Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Ponovo zbrka oko izvješća na polugodištu - 2. prosinca 2013.

Smušeni dopis pomoćnice ministra obrazovanja o izvješćima o uspjehu učenika naveo je predsjednika Sindikata B. Mihalinca da u svom pismu ministru zaključi kako se tim dopisom traži od razrednika - nemoguće! Ujedno je zatražio opoziv tog dopisa.

Zagreb, 28. studenog 2013.

Poštovani ministre,

osjećam se dužnim obratiti Vam se dobronamjerno u svrhu zaštite digniteta ministarstva kojem ste Vi na čelu. Iz tog razloga šaljem Vam ovaj e-mail, bez namjere da isti objavim u javnosti ili pošaljem u sustav.

Dana 26. studenog 2013.  dobili smo na uvid dopis Vaše pomoćnice Sabine Glasovac o obvezi izvješćivanja roditelja o postignutom uspjehu na kraju prvog polugodišta, a koji je upućen u sve osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj.

Dopis je izazvao konsternaciju nastavničke struke u srednjim školama, ali i podsmjehe i izrugivanje na račun Vaše pomoćnice i to iz više razloga.

Naime, već prošle školske godine od razrednika se na kraju polugodišta tražilo pismeno izvješćivanje roditelja o postignutom uspjehu i vladanju učenika na kraju prvog polugodišta, pozivajući se pri tome na članak 138. stavak 3. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Spomenuti stavak 3. bio je vezan uz obvezno zaključivanje ocjena na kraju polugodišta iz članka 73. starog Zakona o odgoju i obrazovanju. Kako je na Vaš prijedlog ta obveza izbrisana iz članka 73., obveza iz članka 138. stavak 3. postala je besmislena, te je jedino zbog propusta MZOS-a ostala i dalje u Zakonu. Očekivali smo kako ćete nakon prošlogodišnjeg kaosa u školama izbrisati tu obvezu iz članka 138. Zakona.

Upravo suprotno, Vaša pomoćnica u svom dopisu zahtijeva da razrednici  na kraju polugodišta obvezno izvijeste roditelje o uspjehu učenika iz pojedinih predmeta, iako nastavnici nemaju više obvezu zaključivanje ocjena iz svojih predmeta, tj. utvrđivati uspjeh iz svog predmeta na kraju prvog polugodišta. Prema Zakonu o odgoju i obrazovanju završetak prvog polugodišta više nije zaokruženi vremenski period na kraju kojeg se treba utvrđivati uspjeh iz pojedinog predmeta. Dakle, Vaša pomoćnica od razrednika traži nemoguće.    

U svom dopisu Vaša pomoćnica upućuje i na ispisivanje iz e-Matice. Nevjerojatno je kako Vašoj pomoćnici nije poznato da se u e-Maticu unose jedino zaključne ocjene iz pojedinih predmeta na kraju nastavne godine, te da na kraju polugodišta razrednici u e-Maticu ne unose ništa.

Nadalje, Vaša pomoćnica od razrednika traži da uspjeh iz pojedinog predmeta razrednik treba napisati isključivo vlastoručno na za to predviđenu crtu. Nikome nije poznat oblik obrasca na koji se Vaša pomoćnica poziva, te je potpuno nejasno kakav uspjeh bi razrednici trebali vlastoručno, na za to predviđenu crtu, upisati. Nepoznanica je podrazumijeva li to unošenje svih ocjena iz svih elemenata vrednovanja znanja i sposobnosti učenika za pojedini predmet ili prosječnu ocjenu izvedenu iz istih, što bi zapravo bilo utvrđivanje uspjeha učenika zaključivanjem ocjena, te nije u skladu sa spomenutim izmjenama Zakona. Postavlja se i pitanje: imaju li razrednici na to pravo?

Insistiranje na vlastoručnom upisivanju uspjeha, na ovoj razini tehnološkog razvoja vraćanje je daleko unazad.

Uz to, Vaša pomoćnica traži da škole koje imaju e-Imenike, uspjeh mogu ispisati iz njih. A upravo je smisao e-Imenika da roditelji u svakom trenutku mogu imati pregled svih ocjena i izostanaka svoje djece. Zar zaista treba još i ispisivanje?

Slobodan sam Vas podsjetiti i na obrazloženje MZOS-a, koje je upućeno našem Sindikatu o razlozima ukidanja zaključivanja ocjena na kraju prvog polugodišta:

MZOS ostaje kod svojeg prijedloga uz sljedeće obrazloženje: do kraja prvog polugodišta nema dovoljno vremena objektivno zaključiti ocjene. Spomenuto zaključivanje učiteljima i nastavnicima, među ostalim, pričinjava probleme pri izradi godišnjih planova i programa jer učitelji i nastavnici već u 12. mjesecu moraju izvršiti usustavljenje gradiva, a ako se oduzme 9 mjesec u kojemu je predviđeno ponavljanje gradiva prethodnog razred i inicijalno provjeravanje, praktički ostaje da se samo u 10. i 11. mjesecu uči novo gradivo.

Pravilnik o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi (NN 112/10) utvrđuje načine, postupke i elemente vrednovanja učenikovih postignuća, a razrednik je dužan tijekom nastavne godine  održati najmanje 3 roditeljska sastanka na kojima daje pregled učenikovih postignuća. O načinima, postupcima i elementima ocjenjivanja roditelje informira razrednik na roditeljskim sastancima i individualnim informativnim sastancima

Iz obrazloženja MZOS-a razvidno je kako izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju predviđeno da razrednik izvješćuje roditelje o postignućima njihove djece na redovnim roditeljskim sastancima ili individualnim informativnim sastancima.

Mišljenja sam kako je Vaša pomoćnica iskazala veliku dozu nepoznavanja sustava odgoja i obrazovanja, te da ona ili njeni savjetnici ne zaslužuje Vaše povjerenje. Dopisom je izazvala nove konfuzije u osnovnim i srednjim školama, podsmjeh cjelokupne stručne javnosti, kao i negodovanje razrednika, kojima revni ravnatelji temeljem dopisa Vaše pomoćnice pokušavaju nametnuti neprovedive zadaće. Očekujem kako će za evidentan propust Vaša pomoćnica ili njeni savjetnici snositi i određene posljedice.

Predlažem da žurno izmijenite Zakon o odgoju i obrazovanju, te da opozovete dopis Vaše pomoćnice.

 

S poštovanjem,

predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih

u srednjim školama Hrvatske:

Branimir Mihalinec, prof.

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO