Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Prosvjed protiv nepravednog proračuna! - 4. prosinca 2012.

5. prosinca - Naoružani zviždaljkama, transparentima, žutim kapama i pregačama s obilježjima Matice, grupa od dvjestotinjak sindikalnih aktivista okupila se na Markovom trgu kako bi pred zgradama Vlade i Sabora izrazili svoje nezadovoljstvo i digli glas protiv usvajanja Državnog proračuna kojim se osjetno režu izdvajanja za znanost, obrazovanje i zdravstvo za 2013. godinu. Okupljanje prosvjednika počelo je oko 10 sati ujutro na Trgu maršala Tita, pred zgradom HNK-a, da bi se oko 11 sati krenulo povorkom kroz Frankopansku, Ilicu i Mesničku, preko Štrosmajerovog šetališta, ulicom Dverce i, najzad, Ćirilometodskom do Trga svetog Marka, gdje je bila podignuta pozornica i postavljen razglas. Tamo su se prosvjednicima, ali i vladajućima s obje strane Trga, obratili čelnici četiri sindikata javnih službi okupljenih u Matici.

Proračun su nazvali sramotnim i diskriminirajućim, još jednom istaknuvši kako je riječ o velikom udaru na znanost i obrazovanje, što je potpuno suprotno politici Kukuriku koalicije naznačene u predizbornom Planu 21. Posebno su se osvrnuli na ministra Željka Jovanovića, pozvavši ga da zbog svih dosadašnjih poteza i katastrofalne politike koju vodi, a koja je rezultirala smanjenjem plaća prosvjetara, hitno podnese ostavku na dužnost.

Nakon održanih govora čelnika, prosvjednici su se mirno razišli.

_____

POVJERENICIMA PODRUŽNICA SVIH SINDIKATA UDRUŽENIH U MATICU HRVATSKIH SINDIKATA

  • POVJERENICIMA PODRUŽNICA SVIH SINDIKATA UDRUŽENIH U MATICU HRVATSKIH SINDIKATA
  • ČLANOVIMA SINDIKATA I OSTALIM ZAPOSLENICIMA

 

POZIV NA PROSVJED 04. PROSINCA 2012. GODINE

Zagreb, 30. studenoga 2012.

Drage kolegice i kolege!

Potrebno je nastaviti s pritiskom. Ne smijemo se pomiriti s ovakvim proračunom. Nakon štrajka učinimo još jedan dodatni napor. Tko god može neka dođe s nama na Markov trg kako zastupnici vladajuće koalicije ne bi u miru i neometano dizali ruke za prijeteći i šikanirajući proračun. U Hrvatskom saboru zaključena je rasprava o Prijedlogu Državnog proračuna za 2013. – 2015. godine, a njegovo usvajanje očekuje se početkom idućeg tjedna, najvjerojatnije baš u planirano vrijeme ovog našeg prosvjeda. Sabor će u to vrijeme zasjedati pa ćemo prosvjedom još jednom ukazati na ludilo ove politike.

PODSJETIMO SE! Usvajanjem takvog Proračuna, drastično se smanjuju izdvajanja za obrazovanje i znanost te sredstva za plaće u zdravstvu (600 mil kuna). Udio izdvajanja za obrazovanje i znanost planira se smanjiti s 3,6% BDP-a na 3,2% za iduću godinu te na 2,9% BDP-a za 2015. godinu. Samo za iduću godinu to je smanjenje od oko 660 mil kuna. U proračunu je planirano ukupno 2,3 mlrd kuna manje za plaće nego u ovoj godini. Najavljuju se ukidanja dodataka na plaću (4, 8 i 10% na staž svima, a možda i 0,5 na staž), namjeravaju se ukidati dodaci u zdravstvu za posebne uvjete rada, u znanosti dodatak za doktorat i magisterij (8 i 15%), a u obrazovanju su već oteli dodatak 3, 5, 7 i 9%. Uzimaju sve što smo izborili štrajkovima i pregovorima. Najave novih smanjenja prava umanjit će naše plaće za 10 do 40%. Istovremeno, nikome drugome se ne smanjuju plaće, ne uvodi se porez na banke, ne uvodi se porez na imovinu... Čuvaju se bogati i guli se srednji sloj!

STOGA! Sindikati Matice, posebice obrazovanja, zdravstva i znanosti pozivaju vas da se odazovete na javni prosvjed na dan usvajanja Državnog proračuna, kako bismo i na taj način iskazali naše nezadovoljstvo i ukazali na nepravdu.

 

JAVNI PROSVJED ĆE SE ODRŽATI U UTORAK 04. PROSINCA 2012. GODINE!

ZAPOČET ĆE OKUPLJANJEM NA TRGU MARŠALA TITA U ZAGREBU U 09:30 SATI.

NAKON TOGA SLIJEDI POVORKA DO TRGA SVETOG MARKA.

NA TRGU SVETOG MARKA PROSVJED ĆE SE ODRŽATI U VREMENU OD 11:00 DO 12:15 SATI.


VAŽNE ORGANIZACIJSKE NAPOMENE!

PRAVO NA SLOBODAN DAN. Svaki zaposlenik ima pravo na dva slobodna dana za sindikalne susrete. Stoga, svi zaposlenici prema članku 44. Temeljnog kolektivnog ugovora mogu odsustvovati s posla na dan prosvjeda radi dolaska na prosvjed. Iako su otkazali TKU, radnici i dalje imaju to pravo jer se TKU nalazi u otkaznom roku, što znači da sve njegove odredbe vrijede do 19. prosinca (osim toga, taj otkaz i ovako držimo pravno neutemeljenim).

BROJ LJUDI. Sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju, broj prosvjednika na Trgu svetog Marka ograničen je na 1500. Potrebno je  da se povjerenici svakako odazovu na prosvjed, a pogotovo povjerenici iz Zagreba gdje je poželjno da uz povjerenika na prosvjed dođe najmanje još troje ljudi. Molimo vas da nam svoje sudjelovanje na prosvjedu te sudjelovanje drugih članova (zaposlenika) s vaše podružnice što prije potvrdite.

 

Srdačno vas pozdravljamo!

Za Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim                                Za Maticu hrvatskih sindikata

školama Hrvatske

Branimir Mihalinec, predsjednik, v.r.                                          Vilim Ribić, predsjednik, v.r.

 

ANKETA
Učenje u virtualnim učionicama...
...može biti kvalitetno kao i u pravim.
...neće mi stvarati nikakve probleme.
...uh, a kako ću ja to?!
...nek samo taj virus što prije prođe!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
Kako upotrebljavati QR kodove?  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO