Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Vlada smanjenjem plaća ponovo ujedinila sindikate - 22. veljače 2013.

Gotovo svi sindikati javnih i državnih službi okupili su se na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji kako bi demonstrirali jedinstvo u otporu Vladinoj odluci o smanjivanju koeficijenata na plaće zaposlenih u državnim i javnim službama.

Okupljeni sindikati neće ići na najavljeni sastanak u Ministarstvo rada i mirovinskog sustava kako bi im tamo ministrar Mrsić obrazložio što je točno premijer Milanović rekao na televiziji, istaknuo je Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i nazvao takav oblik komunikacije sa sindikatima bezobrazlukom. Naglasio je kako se prevarenima osjećaju sindikati potpisnici Temeljnog kolektivnog ugovora jer su ga potpisali u prosincu, a još u studenom su u Državnom proračunu za 2013. godinu bile planirane uštede na plaćama od 1,7 milijardi kuna.

Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, istaknuo je kako ova odluka o umanjenju koeficijenata dolazi tek nekoliko mjeseci nakon što su zaključeni pregovori i potpisan Temeljni kolektivni ugovor, ispregovaran u dobroj vjeri, kojim su se sindikati potpisnici odrekli dijela svojih materijalnih prava, a zauzvrat dobili obećanja Vlade kako se plaće i radna mjesta neće dirati. Sada ispada da su prevareni i izigrani, te da Vlada nije pregovarala u dobroj vjeri. Nadalje, o ovoj odluci Vlade sindikati su obaviješteni putem medija, bez poštivanja socijalnog dijaloga i ikakvih pregovora sa socijalnim partnerima. Umjesto toga, Vlada se služi ovakvim "konzultativnim sastancima" koji su zapravo skriveni način manipulacije i zamagljivanje socijalnog dijaloga.

Ovakva odluka Vlade je ne samo moralno, već i pravno upitna, naglasio je Vilim Ribić, stoga će sindikati potražiti i pravnu zaštitu.

Predsjednica Sindikata Porezne uprave Gordana Jagar podsjetila je okupljene novinare kako zaposlenicima Porezne uprave plaće kasne već dva tjedna, te da se ovdje prema novim zakonskim odredbama radi o kaznenoj odgovornosti pa se zapitala hoće li netko po službenoj dužnosti podnijeti kaznenu prijavu protiv pojedinih ministara i Vlade kao poslodavca koji ne isplaćuje plaće i doprinose na vrijeme.

Više informacija dostupno je u audio snimci s tiskovne konferencije:

Tiskovna konferencija sindikata državnih i javnih službi

 

ANKETA
Potpisat ću za referendum "67 je previše" zato ...
jer je zaista previše!
jer me rad sa učenicima već sad iscrpljuje!
jer ne želim da moja djeca rade "do kraja"!
jer u mirovini treba malo i uživati!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO