Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Nakon prvosvibanjskog prosvjeda referendum članova, zatim štrajk i blokada sustava - 23. travnja 2013.

Na tiskovnoj konferenciji sindikata državnih i javnih službi najavljene su daljnje akcije u borbi za obranu cijene rada i predstavljeni zahtjevi Vladi RH.

U ime 12 sindikata novinarima se obratio Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, i progovorio o rezultatima provedene ankete u sklopu nedavno održanih regionalnih sastanaka sindikalnih povjerenika, koji u vrlo visokom postotku podržavaju predložene akcije, pa i one vrlo radikalne. Više detalja o arsenalu sindikalnih aktivnosti iznio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, istaknuvši kako je prema rezultatima ankete došlo vrijeme i za "najubojite oružje" koje dosad u Hrvatskoj nije bilo upotrebljeno, odnosno blokadu kompletnog sustava javnih i državnih službi. Ipak, o takvom će štrajku do ispunjenja zahtjeva odluku donijeti članovi svakog pojedinog sindikata na referendumu koji će se provoditi od 17. svibnja. Veliku podršku povjerenika dobili su i prijedlozi za referendume o smjeni "omiljenih" ministara, kao i o izglasavanju nepovjerenja Vladi.  

Petar Jeknić, zamjenik predsjednika Radničkog sindikata HZMO-a, istaknuo je kako povod ovim akcijama nije smanjenje plaća od 3%, jer je to tek zadnje (no vjerojatno ne i posljednje) u dugom nizu umanjenja plaća i drugih prava zaposlenih u javnom sektoru. Napomenuo je kako se sindikati ne bore protiv, već za građane RH, odnosno za kvalitetu javne usluge koju ti građani dobivaju, a koja se ovim mjerama Vlade degradira.

Predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti Vilim Ribić osvrnuo se na zahtjeve koje sindikati postavljaju pred Vladu: vraćanje svih otetih prava u roku koji se dogovori u postupku mirenja, povlačenje zakona kojima se derogiraju kolektivni ugovori, usklađivanje plaća u javnom sektoru s drugim plaćama u zemlji, hitna izmjena Zakona o reprezentativnosti, promjena ekonomske politike, javna isprika zaposlenicima u javnim službama zbog šikaniranja i zbog odmazde prosvjetarima i smjene kompromitiranih ministara.

Za kraj, čelnici sindikata pozvali su sve svoje članove, njihove obitelji i sve građane dobre volje da se priključe velikom prvosvibanjskom prosvjedu, na kojem će uz sindikate državnih i javnih službi sudjelovati i sindikati iz privatnog sektora.

Poslušajte audio snimku s konferencije za medije: Konferencija za tisak sindikata državnih i javnih službi

 

 

 

 

 

ANKETA
Učenje u virtualnim učionicama...
...može biti kvalitetno kao i u pravim.
...neće mi stvarati nikakve probleme.
...uh, a kako ću ja to?!
...nek samo taj virus što prije prođe!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO