Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Potpisan sporazum o GSV-u - 5. srpnja 2013.

Predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca potpisali su sporazum o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).

 Sporazumom  je utvrđeno da u radu novog GSV-a sudjeluje šest ministara, četiri sindikalne središnjice i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP). Najavljeno je da će se prva sjednica održati u prvoj polovici srpnja.

Ministar Mrsić otišao je nakon izjava predsjednika Matice hrvatskih sindikata Vilima Ribića, koji je optužio Vladu da se ponaša sektaški i svađa sa svima, a posebno je napao predsjednika Vlade Zorana Milanovića, kome ne može oprostiti što ga je jednom prilikom nazvao sindikalnim glavešinom. 

Prije toga su Ribić i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever optužili Vladu da je glavni krivac što je socijalni dijalog u Hrvatskoj srozan na najnižu razinu. Ustvrdili su da se novi GSV osniva samo zato što zemlja mora imati takvo tijelo, budući da je ušla u Europsku uniju. Sever je čak najavio da sindikalni čelnici, kao što su danas potpisali sporazum, isto tako mogu svoje potpise i prekrižiti ako se nastavi s politikom koja pritišće radnike da odustanu od svojih prava. Najavio je da će sindikati tražiti da GSV raspravlja o monetizaciji autocesta te privatizaciji Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke, čemu se sindikati oštro protive. 

Ribić je, pak, ustvrdio da su u proteklom razdoblju sindikati upozoravali vlast da je politika štednje pogubna, ali su im se, kao drevnoj proročici Kasandri koja je najavila propast Troje, svi smijali. Vrijeme je pokazalo da smo bili u svemu u pravu, rekao je Ribić te optužio Vladu da je iskoristila GSV kao paravan i izbjegavala na tom tijelu otvoriti raspravu o politici štednje. 

Ministar rada Mirando Mrsić odgovorio je kako EU i dalje inzistira na mjerama štednje, koje se moraju provoditi zajedno s razvojnim mjerama. Ustvrdio je da Vlada nije potpisala sporazum o GSV-u s figom u džepu i najavio novo razdoblje u dijalogu između socijalnih partnera. 

Istina je da u prošlosti GSV nije razmatrao baš sve zakone, ali to se desilo jer je Vlada morala zbog ozbiljnosti situacije u zemlji donositi hitne mjere. To će se promijeniti te će ubuduće GSV raspravljati o svemu što socijalni partneri smatraju važnim, uvjeravao je Mrsić sindikalce. 

Čelnik HUP-a Ivica Mudrinić priznao je, pak, da se GSV dosad ne može pohvaliti nekim rezultatima jer kada se nakon pet godina recesije pogleda što je GSV radio na početku krize, očito je da tada članovi nisu baš bili efikasni i nisu donijeli odgovarajuće odluke.

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO