Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Počinju pregovori o novom kolektivnom ugovoru - 31. ožujka 2014.

Nakon mnogih odgađanja i taktiziranja, MZOS je konačno pristao na početak pregovora o novom kolektivnom ugovoru za srednje školstvo. Polazište sindikata za pregovore je očuvanje svih dodataka na plaće ugovorene važećim kolektivnim ugovorom, kao i ugovaranje naknade za prijevoz.  

   Nakon donošenja Zakona o uskrati isplate uvećanja plaće za 4, 8 i 10% u javnim i državnim službama i donošenje Uredbe o koeficijentima 27. ožujka 2014., Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama od Ustavnog će suda RH zatražiti procjenu ustavnosti Zakona po osnovi ostvarenih godina radnog staža i istovremeno zatražiti donošenje privremene mjere zabrane primjene Zakona do konačne odluke Ustavnog suda.  Zakon smatramo neustavnim i suprotnim konvencijama Međunarodne organizacije rada, koje je i Hrvatska ratificirala. Sindikat smatra kako uvećanje koeficijenata složenosti poslova od 3,5% nije adekvatna zamjena za uskraćenih 4,8,10%, već tek ublažavanje nanesene štete,  te da se Uredba treba odnositi na sve zaposlene u sustavu obrazovanja, a ne samo na nastavnike, odgajatelje i stručne suradnike, obzirom da se Zakonom o uskrati isplate prava na uvećanje plaće po osnovi godina radnog staža uskraćuje isplata uvećanja plaće svim zaposlenicima u srednjoškolskom sustavu.

   31. ožujka 2014. počinju pregovori za Granski kolektivni ugovor za zaposlenike u srednjoškolskom sustavu. Pregovore ćemo nastojati završiti do kraja travnja. Nastojat ćemo novim GKU-om kompenzirati štetu koja je nanesena svim zaposlenicima Zakonom o uskrati i Uredbom o koeficijentima. Za razliku od Zakona i Uredbe, zbog kojih i za koje nije zakonom dozvoljen štrajk, za Kolektivni ugovor svaki je štrajk zakonit. Za Kolektivni ugovor Skupština Sindikata, kao i Središnji odbor svoju su spremnost već izrazili.

   Držimo da se sva prava iz Kolektivnog ugovora moraju poštivati do 20. svibnja 2014., a ne do 27. ožujka prema tvrdnjama ministra Jovanovića. Na njegove prijetnje da se u travnju neće isplatiti niti jedno pravo iz Granskog kolektivnog ugovora odgovoriti ćemo pravnom bitkom i sva neisplaćena prava utužiti. U tome imamo i vrlo pouzdana mišljenja pravnih stručnjaka.

     Sindikat neće potpisati Kolektivni ugovor kojim bi se umanjila prava zaposlenika u srednjoškolskim ustanovama. 

_____

e-Glasnik 31. ožujka 2014.

 

ANKETA
Potpisat ću za referendum "67 je previše" zato ...
jer je zaista previše!
jer me rad sa učenicima već sad iscrpljuje!
jer ne želim da moja djeca rade "do kraja"!
jer u mirovini treba malo i uživati!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO