Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Štrajk najavljen za srijedu, 5. lipnja! - 27. svibnja 2013.

Ako u postupku mirenja s predstavnicima Vlade ne postignu dogovor u roku od pet dana, koordinacija 11 sindikata javnih i državnih službi najavila je danas štrajk za 5. lipnja.

(Poslušajte i snimku emisije U mreži prvog, 29. svibnja, u kojoj je sudjelovao i predsjednik NSZSŠH Branimir Mihalinec govoreći o mogućem štrajku u javnim i državnim službama)

   

"Ovih 11 sindikata danas će podnijeti zahtjev za mirenje koji se prema Zakonu mora završiti u idućih pet dana. Ako tada ne bismo postigli dogovor, potpisali dokument, onda ćemo u skladu sa zakonom najaviti štrajk Vladi odnosno poslodavcima u našim sustavima gdje će se štrajk organizirati", istaknula je na konferenciji za novinare tajnica Matice hrvatskih sindikata Mirela Bojić. Sindikati traže vraćanje svih oduzetih i umanjenih naknada, dodataka na plaću i koeficijenata u javnim i državnim službama, te uključivanje sindikata u rješavanje viška zaposlenih. Traže i čvrsta jamstva da se više neće posezati za radničkim pravima, te izmjene Zakona o reprezentativnosti. Drugi socijalni partner, onaj iz Vlade, na to ne pristaje zbog čega je ovakav potez neizbježan, kaže Vilim Ribić. "Koliko će to biti blokada sustava ovisit će o mnogim pitanjima i mnogim stvarima. Nitko od nas, pa ni naši članovi, nisu presretni s time da se ide u štrajk, nitko u tome ne uživa. Međutim, mi nemamo drugog načina da zaštitimo interese naših ljudi. Ono što nas fascinira je da ljudi iz vlasti, oni koji bi trebali riješiti problem, sve rade i raspiruju da do štrajka dođe', poručuje Ribić. 'Štrajk nije naša želja, ni naša volja. U to nas je gurnula Vlada s ministrom Mrsićem." 

Ribić je ocijenio da ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nije dovoljno fokusiran na rješavanje problema te da je na tom sastanku sjedio s "nepodnošljivom lakoćom". Ustvrdio je da njihove zahtjeve ne smatraju nerealnim niti ministar uprave Arsen Bauk ni ministar financija Slavko Linić, uz ocjenu da ne zna što se u Vladi događa. 

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec istaknuo je da štrajk nije uperen protiv građana te ih je stoga zamolio za strpljenje. Jučerašnji je sastanak predstavnika Vlade i sindikata opisao kao pokušaj da se sindikate međusobno podijeli, posvađa i razjedini, a ministru Mrsiću poručio da u tome nisu uspjeli. Upitan da prokomentira situaciju s krivim ispitima na maturi u sklopu koje su koordinatori državne mature jučer u školama u Đakovu, Senju i Splitu, umjesto eseja, učenicima podijelili ispite iz hrvatskog jezika, Mihalinec je kazao da je to plod ljudske greške, da nije sistemski problem te da se ne radi o sabotaži ministra obrazovanja Željka Jovanovića.

Članstvo i javnost bit će o detaljima održavanja štrajka u javnim i državnim službama obaviješteni u ponedjeljak, 3. lipnja.

(jutarnji.hr i t-portal.hr)

28.5.2013. - Konferencija za tisak sindikata javnih i državnih službi (audio snimka)

_____

PISMO PREDSJEDNIKA NSZSŠH ČLANOVIMA SINDIKATA I SVIM ZAPOSLENICIMA U SREDNJOŠKOLSKIM USTANOVAMA, 27. svibnja

Poštovane kolegice i kolege,

zahvaljujem svima koji su pristupili referendumu o sudjelovanju u štrajku do ispunjenja zahtjeva zajedno s drugim sindikatima javnih i državnih službi.

            70 % članova našeg Sindikata izjasnilo se je za borbu za očuvanje svojih prava. Temeljem rezultata referendumskog izjašnjavanja Središnji odbor Sindikata na svojoj sjednici 18. svibnja 2013. jednoglasno je donio odluku o provođenju štrajka zajedno s ostalim sindikatima javnih i državnih službi. Štrajk će se u našem sustavu provoditi na način da se obustave svi poslovi, uključivši i održavanje državne mature. U vrijeme štrajka ne smiju se na silu pokušavati održati ispiti državne mature. Ukoliko ipak pokušaju, dovoljno je da samo u nekoliko škola ne bude održan pojedini ispit državne mature, pa da svi ispiti toga dana budu poništeni.

            Koordinacija sindikata javnih i državnih službi intenzivno priprema zajedničku akciju u kojoj će svaki sindikat u mjeri u kojoj može uskratiti svoje usluge i tako doprinijeti zajedničkom nastojanju da očuvamo prava zaposlenih u javnim i državnim službama. Zajednička nam je prijetnja najava ukidanja prava na dodatak od 4, 8 ili 10%, kao i zahtjeva za povratom otetih prava: umanjenja koeficijenata za 3%, kao i prethodno ukidanje 3, 5, 7 i 9% učiteljima nastavnicima i stručnim suradnicima.

            Samo zajedno imamo pravo očekivati pozitivan ishod pregovora. Ukoliko dozvolimo da nas razdvoje i sa svakim sindikatom pregovaraju odvojeno, šanse za zadržavanjem prava su znatno manje. Iz tog razloga treba cijeniti zajednički napor svih zaposlenih u javnim i državnim službama koji će se odazvati na poziv sindikata.

            Nakon javno izrečenih prijetnji od strane ministra financija Slavka Linića predsjedniku Carinskog sindikata, a koje nisu naišle, osim sindikalnih, na osudu šire javnosti, možemo očekivati nove prijetnje, zastrašivanja i ucjene. Vjerujem kako ćemo zajednički naći snage oduprijeti se tome, jer to je prijetnja svima nama. Štrajk je naše legitimno pravo i nitko nam nema pravo zbog toga najavljivati rat i ratno stanje.

             Štrajk ćemo otkazati ili prekinuti ukoliko postignemo zadovoljavajući Sporazum s Vladom RH. Naši su najvažniji zahtjevi: povratak otetih prava u rokovima koje ćemo utvrditi sporazumom i čvrsto jamstvo u obliku sporazuma o odustajanju od ukidanju prava od 4, 8 i 10% iz Granskih kolektivnih ugovora.

            Iz Granskog kolektivnog ugovora žele izbaciti većinu članaka što je nedopustivo, jer na taj način mi više ne bi bili u mogućnosti pregovarati o tim pravima. Ta prava bi Vlada rješavala jednostrano Uredbama, Zakonima ili Pravilnicima, a o njima se ne pregovara.

            Nitko se za naša prava osim nas neće izboriti, jer niti jedno pravo koje nam žele ukinuti nije nam poklonjeno. Svako pravo izborili smo u štrajkovima i pregovorima.

              Pozivam sve članove Sindikata, kao i ostale zaposlenike srednjoškolskih ustanova da se zajedno s ostalim kolegama iz javnih i državnih službi odazovu na poziv Sindikata i uključe u borbu sa svoja prava.

 

S poštovanjem,

predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih

u srednjim školama Hrvatske:

Branimir Mihalinec, prof. 

_______

Poslušajte što je u emisiji U mreži prvoga o štrajku rekao predsejednik Sindikata B. Mihalinec

Pismo predsjednika NSZSŠH
ANKETA
Učenje u virtualnim učionicama...
...može biti kvalitetno kao i u pravim.
...neće mi stvarati nikakve probleme.
...uh, a kako ću ja to?!
...nek samo taj virus što prije prođe!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO