Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Poziv na sudjelovanje u javnoj raspravi o Pravilniku za upis u I. razred srednje škole - 23. veljače 2015.

Javna rasprava otvorena je od 12. veljače do 14. ožujka 2015. godine.

Cilj i svrha javne rasprave je prikupiti mišljenja zainteresirane javnosti o predloženom Nacrtu prijedloga Pravilnika o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole.

Predsjednik NSZSŠH bio je predstavnik Sindikata u radnoj skupini za izradu Pravilnika. Njegovi su stavovi bili utemeljeni na primjedbama pristiglima iz sustava, kao i na reakcijama na prošlogodišnju Odluku o elementima i kriterijima za upise.

Na žalost, prijedlog Pravilnika koji je usvojila radna grupa, značajno je izmijenjen od strane MZOS-a, pa  ne odražava stavove i mišljenja većine članova radne skupine.

To se sve može pokušati izmijeniti kroz javnu raspravu. Iz tog razloga važno je da naši članovi i članice u raspravi aktivno sudjeluju.

Sugestije za sudjelovanje u raspravi:

  1. S obzirom na e-upise, predlažemo da i dalje nema obveznog bodovnog praga, no da školama treba omogućiti da postave minimalni prag ukoliko to smatraju potrebnim. To je ugrađeno u prijedlog Pravilnika.
  2. Predlažemo da svi učenici koji su sudjelovali na svim državnim natjecanjima i smotrama trebaju dobiti dodatne bodove, a državni pobjednici izravan upis u sve škole. Suprotno tome, prema prijedlogu MZOS-a, izravan upis i dodatne bodove imali bi pobjednici iz samo nekih predmeta. Dodatno su diskriminirani državni prvaci i sudionici državnih natjecanja u sportu.
  3. Zagovaramo prijedloge zastupnika Roma u Hrvatskom saboru g. Kajtazija o nužnim dodatnim bodovima Romima, kao što je bilo ranijih godina. 
  4. U prijedlogu Pravilnika koji je upućen u javnu raspravu nije se do kraja poštovalo mišljenje struke za problematiku učenika s teškoćama u razvoju ili zdravstevnim teškoćama, pa bi na tome trebalo inzistirati.
  5. Članovi radne skupine također nisu bili u suglasju o otvaranju mogućnosti da pojedine škole provedu dodatni prijemni ispit. 

Pozivamo sve članove i članice Sindikata te sve zainteresirane da dostave svoje primjedbe i prijedloge na tekst Nacrta prijedloga Pravilnika, kao i na pojedine točke predložene u Nacrtu Pravilnika, uz jasna obrazloženja i to putem niže priloženog obrasca sudjelovanja u savjetovanju.

Obrazac molimo dostaviti isključivo u priloženom word dokumentu do 14. ožujka 2015. godine na adrese elektroničke pošte: 

javnarasprava-kriteriji@mzos.hr ili nszssh@nszssh.hr.

Nakon završetka procesa savjetovanja pristigli komentari, primjedbe i prijedlozi bit će objavljeni na mrežnim stranicama Ministarstva, uz obrazloženja o prihvaćanju ili neprihvaćanju.

Za dodatne upite vezano uz postupak savjetovanja možete se obratiti na adresu elektroničke pošte: odgojiobrazovanje@mzos.hr.

_____

Nacrt prijedloga Pravilnika o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole (426 KB)

 

 

ANKETA
Potpisat ću za referendum "67 je previše" zato ...
jer je zaista previše!
jer me rad sa učenicima već sad iscrpljuje!
jer ne želim da moja djeca rade "do kraja"!
jer u mirovini treba malo i uživati!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO