Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Za spas industrije i radna mjesta - 2. svibanj 2015.

S prosvjednog skupa "Za spas industrije i radnih mjesta", održanog na Praznik rada u Sisku, nekadašnjem simbolu hrvatske industrije, čelnici pet sindikalnih središnjica pozvali su vlasti da spase ono što je od industrije ostalo, a sindikalni predstavnici Rafinerije Sisak i kutinske Petrokemije upozorili da i tim dvjema tvrtkama prijeti propast.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Mladen Novosel je pozvao vlast da spasi preostalu industriju te konačno prijeđe s riječi na djela i da kroz spajanje poljoprivrede i industrije otvori nova radna mjesta, mogući rast BDP-a, izvuče zemlju iz krize i omogući dostojan život od vlastitog rada. Vlasti i oporbi je poručio kako je bilo dosta njihovih laži i međusobnih prepucavanja. Naglasio je kako proizvodnja u Rafineriji Sisak i Petrokemiji mora biti očuvana.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever poručio je da se moraju obraniti radna mjesta i preostala industrija i zaustaviti gaženje radničkih prava i uskrata primanja. Prosvjed održavamo u Sisku, u kojem je nekada radilo više desetaka tisuća radnika, a danas je ovdje pustoš, ali situacija je jednako teška u cijeloj Hrvatskoj, kazao je Sever. No, nećemo posustati, borimo se za svoje dostojanstvo i bolje sutra, jer ako to ne činimo nećemo imati budućnosti. Pozvao je građane da okrenu leđa vlasti koja, kako je rekao, jedino zna muljati, lagati i opravdavati se. Vladu je pozvao da ode i prepusti mjesto onima koji mogu i znaju, a budućoj vlasti je poručio kako građani neće čekati četiri godine da pokaže rezultate.

HURS: zahvaljujući sadašnjoj i bivšim vlastima, Praznik rada u nikad jadnijim vremenima

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ustvrdio je kako je sadašnja loša situacija rezultat loših politika ove i prijašnjih vlasti te da nema gospodarskog i rasta BDP-a, otvaranja radnih mjesta jer Vlada radi na štetu vlastite ekonomije. Predsjednica Republike se zalaže za što skorije uvođenje eura koji je jedan od glavnih uzročnika krize, vlast kao da se natječe tko će brže učiniti nešto loše za zemlju, drži Ribić.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević pozvao je građane na ulicu i rekao da na izborima treba smijeniti vlast, a ne čekati kraj njezinog mandata. Ocijenio je kako se Praznik rada proslavlja u nikad jadnijim vremenima zahvaljujući vlastima, sadašnjoj i bivšima. Hrvatskom, Saborom, Vladom i Ustavnim sudom upravljaju banke i financijske institucije koje u vremenima krize zbrajaju profite, deru nam kožu, kazao je Matijašević.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš rekao je kako Vlada nema socijalnu osjetljivost te da Hrvatskom upravljaju velike korporacije uništavajući hrvatsku proizvodnju kako bi mogli prodavati svoju robu. "Uzet će nam i Hrvatsku, ne budemo li imali vladu koja radi više hrvatski. Aktualna vlada svakim danom sve više Hrvatskoj radi nepopravljivu štetu", kazao je Jakuš.

Inaš: rafinerije u svijetu zarađuju, samo naše ne rade punim kapacitetom

"U Ini je u posljednjih pet godina izgubljeno 4500 radnih mjesta, izgubljeno je tržište, prerada je smanjena za 60 posto, a hrvatske se autoceste asfaltiraju lošim mađarskim asfaltom. To što se događa u Ini je genocid MOL-a, a ne partnerstvo. Sve rafinerije u svijetu ostvaruju profit zbog niske cijene nafte, samo naše ne rade punim kapacitetom. A naša politika šuti i ništa ne čini. Pozivamo i predsjednicu i premijera da zaštite hrvatske nacionalne interese", rekao je povjerenik sindikata Inaš Predrag Sekulić.

Miroslav Brajenović iz Sindikat naftnoga gospodarstva je rekao kako je nakon neuspjele privatizacije vihor devastacije zahvatio Sisak. Zbog prijetnje da će propasti i jedine dvije preostale tvrtke, pozvao je na njihovu hitnu modernizaciju.

Od ranijeg zanosa i slave stvaranja hrvatske države, poručio je Zvonimor Mikloš iz Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske, preostala nam je samo borba za goli život. "Velikom domoljubima u vlasti od svega su važniji osobni interesi", rekao je.

"Mislio sam da sam najveći strah doživio u ratu, ali vjerujte mi, još je veći strah od privatizacije Petrokemije. Međutim, danas je grijeh biti protiv privatizacije. Zato se za svoje zahtjeve možemo izboriti samo akcijom", rekao je Željko Klaus, povjerenik toga sindikata u Petrokemiji.

O neuspješnom kolektivnom pregovaranju sindikata sedam sisačkih gradskih komunalnih tvrtki s poslodavcem govorila je Antonija Petrović Mutavdžija iz SSKH. Za propast dogovora optužila je sisačku gradonačelnicu Kristinu Ikić Baniček.

Bučni prosvjedni skup trajao je gotovo dva sata, a protekao je mirno, bez ijednog incidenta.  

/slobodnadalmacija.hr/

_____

22. travnja 2015.

“Za spas industrije i radna mjesta”

Današnju konferenciju za medije pet sindikalnih središnjica otvorio je predsjednik SSSH Mladen Novosel potvrdom kako će se prvosvibanjski prosvjed sindikata ove godine održati u gradu Sisku pod geslom “Za spas industrije i radna mjesta” te je okupljenim novinarima izložio detaljne informacije o organizaciji prosvjeda. Potsjetio je na prvosvibanjske prosvjede proteklih nekoliko godina, tijekom kojih su sindikati Vladi prvo 2012. godine uručili žuti karton, zatim je 2013. pred 25.000 ljudi pozvali da mijenja smijer, a prošle godine milenijskom fotografijom 8+8+8 prosvjedovali protiv izmjena Zakona o radu. “U ovoj predizbornoj godini mi ovoj vladi više nemamo što više poručiti niti reći o njihovom apsolutno neuspješnom mandatu. Ako sada još mogu išta učiniti, neka pokušaju spasiti ovo malo što je od industrije ostalo, posebice u Sisku”, poentirao je Novosel.

Krešimir Sever, čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata, pojasnio je kako je Sisak odabran kao simbol, ali da je nažalost riječ o tek jednom od brojnih gradova u ovoj zemlji u kojima su poharani industrija i gospodarstvo, koji su utonuli u duboku gospodarsku i socijalnu krizu, ali i krizu nadanja za koju je glavni uzrok ova vlast. Ocijenio je kako je Vlada toliko nesposobna da čak ni u izbornoj godini nema popularnih mjera ili ih ne zna kvalitetno provesti, pa je primjerice pri otpisu dugova od 60.000 građana koji na to imaju pravo otpis dobilo tek nešto više od 6.000 ljudi,

Mirela Bojić, glavna tajnica Matice hrvatskih sindikata, dodala je kako će sindikati poruke Vladi poslati iz Siska, nekadašnjeg proizvodnog diva i simbola prosperiteta koji se zbog niza loših gospodarskih politika pretvorio u grad napuštenih tvornica i otpuštenih radnika. Poručila je kako nema razvijene zemlje bez razvijene industrije i nema radnih mjesta bez razvijene proizvodnje te je ispred svoje središnjice pozvala sve zaposlenike javnih i državnih službi da se priključe zajedničkom prosvjedu i time iskažu solidarnost s radnicima u industriji, bez podjela na privatni i javni sektor.

   

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijaševićosvrnuo se na nedavnu izjavu premijera Milanovića kako se “nikad nije živjelo bolje” te je iznio podatak kako je za vrijeme mandata ove Vlade, od veljače 2010. do veljače 2015. izgubljeno točno 101.403 radna mjesta, najviše u prerađivačkoj industriji i građevinarstvu. Uz rast broja blokiranih građana i njihovog duga, blokiranih tvrtki, pada kupovne moći građana, to je najbolji odgovor premijeru o trenutnoj kvaliteti života u RH. “Rapidno pada broj radnih mjesta u RH, radno aktivno stanovništvo bježi glavom bez obzira iz zemlje, a bankarski sektor u toj muci zbraja sve veći profit, pri čemu nikome ne pada na pamet da spriječi njegovo izvlačenje iz zemlje i oporezuje ga kako bi ga se prisililo banke da daju svoj obol krizi. Umjesto toga, banke su povećale udio kredita prema državi za 100%. Pametnome dosta.” kazao je Matijašević.

Damir Jakuš, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske izjavio je kako je Sisak u malome ogledalo Hrvatske. “Ono što rat nije uspio u Sisku, uništiti gospodarstvo, uspjela je politika. Nekad se u Sisku kroz gospodarsku zonu vozilo javnim prijevozom, tamo su bila igrališta, bazeni i škole, sada je sve prazno. Tamo nema više radnika”, rekao je Jakuš i potsjetio kako su političari često dolazili u Sisak gostiti se, dok su radnici ostajali bez posla, sve pod izlikom restrukturiranja. “Krajnje je vrijeme da se i Vladu restrukturira”, zaključio je Jakuš.

Preslušajte zvučni zapis konferencije za tisak.

 

Plakat 1. svibanj, Sisak
ANKETA
Online natava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO