezujuće odredbe Kolektivnog ugovora za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama, te se također posredno ignoriraju odredbe članka 9. stavka 3.  Zakona o radu o primjeni najpovoljnijeg prava.

        Slijedom našega zahtjeva zaprimili smo očitovanje Agencije za odgoj i obrazovanje u kojem se vrlo jasno konstatira obveza poslodavca na poštivanje odredbi Kolektivnog ugovora za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama koji ga obvezuje i isplatu zaposleniku koji je upućen na službeno putovanje s učenicima srednjoškolske ustanove koje traje najmanje osam sati punog iznosa dnevnice (zadnje zaglavlje na drugoj stranici 

           Ukoliko se  u vašim ustanovama uskraćuje navedeno pravo zaposlenika, molimo vas da žurno izvijestite nastavnike mentore/ice i ravnatelje ustanova o utemeljenosti ovoga prava te da ih uputite na postupak ostvarivanja istoga.

               U uvjetima osporavanja prava upućujemo da se žurno obrate tajništvu Sindikata.

 

Glavni tajnik Sindikata

Nijaz Karić, prof.

 

 

 

Očitovanje AZOO - dnevnice na natjecanjima
ANKETA
Potpisat ću za referendum "67 je previše" zato ...
jer je zaista previše!
jer me rad sa učenicima već sad iscrpljuje!
jer ne želim da moja djeca rade "do kraja"!
jer u mirovini treba malo i uživati!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO