Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Generalni štrajk podržava preko 92 posto članova! - 31. siječnja 2014.

Čelnici sindikalnih središnjica prezentirali su na konferenciji za novinare rezultate provedenog izjašnjavanja o podršci za generalni štrajk među članovima sindikata.

Prema ukupnim rezultatima osobnog izjašnjavanja, 92,31 posto članova sindikata koji su pristupili izjašnjavanju izjasnilo se ZA. PROTIV je bilo 6,77 posto glasača, dok je nevažećih listića bilo 0,92 posto.

Osobno izjašnjavanje organizirale su od 13. do 24. siječnja sindikalne središnjice – NHS, SSSH, MHS, HURS i URSH. Pitanje o kojemu se izjašnjavalo glasilo je: “Jeste li za organiziranje generalnog štrajka u Republici Hrvatskoj sa svrhom sprečavanja donošenja novog Zakon o radu i Zakon o povremenim poslovima?”

Za više informacija poslušajte audio zapis s konferencije.

   

_____

11. siječnja 2014.

SINDIKATIMA MATICE HRVATSKIH SINDIKATA

povjerenicima i članstvu sindikata

Poštovane/i, Sindikati udruženi u pet sindikalnih središnjica u naredna će dva tjedna (13. 01. – 24. 01. 2014.) provoditi izjašnjavanje članova sindikata o organiziranju generalnog štrajka sa svrhom sprečavanja donošenja novog Zakona o radu i Zakona o povremenim poslovima. Novim Zakonom o radu, kojeg Vlada RH planira uputiti u saborsku proceduru, evidentno se snižavaju radnička prava i njihova zaštita, umanjuje se uloga sindikata i kolektivnih ugovora, ograničava se pravo na štrajk, a radnici se prepuštaju na volju poslodavcima koji svojim jednostranim odlukama mogu svim radnicima, u svim sektorima, organizirati radno vrijeme kako hoće.  

Ali ni tu nije kraj! Vlada u saborsku proceduru istodobno planira uputiti i Zakon o povremenim poslovima, tako da će poslodavcima biti omogućeno da radnike angažiraju i na sat ili na dan (na vaučer/markicu) te da na te radnike ne moraju čak niti primjenjivati Zakon o radu! Stupanjem na snagu ovakvog Zakona o radu uvelo bi se fleksibilno uređenje radnog vremena i to samostalnom odlukom poslodavca te bi se na takav način legaliziralo dosadašnje nepoštivanje Zakona uočeno kod dijela poslodavaca. Nestaje jednaki raspored radnog vremena, ukida se tjedno ograničenje prekovremenog rada od 8 sati, radnika je moguće iscrpljivati najdužim radom do 56 sati tjedno odlukom poslodavca, a od 56 do 60 sati kolektivnim ugovorom, dok istovremeno, prekovremeni rad pojedinog radnika može trajati i duže od zakonskih 180 sati godišnje ako je tako uređeno kolektivnim ugovorom!Sužavaju se i prava na zaposlenje na drugim poslovima (npr. u slučaju povratka s bolovanja ili roditeljskog dopusta), kod poslovno i osobno uvjetovanog otkaza poslodavac više nema obvezu radniku ponuditi drugo radno mjesto ili ga osposobiti za drugo radno mjesto, otkazni rok ne teče za vrijeme bolovanja, ali radni odnos prestaje nakon 6 mjeseci od dana uručivanja odluke o otkazu (neovisno o tome koliko bolovanje traje).

Smanjuje se najviši iznos naknade štete koji sud može dosuditi radniku zbog nezakonitog otkaza poslodavca, ukida se nadomještanje suglasnosti radničkog vijeća ili sindikata na otkaz sudskom odlukom (radniku koji pripada nekoj od zaštićenih kategorija ili na otkaz sindikalnom povjereniku) i zamjenjuje arbitražom, a dodatno se ograničava i pravo na štrajk (produžava se rok do kojeg poslodavac može predložiti utvrđivanje poslova koji se ne smiju prekidati sve do okončanja postupka mirenja te se uvodi pravilo prema kojem se o istom sporu postupak mirenja može provesti samo jednom).

Malo vijeće Matice hrvatskih sindikata podržalo je najavljenu zajedničku akciju sindikalnih središnjica i donijelo odluku o sudjelovanju Matice u izjašnjavanju članova o organiziranju generalnog štrajka.

Raspravljajući o samom referendumskom pitanju („Jeste li za organiziranje generalnog štrajka u RH sa svrhom sprečavanja donošenja novog Zakona o radu i Zakona o povremenim poslovima?“) i modalitetima provedbe mogućeg generalnog štrajka, Malo vijeće zaključilo je da referendumsko pitanje nije dovoljno konkretno odnosno da članovima sindikata (koji se trebaju izjasniti za ili protiv štrajka) ne govori ništa o vremenskom trajanju generalnog štrajka, a što je vrlo bitan element pri odlučivanju. Malo vijeće Matice zauzelo je stav da će sindikati Matice, u slučaju da se većina članova sindikata izjasni za organiziranje generalnog štrajka, isti organizirati i provesti u maksimalnom trajanju od tri sata (optimalno 2 sata). Radi se, dakle o izjašnjavanju o provođenju dvosatnog ili maksimalno trosatnog generalnog štrajka upozorenja! Na inicijativu Matice trajanje izjašnjavanja produženo je za tjedan dana, a kako bi sindikati i sindikalni povjerenici na terenu imali dovoljno vremena za informiranje članova o akciji, za kvalitetnu pripremu te za kvalitetno provođenje samog izjašnjavanja. Dakle, izjašnjavanje o generalnom štrajku, umjesto najavljenih tjedan dana, trajati će dva tjedna i to u razdoblju od 13. do 24. siječnja 2014. godine. U nadi da ćemo zajedničkim akcijama i naporima uspjeti spriječiti donošenje ovakvih loših zakona, apeliramo da se u što većem broju odazovete izjašnjavanju te Vas srdačno pozdravljamo.

U Zagrebu, 10. siječnja 2014.

Vilim Ribić, predsjednik Matice

Mirela Bojić, glavna tajnica

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO