Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Matica: Ustavni sud je krojačnica po mjeri raznih političkih interesa - 3. travnja 2015.

Godinu dana nakon što je Matica hrvatskih sindikata podnijela Prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o uskrati prava na uvećanje koeficijenata za 4, 8 i 10 posto te dvije godine nakon podnošenja Prijedloga za ocjenu ustavnosti Zakona o uskrati božićnice i regresa, Ustavni sud je 30. i 31. ožujka 2015. donio odluke kojima se odbijaju oba prijedloga.

Povodom navedenih Odluka Ustavnog suda Matica hrvatskih sindikata održala je konferenciju za medije na kojoj je upozorila na brojne površnosti i kontradikcije u njihovim obrazloženjima. Više o ovoj temi na konferenciji su govorili predsjednik Matice g. Vilim Ribić, glavna tajnica Mirela Bojić i članovi pravnog tima Matice hrvatskih sindikta, pravnice Mirna Matković, Tatjana Jedličko i Ana Petošić.

Vilim Ribić uvodno je istaknuo kako je vrlo teško objasniti da su odluke Ustavnog suda pravno neosnovane, jer je teško povjerovati da vrhovna pravosudna institucija u Republici Hrvatskoj ne radi u interesu naroda, običnih ljudi i građana. Pravni tim Matice hrvatskih sindikata izložio je sve sporne navode u obrazloženjima odluka koje je donio Ustavni sud, te time pokazao da su u ovom slučaju sindikati kompetentne institucije, a da Ustavni sud i sudovi to nisu.

Pravnica Ana Petošić istaknula je kako je Matica hrvatskih sindikata po pitanju ovih Zakona Ustavnom sudu od 2013. godine podnijela tri Prijedloga za ocjenu ustavnosti, a Ustavni sud je prvu Odluku donio tek 30. ožujka 2015. U tom periodu Vlada RH si je nedjelovanjem Ustavnog suda dala za pravo da se postavi iznad zakona i narušava sustav kolektivnog pregovaranja čime je ugrožavala vladavinu prava i pravnu sigurnost u RH. Glavna tajnica Matice, Mirela Bojić istaknula je zgroženost površnošću Odluka. Ta površnost proizlazi iz nemogućnosti sagledavanja sustava u cjelini, a što bi trebala biti zadaća Ustavnog suda. Na primjerima iz Odluka ukazala je na nekompetentnost sudaca. Naime, u obrazloženju Odluka pozivaju se na promijenjene gospodarske okolnosti između 2004. godine, kada je prvi puta u kolektivnim ugovorima ugovoreno pravo na uvećanje plaće za 4,8 i 10 posto temeljem godina staža i 2014. godine. Pri tom su zanemarili činjenicu da je zadnji puta to pravo ugovoreno u kolektivnom ugovoru 2013. godine, što je samo četiri mjeseca prije nego je Vlada donijela Zakon o uskrati. Mirela Bojić postavila je pitanje kako je moguće da Vlada nije znala da je Hrvatska u krizi kada je potpisivala taj kolektivni ugovor. Nadalje, rekla je da Ustavni sud uvećanje od 4,8 i 10 posto prvo naziva organskim dijelom plaće, dok kasnije mijenja svoje mišljenje i to isto uvećanje naziva povlasticom. Također u Odluci se navodi da se Vlada prilikom donošenja ovih Zakona nije ponašala u skladu s demokratskom procedurom koja nalaže kolektivno pregovaranje prije izmjene ugovora radi promijenjenih okolnosti, ali svejedno Sud zaključuje kako Vlada nije prekoračila granice svojih ovlasti te da se ovdje ne radi o prakticiranju zlouporabe moći.Vilim Ribić je postavio pitanje koji bi sud bilo kojem građaninu oprostio neizvršavanje njegovih obaveza. Upravo je to Ustavni sud učinio – oprostio Vladi RH neizvršavanje njezinih obveza.

Pravnica Tatjana Jedličko izjavila je kako su ove Odluke dobra osnova za daljnje prijedloge za ocjenu ustavnosti, s obzirom da se u njihovom obrazloženju navodi da su Zakoni o uskrati privremene mjere, koje bi se u slučaju njihova daljnjeg produljivanja, iz iznimnih i privremenih zapravo pretvorile u trajnije mjere, s neizvjesnim rokom njihova prestanka. Prije tjedan dana doneseni su novi Zakoni o uskrati kojima se produljuje trajanje mjere za 2015. godinu iz čega je vidljivo da se radi o trajnim mjerama. Također je napomenula kako su ovim Odlukama građanima narušeni pravna sigurnost, pravna predvidljivost i pravna izvjesnost. Vezano uz daljnje korake koje će po ovom pitanju poduzeti Matica hrvatskih sindikata, Mirna Matković je istaknula kako je pitanje Zakona o uskratama podignuto i na međunarodnu razinu. Podnesena su tri prigovora Međunarodnoj organizaciji rada te kolektivna žalba Vijeću Europe radi derogacije kolektivnog pregovaranja. Također je najavila i podnošenje tužbe Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, obzirom da hrvatski Ustavni sud ne štiti prava svojih građana.

U zaključnom izlaganju, Vilim Ribić je istaknuo da su ovim Odlukama i postupcima Vlade RH i Ustavnog suda prekršene konvencije Međunarodne organizacije rada (MOR). Konvencijama MOR-a omogućeno je Vladi da suspendira određena prava, ali samo po zadanoj proceduri, na određeno vrijeme. Ustavni sud oprašta Vladi proceduralne pogreške i tolerira nešto što je protivno konvencijama. Sud prenosi Vladino mišljenje o ekonomskoj situaciji i upotrebljava floskule iz medija o politikama štednje radi smanjenja javnog duga. Time Ustavni sud samo pogoršava stanje u državi na ekonomskom planu, podupire politiku, a ne vladavinu prava te unosi konfuziju u stavove ostalih sudova. Vilim Ribić je istaknuo da Ustavni sud radi po načelu oportuniteta – priklanja se Vladi kada mu to odgovara, a ovaj put to radi na račun 300.000 građana.

Priopćenje Matice hrvatskih sindikata

Ovdje prenosimo izlaganja sudionika tiskovne konferencije:

UVODNO IZLAGANJE VILIMA RIBIĆA

ZAKLJUČNO IZLAGANJE VILIMA RIBIĆA

IZLAGANJE ANE PETOŠIĆ

IZLAGANJE MIRELE BOJIĆ

IZLAGANJE TATJANE JEDLIČKO

IZLAGANJE MIRNE MATKOVIĆ

_____

Ribić:OdlukaUstavnogsudaotrajnojuskratipravanapovećanjeplaćajeskandaloznainečuvena, index.hr

Ribić: Ustavni sud drži 'lojtre' pogrešnoj politici Vlade, dnevnik.hr

Sindikati optužuju Ustavni sud za nekompetentnost i površnost, hrt.hr

 

 

 

 

ANKETA
Učenje u virtualnim učionicama...
...može biti kvalitetno kao i u pravim.
...neće mi stvarati nikakve probleme.
...uh, a kako ću ja to?!
...nek samo taj virus što prije prođe!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO