Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Vlada nas opet tjera u prosvjede i štrajk! - 16. siječnja 2014.

Predsjednik Sindikata najavio štrajk ukoliko Vlada do kraja veljače ne pokrene pregovore o novom granskom kolektivnom ugovoru!

Od 27. prosinca prošle godine, kada je ministar Jovanović ustvrdio da će pregovori početi praktično odmah, od Vlade ni glasa. Rekao je to na današnjoj tiskovnoj konferenciji predsjednik NSZSŠH Branimir Mihalinec i zaključio: 'Što bi nam moglo značiti da je zapravo Vlada RH odlučila da u sustavu obrazovanja ne treba imati kolektivne ugovore, da se svi dodaci trebaju izbrisati i da zaposleni u obrazovanju trebaju biti spasitelji izlaska zemlje iz krize.' 

Najavio je da će profesori, po uzoru na djelatnike u zdravstvu, krenuti u štrajk ako pregovori o kolektivnom ugovoru ne budu pokrenuti do kraja veljače. "Svaka rečenica u kolektivnom ugovoru rezultat je pregovora, prosvjeda, pritiska i štrajkova pa smatramo da jedino na taj način možemo dobiti novi granski kolektivni ugovor", ocijenio je Mihalinec. "Vlada ima dvostruka mjerila prema obrazovanju i zdravstvu. S liječničkim sindikatima pregovaraju svaku rečenicu u kolektivnom ugovoru, a s nama ništa. U zdravstvu su se izborili nakon dugotrajnog štrajka. Očito nema kolektivnog ugovora bez pritiska i štrajka".

Zatražio je odlazak Jovanovića, ne zato što je nasilno uveo zdravstveni odgoj ili obavio čistku nepodobnih ravnatelja škola ili zato što je najlošiji ministar od osamostaljenja. 'Jovanović treba otići, jer je u prosincu počinio kazneno djelo poticanja na neisplatu plaće i jedini je ministar obrazovanja od osamostaljenja koji nije osigurao plaće za zaposlene u sustavu i to, zamislite, 10 dana nakon donošenja rebalansa proračuna RH', rekao je Mihalinec.

Čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama izrazio je i sumnju u pogodovanje pri izradi novih školskih udžbenika nakon što je Ministarstvo najavilo tanje i kvalitetnije udžbenike. 'Toliko tanak papir nitko u Hrvatskoj ne proizvodi', rekao je Mihalinec i upitao: 'Koja riječka firma će biti, koja firma će biti uvoznik tog papira u Hrvatskoj i kome se to pogoduje s takvim standardima u RH, jer se stotine tisuća udžbenika tiska na papiru koji se ne može proizvesti u Hrvatskoj. Koliko to potiče hrvatsko gospodarstvo?'

_____

Pos Varaždin: Spremni za štrajk - Varaždinske vijesti, 21. siječnja 2014.

Država bi trebala biti primjer poslodavca - Zadarski list, 10. siječnja 2014.

Nemirno polugodište - Zadarski list, 14. siječnja 2014.


ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO