Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Zlonamjerne izmišljotine JL-a usmjerene protiv zaposlenih u školstvu - 11. veljače 2014.

Pročitajte reakciju čelnice SHU Sanje Šprem i predsjednika NSZSŠH Branimira Mihalinca upućenu glavnom uredniku Jutarnjeg lista na tekst objavljen 8. veljače koji vrvi zlonamjernim i netočnim podacima.

_____

Poštovani glavni uredniče Jutarnjeg lista,

u  Vašem listu od 8. veljače 2014. na 12. stranici objavljen je tekst novinarke Mirele Lilek po naslovom „ Bore se za veća prava. Jesu li učitelji OŠ u pravu?“.  Na istoj stranici, objavljen je tekst pod naslovom „Profil učitelja“ nepoznatog autora.

Iako autori tekstova upućuju na učitelje osnovne škole, smatramo da se tekst odnosi i na srednjoškolske nastavnike.

Oba teksta očito imaju zadaću prikazati zahtjeve za očuvanje prava učitelja i nastavnika neopravdanim, lažno ih prikazujući kao one koji imaju velike plaće, a da pri tome vrlo malo i loše rade.

Oba teksta obiluju netočnim podacima. Stvarni podaci su drukčiji i zbog toga tražimo da objavite cjeloviti tekst reagiranja Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama na 12. stranici Vašeg lista.

U tekstu pod naslovom „Bore se za veće plaće. Jesu li učitelji u pravu?“ novinarka Mirela Lilek poziva se na analizu Eurydice te iznosi kako se temeljna plaća hrvatskih učitelja kreće od 9.069 do 10.800 Eura godišnje, a da su ukupni prihodi učitelja s dodacima 11.752 Eura.

Svi podaci koje je iznijela novinarka su neistiniti. Publikacija Eurydice pod naslovom „Plaće učitelja i školskih ravnatelja u Europi 2012/2013“ na stranici 80. objavljuje podatke o plaćama učitelja u RH. Objavljeno je kako minimalna godišnja plaća učitelja i nastavnika VSS iznosi 8.734 Eura, a maksimalna za učitelja osnovne škole 10.465 Eura, odnosno za nastavnika srednje škole 11.949. Podaci Eurydice temelje se na izvješćima Državnog zavoda za statistiku RH.

 

U tekstu „Profil učitelja“ nepoznatog autora gotovo svi podaci su neistiniti. Autor pri tome ne navodi izvor objavljenih podataka.

Osvrnuti ćemo se na sve objavljene neistine:

 

Autor  tvrdi kako se učitelji ne educiraju i to potkrepljuje podatkom kako tek 5000 učitelja ima status mentora ili savjetnika, dok ih čak 26.000 nema taj status, aludirajući kako se tih 26.000 učitelja ne educira.

Istina: podatak o broju učitelja koji su napredovali u zvanje mentora i savjetnika nije relevantan podatak temeljem kojeg se može tvrditi kako se učitelji permanentno ne usavršavaju i dodatno obrazuju. Činjenica je kako velikom broju učitelja i nastavnika nije omogućeno napredovanje u viša zvanja. Istovremeno Agencija za odgoj i obrazovanje, kao i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, godišnje održe velik broj stručnih skupova za pojedine predmete uz sudjelovanje velikog broja učitelja i nastavnika. Redovito se održavaju i županijska stručna vijeća za pojedine predmete. Činjenica je i kako se svi nastavnici svakodnevno individualno usavršavaju.

Autor tvrdi kako je plaća učitelja s 19 godina staža 6.138,00 kn i to bez dodataka.

Istina: plaća učitelja i nastavnika s visokom stručnom spremom i 19 godina staža bez dodataka iznosi 5.054,84 kn neto. Plaća učitelja i nastavnika početnika VSS iznosi 4.698,25 kn neto

Autor tvrdi kako s dodacima plaća može narasti za 200 do 3000 kn, te da Granski kolektivni ugovor propisuje 23 dodatka.

Istina: Granskim kolektivnim ugovorom za zaposlenike u osnovnom školstvu ugovoreno je 17 dodataka. Granskim kolektivnim ugovorom za zaposlenike srednjoškolskih ustanova ugovoreno je 14 dodataka. Većina dodataka istovjetna je dodacima na plaće ostalim zaposlenicima u javnim službama.

Autor tvrdi kako učitelji provode u učionicama manje nego učitelji u zemljama EU.

Istina: Tjedna norma neposrednog odgojno obrazovnog rada učitelja u OŠ iznosi 22 - 24 sata uključujući 2 sata razrednika, što je godišnje 770 - 840 sati. Tjedna norma neposrednog odgojno obrazovnog rada u SŠ iznosi 20 - 22 sata uključujući 2 sata razrednika, što je godišnje 700 - 770 sati, a za praktičnu nastavu 28 sati, što iznosi godišnje 980 sati. Godišnji prosjek sati nastave u zemljama OECD za osnovne škole iznosi    782 sata godišnje, dok je za niže srednje škole  658 sati godišnje, a više srednje škole  704 sati godišnje. Podaci koje mi navodimo  objavljeni su u publikaciji Education at a Glance 2012. OECD Indicators. Iz tih podataka jasno je kako učitelji i nastavnici u RH ne provode manje vremena u učionici od ostalih nastavnika u svijetu, nego čak i više.

Autor tvrdi kako učitelj godišnje radi 35 tjedana, a 15 tjedana je slobodan.

Istina: Prema kalendaru MZOS-a  nastavna godina 2013./2014. traje od 2. rujna 2013. do 13. lipnja 2014., što iznosi ukupno 41 tjedan. Obveze nastavnika traju još do sredine srpnja 2014. Nastavnici imaju pravo na godišnji odmor prema Kolektivnom ugovoru, koji ne smije trajati dulje od 30 radnih dana, što je jednako i za sve zaposlene u javnim i državnim službama.

Autor tvrdi kako u razredu ima 18 učenika.

Istina: U zemljama EU prosječan broj učenika u razredu u osnovnoj školi je 20, dok je u srednjoj školi 21,9 ( Education at a Glance 2012). Nije nam poznat autorov izvor podataka pa sumnjamo u njegovu točnost.

Autor tvrdi kako u RH učitelji rade s manje učenika nego kolege u EU.

Istina: Autor nije naveo izvor podataka,  no pronašli smo kako je podatak o odnosu 10,8:1 objavio Državni zavod za statistiku  RH 2012. godine. Nije nam poznat autorov izvor podataka za zemlje EU, pa sumnjamo u njegovu točnost. Podatak je nemjerljiv s podacima objavljenim u Education at a Glance, obzirom se radi o različitoj metodologiji.

Autor tvrdi kako su rezultati rada učitelja slabi i potkrepljuje tvrdnju rezultatima na Pisa testovima 2012.

Autor naravno ne spominje i neke od razloga, kao što je neusklađenost testova s našim obrazovnim sustavom, kao ni besmislenost ocjenjivanja ukupnog obrazovnog sustava jedne zemlje samo na temelju nekih univerzalnih testova.

Autor ne spominje kako su uvjeti u kojima rade naši nastavnici često prestrašni. Kada govorimo o uvjetima, ne spominjemo samo prostorne uvjete, već i mogućnost slobode i radosti poučavanja. U našoj zemlji ta je sloboda najugroženija. Nasilje nad nastavnicima se ne sankcionira, a nasilnik često postaje školski ili gradski heroj. Pritisak na nastavnike da „malim genijalcima“ trebaju davati samo petice, a da pri tom znanje nije važno je ogroman i dominantan u roditeljskim nastupima, a često podržavan od prosvjetnih inspekcija. Na anonimnu pritužbu na rad nastavnika, uvijek se reagira inspekcijskim nadzorom i gotovo uvijek je nastavnik kriv jer traži znanje.

Hrvatski obrazovni sustav i dalje se drži ponajviše na entuzijazmu nastavnika i ljubavi prema svojem zvanju.

Ne vidimo smisla u provođenju takve harange prema nastavnicima, koju po ko zna koji puta pokreće Jutarnji list. Možda je namjera oblatiti jedno časno zanimanje, a Hrvatsku voditi u smjeru neznanja i neobrazovanosti, jer tada nosioci krupnog kapitala lakše mogu nesmetano vladati.

Tekst JL od 8. 2. 2014.
Reagiranje SHU i NSZSŠH na tekst objavljen u Jutarnjem listu od 08.02.2014.
ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO