Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Sindikati Matice nisu potpisali TKU - 12. prosinca 2012.

Vlada i šest sindikata potpisali su novi Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za javne službe i Dodatak TKU-u, kojim zaposleni u zdravstvu, prosvjeti, znanosti, socijalnoj skrbi i kulturi ostaju bez dvije božićnice i regresa, te im se smanjuju jubilarne nagrade, dnevnice i naknade za prijevoz.

Na tiskovnoj konferenciji Matice hrvatskih sindikata, zakazanoj pred potpisivanje Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe, čelnici sindikata Matice izrazili su svoje neslaganje sa sadržajem predloženog ugovora i potvrdili kako neće staviti potpis na njega. Mirela Bojić detaljno se osvrnula na pojedine stavke ugovora i posljedice koje će te stavke imati po zaposlenike u sustavu, a istaknula je i izmjene kojima se krše Konvencije Međunarodne organizacije rada, kojih je Republika Hrvatska supotpisnik.

Zvonimir Laktašić izjavio je kako će za pojedine učitelje ukupan udarac na godišnja primanja iznositi i do 20 tisuća kuna, što je apsurd i pogubno će utjecati na privlačenje sposobnih mladih ljudi u sustav prosvjete, a time i na kvalitetu obrazovanja koja se nudi djeci.

Branimir Mihalinec podsjetio je kako se pregovori i potpisivanje TKU-a odvijaju pod teškim teretom Zakona o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama, kojeg je Vlada RH uputila u proceduru, a kojim se također izravno krše konvencije MOR-a. Ponovio je poziv predsjedniku Josipoviću da iskoristi svoje ovlasti i Zakon uputi Ustavnom sudu na ocjenu usklađenosti s Ustavom. Osim toga, Vlada nije prihvatila zahtjeve izražene uoči referenduma, tj. prihvaćanje nadoknade za izgubljeno  sa isplatom u boljim vremenima, neprihvaćanje donošenja uredbe o povratu dodatka od 3,5,7 i 9% u prosvjeti te zbog ograničavanja prava na prijevoz čime se posebno ugrožava školstvo u ruralnim krajevima.  

Osim sindikata Matice TKU nije potpisao ni Hrvatski školski sindikat Preporod, no prema novom Zakonu o reprezentativnosti važenje TKU-a se proširuje na sve javne službe, uključujući i one čiji sindikati nisu dali svoj potpis.

 

Audio zapis: Tiskovna konferencija Matice - Što za zaposlenike u javnim službama znači današnje potpisivanje Temeljnog kolektivnog ugovora

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO