Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Velike zapreke provođenju dopunske nastave - 18. veljače 2015.

Poštovani ministre,

           sukladno dogovoru od 4. veljače 2015. šaljem Vam argumentaciju o svim zaprekama u srednjim školama za uspješno provođenje članka 18. Zakona o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi NN 152/2014.   

         Člankom 18. Zakona u stavku 1. propisana je obvezna dopunska nastava za negativno ocijenjene učenike. U stavku 2. utvrđeno je trajanje dopunske nastave koje ne može biti kraće od 10 i dulje od 25 sati.

           Obveza se odnosi na sve učenike osnovnih i srednjih škola u RH, bez iznimaka.

           Moguće zapreke za provođenje članka 18. Zakona:

 • Učenici završnih razreda
  • Zakon je gotovo nemoguće provesti u srednjim školama za učenike završnih razreda, bilo da se radi o trogodišnjim ili četverogodišnjim programima.
  • Mnogi učenici zbog dopunske nastave ne bi mogli stići na ljetni rok obrane završnog rada, a zbog procedure mogao bi im doći u pitanje i jesenski rok.
  • Učenici koji su uz to prijavili i polaganje državne mature, uz to bi bili u opasnosti da ne mogu stići na ispite državne mature u ljetnom ispitnom roku.
  • Učenici gimnazija, kojima je državna matura završni ispit za stjecanje srednjoškolskog obrazovanja, također bi bili u opasnosti da ne mogu stići na ispite državne mature u ljetnom ispitnom roku.
  • Upitna je i mogućnost nastavnika za provođenje dopunske nastave, s obzirom da mnogi nastavnici istovremeno obavljaju nastavu u ostalim razredima u školi. Ta nastava nikako se ne bi mogla "ubaciti" u redovni tjedni raspored sati. Naime, nastava u završnim razredima završava 20. svibnja 2015., dok ostalim učenicima nastava završava 16. lipnja 2015.
 • Ostali učenici
  • Upitna je mogućnost nekih nastavnika za provođenje dopunske nastave. Radi se o nastavnicima koji su ujedno i ispitni koordinatori za državnu maturu, jednako kao i onima koji su članovi ispitnih povjerenstava ili dežurni nastavnici na ispitima. Ispiti državne mature u ljetnom roku provode se intenzivno od 5. lipnja 2015. pa sve do 30. lipnja. Po svakom ispitu gotovo cijeli dan opterećeni su članovi ispitnog povjerenstva (Koordinator državne mature i 5 stalnih članova). Ti ljudi neće biti u mogućnosti provesti dopunsku nastavu. Uz to za svaki ispit zadužen je veći broj dežurnih nastavnika. Niti oni svi neće biti u mogućnosti održavati istovremeno dopunsku nastavu.
  • Nastavnici strukovnih predmeta predaju više različitih predmeta. Njima neće biti moguće provesti dopunsku nastavu iz više različitih predmeta istovremeno.
  • Ispiti državne mature održavaju se gotovo svaki dan. Za ispite se u školama moraju osigurati prostorni uvjeti, zbog kojih u nekim školama ne bi bili mogući uvjeti za istovremeno održavanje dopunske nastave.
  • Učenici strukovnih škola dužni su tijekom ljeta obaviti stručnu praksu. Zbog dopunske nastave, neki ne bi bili u mogućnosti na vrijeme obaviti stručnu praksu.

 

Uz to, člankom 18. Zakona nije uređeno tko će određivati dužinu produžne nastave za pojedini predmet?; Koji su termini za održavanje produžne nastave?; Koliko učenika može maksimalno biti u grupi za produžnu nastavu?; Mogu li u istoj grupi biti učenici s negativnim ocjenama iz različitih programa (na pr. matematika 1. razred + 2. razred + 3. razred) ?

Postavlja se i pitanje plaćanja dopunske nastave, koja bi trebala biti dodatni neposredni odgojno-obrazovni rad nastavnika iznad zakonom propisane norme. Za takav rad svakom  nastavniku trebat će se, sukladno Zakonu o radu, izdati rješenje u kojem će se navesti broj sati kojima se nastavnik zadužuje prekovremeno, kao i visina naknade za taj rad. U protivnom će to biti kršenje Zakona o radu i otvorit će se mogućnost radnog spora.

To su važna pitanja bez kojih nije moguće planirati dopunsku nastavu u srednjim školama.

Sve su to argumenti koji upozoravaju kako je dopunsku nastavu za učenike srednjih škola, temeljem članka 18. Zakona izmjenama Zakona o Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi NN 152/2014, gotovo nemoguće organizirati. Vjerojatno ima još argumenata, kojih se u ovom trenutku ne mogu sjetiti, a koji idu u prilog mojoj tvrdnji.

Iz tog razloga predlažemo Vam da žurno u saborsku proceduru uputite Zakon o izmjenama Zakona, kojim ćete staviti van snage odredbe članka 18. za učenike srednjih škola. Način polaganja popravnih ispita za učenike srednjih škola trebao bi biti kao u dosadašnjem Zakonu o odgoju i obrazovanju. Za to imate mnogo argumenata, a malo vremena.

Sve drugo dovest će do nereda u školama, a konačne žrtve bit će učenici.

 

S poštovanjem,

predsjednik  Nezavisnog sindikata zaposlenih

u srednjim školama Hrvatske:

Branimir Mihalinec, prof.

 

ANKETA
Potpisat ću za referendum "67 je previše" zato ...
jer je zaista previše!
jer me rad sa učenicima već sad iscrpljuje!
jer ne želim da moja djeca rade "do kraja"!
jer u mirovini treba malo i uživati!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO