Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Poziv zastupnicima Sabora na neizglasavanje Zakona o uskrati isplate uvećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža - 11. ožujka 2014.

 

Zastupnicima Hrvatskog sabora

 

Poziv na neizglasavanje Zakona o uskrati isplate uvećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža P.Z. br. 635

 

Poštovani zastupnici Hrvatskog sabora,

 

   pred Vama naći će se prijedlog Zakona o uskrati isplate uvećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža P.Z. br. 635, kojim Vlada RH želi svim zaposlenima u javnim i državnim službama uskratiti isplatu ugovorenih prava na uvećanje plaće po osnovici ostvarenih godina radnog staža za 4, 8 ili 10 %. Prava na uvećanje plaća po osnovi godina radnog staža ugovorena su kolektivnim ugovorima za sve javne službe, kao i za državne službenike i 

    Smatramo da je prijedlog Zakona o uskrati isplate uvećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža u cijelosti protuustavan, te je protivan temeljnim načelima hrvatskog pravnog sustava. Vlada RH se kao zakonodavac želi poslužiti zakonskom formom u svrhu izbjegavanja obveza preuzetih granskim kolektivnim ugovorima.

   Umjesto pregovaranja sa sindikatima o izmjenama Kolektivnih ugovora, Vlada RH narušila je temeljna načela pravne sigurnosti, pravne predvidljivosti i pravne izvjesnosti na štetu pojedinaca. Na to Vlada RH nema pravo, pa čak i kada smatra da time ostvaruje javni interes.

   Uporište za našu tvrdnju nalazimo u Ustavu RH posebice u članku 3. ( načela socijalne pravde, poštivanja prava čovjeka i načela vladavine prava),  članku 5. ( načela ustavnosti i zakonitosti ), članka 16. ( zaštita sloboda i prava ), članka 43. ( načelo slobode udruživanja ), članka 56. ( pravo na socijalnu sigurnost ), članka 59. ( pravo na slobodu sindikalnog djelovanja) i članka 140. ( poštivanje međunarodnih ugovora ).

   Vlada RH prije predlaganja Zakona o uskrati, kojim uskraćuje kolektivnim ugovorom prethodno ugovorena prava zaposlenika javnih i državnih službi nije niti pokušala pregovarati sa sindikatima. Podsjećamo da je u prosincu 2013. sklopila  Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja u kojem je ugovorila prava koja sada Zakonom želi uskratiti.

   Uvjereni smo kako ćete se složiti s nama da ključna načela i vrijednosti ne smiju biti pogaženi i žrtvovani radi postizanja kratkoročnih političkih ciljeva i ušteda u proračunu. Ekonomska situacija ne smije biti isprika i opravdanje za napuštanje osnovnih ustavnih i međunarodnih načela.

  Izravna posljedica predloženog Zakona bit će smanjenje primanja zaposlenicima u javnim i državnim službama, pa čak i uštede u proračunu, no prihvaćenjem ovakvog Zakona nanijela bi se nepovratna i nemjerljiva šteta društvu.

  Kako ćemo, u slučaju da Hrvatski sabor izglasa ovaj Zakon, pokrenuti pitanje ustavnosti, te ukoliko Ustavni sud to i potvrdi, to bi značilo da će država svima morati vratiti uskraćeno uz zateznu kamatu. Štete za buduće proračune RH bit će neizmjerljive.

   Iz tog razloga pozivamo Vas da uskratite svoj glas takvom prijedlogu Zakona.

           S poštovanjem,

 

predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih

u srednjim školama Hrvatske:

Branimir Mihalinec, prof.

 

ANKETA
Online natava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO