Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Još jedan grubi nasrtaj na naše plaće! - 23. siječnja 2013.

Vlada RH u proceduru je uvela Zakon o dopuni Zakona o plaćama u javnim službama. Navedenim Prijedlogom Zakona Vlada RH predlaže onemogućavanje uvećanja plaća odnosno koeficijenata složenosti poslova po osnovi radnog staža, odnosno radnog staža ostvarenog u javnim službama, osim uvećanja za 0,5% po godini staža. Vlada dakle Zakonom predlaže ukidanje uvećanja plaće od 4, 8 i 10% za 20, 30 i 35 godina staža zaposlenih u srednjim školama. Jednako tako, ovim prijedlogom Vlada RH onemogućava uvećanje koeficijenata složenosti poslova po osnovi radnog staža (kao na pr. 3, 5, 7 ili 9%). Vlada zapravo predlaže da se Zakonom onemoguće bilo kakvi pregovori o uvećanju plaća po osnovi radnog staža. Konačno, Vlada predlaže da se izrijekom propiše kako se postojeći kolektivni ugovori te drugi izvori prava (ugovori o radu, pravilnici o radu, te sporazumi između radničkog vijeća i poslodavca) moraju najkasnije do 31. prosinca 2013. uskladiti s ovom ograničenjem.

Ovim Prijedlogom Zakona, Vlada RH tj. Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, nastavlja politiku rješavanja nekih problema vezanih za kolektivne ugovore i pregovore grubim prelamanjem preko koljena, tj. pravnim nasiljem, bez obaziranja na međunarodne ugovore,  propise i standarde i na socijalne partnere.

Nakon iznimno loših rješenja iz Zakona o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje, kojim je omogućena destrukcija postojećih kolektivnih ugovora, potom Zakona o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama, kojim se Zakonom na izravan način derogiraju neke odredbe iz važećih kolektivnih ugovora (božićnica i regres), sada Vlada ide ponovno u slično iznimno dvojbeno i loše rješenje.

Na ovaj je način Vlada RH u kratko vrijeme potpuno narušila pravni standard koji je postojao u domeni propisa u vezi kolektivnih pregovora i ugovora, a koji je bio vrlo dobro usklađen s međunarodnim propisima i međunarodnom praksom. Postupanje Vlade RH  suprotno je Konvenciji MOR-a br. 98 o primjeni načela prava na organiziranje i kolektivno pregovaranja.

Vlada RH poziva se pritom na europsko zakonodavstvo (članak 157. Ugovora o funkcioniranju Europske unije)  i Direktivu 2000/78/EZ/ Europskog parlamenta i Vijeća, navodeći kako je to zahtjev za poštivanje načela „za jednaki rad - jednaka plaća“. Međutim, navedeni dokumenti Europske unije reguliraju diskriminaciju žena i utvrđuju načelo jednake plaće za jednaki rad žena i muškaraca.

Pozivanjem na ove dokumente Vlada trikovima želi prikriti pravi razlog prijedloga za smanjivanje plaća u javnim i državnim službama.

Pravi je razlog što u proračunu za 2013. nisu predvidjeli dovoljno sredstava za plaće za zaposlene u javnim i državnim službama. U javnim službama ovim prijedlogom žele uštedjeti 779 milijuna kuna, a u državnim službama 171 milijun kuna u 2013. godini.

Za naš Sindikat je ovakav prijedlog neprihvatljiv. Na konzultativnom sastanku Vlade i sindikata, održanom 21. siječnja 2013. godine zatražili smo povlačenje prijedloga Zakona iz procedure.

Jednako tako upozorili smo Vladu kako nećemo prihvatiti umanjenje plaća u obrazovanju, već tražimo ispunjenje obećanja kako će se učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima vratiti plaće uvećane za 3, 5, 7 ili 9%.

Kako ova Vlada postupa bezobzirno i spremna je gaziti preko svega valja nam staviti glave skupa i spremiti se za borbu.

Očekuju nas ponovno teški pregovori, prosvjedi i štrajkovi.

Slično je bilo i 2000. godine kada nam je koalicijska Vlada SDP-a odmah po preuzimanju vlasti drastično smanjila plaće, a najviše starijim zaposlenicima (do 30%). Sindikalnom borbom i argumentima već u prosincu 2001. ugovorili smo uvećanje od 4, 8 i 10% za nastavnike za 20, 30 ili 35 godina staža u obrazovanju. Tijekom daljih godina, kroz kolektivno pregovaranje, proširili smo to pravo na sve zaposlene u srednjoškolskim ustanovama i to za ukupni staž. Ista prava ugradili su u kolektivne ugovore i ostali sindikati javnih pa i državnih službi. Upornim sindikalnim pritiscima prisilili smo premijera Račana da donese i Uredbu o uvećanju koeficijenata složenosti poslova za 3,5,7 ili 9% za nastavnike i stručne suradnike.

Vremena nisu ista, no samo jaki, jedinstveni i odlučni imamo pravo očekivati uspjeh. Historia est magistra vitae!

               Predsjednik NSZSŠH

               Branimir Mihalinec, prof.

_____

Iz medija:

O dodatku na plaću 4, 8 i 10% - Zadarski list, 22. siječnja 2013.

Prilog VOX TV o dodatku na plaću

 

 

 

ANKETA
Potpisat ću za referendum "67 je previše" zato ...
jer je zaista previše!
jer me rad sa učenicima već sad iscrpljuje!
jer ne želim da moja djeca rade "do kraja"!
jer u mirovini treba malo i uživati!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO