Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Sindikati Matice nisu potpisali TKU - 12. prosinca 2012.

Vlada i šest sindikata potpisali su novi Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za javne službe i Dodatak TKU-u, kojim zaposleni u zdravstvu, prosvjeti, znanosti, socijalnoj skrbi i kulturi ostaju bez dvije božićnice i regresa, te im se smanjuju jubilarne nagrade, dnevnice i naknade za prijevoz.

Na tiskovnoj konferenciji Matice hrvatskih sindikata, zakazanoj pred potpisivanje Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe, čelnici sindikata Matice izrazili su svoje neslaganje sa sadržajem predloženog ugovora i potvrdili kako neće staviti potpis na njega. Mirela Bojić detaljno se osvrnula na pojedine stavke ugovora i posljedice koje će te stavke imati po zaposlenike u sustavu, a istaknula je i izmjene kojima se krše Konvencije Međunarodne organizacije rada, kojih je Republika Hrvatska supotpisnik.

Zvonimir Laktašić izjavio je kako će za pojedine učitelje ukupan udarac na godišnja primanja iznositi i do 20 tisuća kuna, što je apsurd i pogubno će utjecati na privlačenje sposobnih mladih ljudi u sustav prosvjete, a time i na kvalitetu obrazovanja koja se nudi djeci.

Branimir Mihalinec podsjetio je kako se pregovori i potpisivanje TKU-a odvijaju pod teškim teretom Zakona o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama, kojeg je Vlada RH uputila u proceduru, a kojim se također izravno krše konvencije MOR-a. Ponovio je poziv predsjedniku Josipoviću da iskoristi svoje ovlasti i Zakon uputi Ustavnom sudu na ocjenu usklađenosti s Ustavom. Osim toga, Vlada nije prihvatila zahtjeve izražene uoči referenduma, tj. prihvaćanje nadoknade za izgubljeno  sa isplatom u boljim vremenima, neprihvaćanje donošenja uredbe o povratu dodatka od 3,5,7 i 9% u prosvjeti te zbog ograničavanja prava na prijevoz čime se posebno ugrožava školstvo u ruralnim krajevima.  

Osim sindikata Matice TKU nije potpisao ni Hrvatski školski sindikat Preporod, no prema novom Zakonu o reprezentativnosti važenje TKU-a se proširuje na sve javne službe, uključujući i one čiji sindikati nisu dali svoj potpis.

 

Audio zapis: Tiskovna konferencija Matice - Što za zaposlenike u javnim službama znači današnje potpisivanje Temeljnog kolektivnog ugovora

 

ANKETA
Učenje u virtualnim učionicama...
...može biti kvalitetno kao i u pravim.
...neće mi stvarati nikakve probleme.
...uh, a kako ću ja to?!
...nek samo taj virus što prije prođe!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO