Glas nove Hrvatske Naslovnica   |  Kontakt   |  WebMail   |  E-Glasnik   |  Linkovi   |  Sitemap    
NSZSSHNSZSSH
Ured:
+385 1 4855 798
Pravna služba:
+385 1 4851 629
+385 1 4855 723
E-mail:
nszssh@nszssh.hr
  Naslovnica Jos
 
Vijesti  
Aktualno  
Teme, događaji i aktivnosti  
O školstvu iz medija  
Skupovi  
Intervjui  
Reportaže  
Ankete  
Komentari  
Publikacije i izdanja  
  O sindikatu Jos
  Vertikala sindikata obrazovanja Jos
  Gimnazije, strukovne, domovi... Jos
  Zakoni i kolektivni ugovori Jos
  Pravni savjeti Jos
  S.O.S. telefon Jos
  Zanimljivosti Jos
  Galerije Jos
  Sportske igre Jos
  ZA POVJERENIKE Jos
 

Korisničko ime:
Lozinka:

 
 
     

 

Prosvjed protiv nepravednog proračuna! - 4. prosinca 2012.

5. prosinca - Naoružani zviždaljkama, transparentima, žutim kapama i pregačama s obilježjima Matice, grupa od dvjestotinjak sindikalnih aktivista okupila se na Markovom trgu kako bi pred zgradama Vlade i Sabora izrazili svoje nezadovoljstvo i digli glas protiv usvajanja Državnog proračuna kojim se osjetno režu izdvajanja za znanost, obrazovanje i zdravstvo za 2013. godinu. Okupljanje prosvjednika počelo je oko 10 sati ujutro na Trgu maršala Tita, pred zgradom HNK-a, da bi se oko 11 sati krenulo povorkom kroz Frankopansku, Ilicu i Mesničku, preko Štrosmajerovog šetališta, ulicom Dverce i, najzad, Ćirilometodskom do Trga svetog Marka, gdje je bila podignuta pozornica i postavljen razglas. Tamo su se prosvjednicima, ali i vladajućima s obje strane Trga, obratili čelnici četiri sindikata javnih službi okupljenih u Matici.

Proračun su nazvali sramotnim i diskriminirajućim, još jednom istaknuvši kako je riječ o velikom udaru na znanost i obrazovanje, što je potpuno suprotno politici Kukuriku koalicije naznačene u predizbornom Planu 21. Posebno su se osvrnuli na ministra Željka Jovanovića, pozvavši ga da zbog svih dosadašnjih poteza i katastrofalne politike koju vodi, a koja je rezultirala smanjenjem plaća prosvjetara, hitno podnese ostavku na dužnost.

Nakon održanih govora čelnika, prosvjednici su se mirno razišli.

_____

POVJERENICIMA PODRUŽNICA SVIH SINDIKATA UDRUŽENIH U MATICU HRVATSKIH SINDIKATA

  • POVJERENICIMA PODRUŽNICA SVIH SINDIKATA UDRUŽENIH U MATICU HRVATSKIH SINDIKATA
  • ČLANOVIMA SINDIKATA I OSTALIM ZAPOSLENICIMA

 

POZIV NA PROSVJED 04. PROSINCA 2012. GODINE

Zagreb, 30. studenoga 2012.

Drage kolegice i kolege!

Potrebno je nastaviti s pritiskom. Ne smijemo se pomiriti s ovakvim proračunom. Nakon štrajka učinimo još jedan dodatni napor. Tko god može neka dođe s nama na Markov trg kako zastupnici vladajuće koalicije ne bi u miru i neometano dizali ruke za prijeteći i šikanirajući proračun. U Hrvatskom saboru zaključena je rasprava o Prijedlogu Državnog proračuna za 2013. – 2015. godine, a njegovo usvajanje očekuje se početkom idućeg tjedna, najvjerojatnije baš u planirano vrijeme ovog našeg prosvjeda. Sabor će u to vrijeme zasjedati pa ćemo prosvjedom još jednom ukazati na ludilo ove politike.

PODSJETIMO SE! Usvajanjem takvog Proračuna, drastično se smanjuju izdvajanja za obrazovanje i znanost te sredstva za plaće u zdravstvu (600 mil kuna). Udio izdvajanja za obrazovanje i znanost planira se smanjiti s 3,6% BDP-a na 3,2% za iduću godinu te na 2,9% BDP-a za 2015. godinu. Samo za iduću godinu to je smanjenje od oko 660 mil kuna. U proračunu je planirano ukupno 2,3 mlrd kuna manje za plaće nego u ovoj godini. Najavljuju se ukidanja dodataka na plaću (4, 8 i 10% na staž svima, a možda i 0,5 na staž), namjeravaju se ukidati dodaci u zdravstvu za posebne uvjete rada, u znanosti dodatak za doktorat i magisterij (8 i 15%), a u obrazovanju su već oteli dodatak 3, 5, 7 i 9%. Uzimaju sve što smo izborili štrajkovima i pregovorima. Najave novih smanjenja prava umanjit će naše plaće za 10 do 40%. Istovremeno, nikome drugome se ne smanjuju plaće, ne uvodi se porez na banke, ne uvodi se porez na imovinu... Čuvaju se bogati i guli se srednji sloj!

STOGA! Sindikati Matice, posebice obrazovanja, zdravstva i znanosti pozivaju vas da se odazovete na javni prosvjed na dan usvajanja Državnog proračuna, kako bismo i na taj način iskazali naše nezadovoljstvo i ukazali na nepravdu.

 

JAVNI PROSVJED ĆE SE ODRŽATI U UTORAK 04. PROSINCA 2012. GODINE!

ZAPOČET ĆE OKUPLJANJEM NA TRGU MARŠALA TITA U ZAGREBU U 09:30 SATI.

NAKON TOGA SLIJEDI POVORKA DO TRGA SVETOG MARKA.

NA TRGU SVETOG MARKA PROSVJED ĆE SE ODRŽATI U VREMENU OD 11:00 DO 12:15 SATI.


VAŽNE ORGANIZACIJSKE NAPOMENE!

PRAVO NA SLOBODAN DAN. Svaki zaposlenik ima pravo na dva slobodna dana za sindikalne susrete. Stoga, svi zaposlenici prema članku 44. Temeljnog kolektivnog ugovora mogu odsustvovati s posla na dan prosvjeda radi dolaska na prosvjed. Iako su otkazali TKU, radnici i dalje imaju to pravo jer se TKU nalazi u otkaznom roku, što znači da sve njegove odredbe vrijede do 19. prosinca (osim toga, taj otkaz i ovako držimo pravno neutemeljenim).

BROJ LJUDI. Sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju, broj prosvjednika na Trgu svetog Marka ograničen je na 1500. Potrebno je  da se povjerenici svakako odazovu na prosvjed, a pogotovo povjerenici iz Zagreba gdje je poželjno da uz povjerenika na prosvjed dođe najmanje još troje ljudi. Molimo vas da nam svoje sudjelovanje na prosvjedu te sudjelovanje drugih članova (zaposlenika) s vaše podružnice što prije potvrdite.

 

Srdačno vas pozdravljamo!

Za Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim                                Za Maticu hrvatskih sindikata

školama Hrvatske

Branimir Mihalinec, predsjednik, v.r.                                          Vilim Ribić, predsjednik, v.r.

 

ANKETA
Online nastava jednako je tako dobra kao i ona u učionici!
Slažem se, nema razlike!
Dao/la bih ipak prednost nastavi u učionici.
Ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici!
U ovim uvjetima svaka je nastava dobra!


Pogledaj rezultate
SERVISI
Tumačenja kolektivnih ugovora   
Pogodnosti za članove  
Aplikacije za povjerenike  
Blagajna uzajamne pomoći  
AAI@edu.hr  
Mobilna aplikacija NSZSSH  
Stanogradnja za članove sindikata  
VIDEO